petak, 3. studenoga 2017.

Garnirana mesna pita

Jako fina mesna štruca/pita, garnirana sa povrćem i maslinama, prefino jelo koje kad se ohladi možete slagati u sendviče, narezati na tanke šnite kao narezak, posuti na tanko narezanim lukom te preliti salatnim preljevom po ukusu.Za meso možete koristiti mješavinu po ukusu ako volite manje masno moj vam je savjet da sami sameljete izabrane komade mesa ili zamolite mesara.Uživajte!!

Sastojci:/4-6 osoba

Mesna pita:

500g mljevene puretine

500g mljevene junetine

1 veliki luk/naribani

1žlica senfa/dijon

1žlica kečapa

1/2žličice mljevene crvene paprike

1žličica origana

sol.papar

na vrh noža ljute paprike

po potrebi krušne mrvice

3 jaja

Garniranje:


2 crvene rog paprike

1 češanj češnjaka

1 luk

20-desetak maslina/boje po ukusu

2 žlice maslinovog ulja

3-4 žlice koncentrata rajčice

1 dl temeljca

sol,papar

timijan

250g šampinjona

100g naribano sira/mozarella



Priprema:

U zdjelu stavite meso, prvo izradite obje vrste mesa da se zajedno povežu a zatim dodate sve ostalo.Dobro , dobro promiješate.Uzmite komadić mesa pa ga prepržite na suhoj tavi da vidite slanost i začinjenost po želji nadodate što volite.Nauljite pekač pa stavite meso, poravnate, možete čak i premazati meso sa malo maslinovog ulja po vrhu.Pecite u zagrijanoj pećnici na 175C/15 min.
Za to vrijeme , zagrijete tavu sa maslinovim uljem.Dodate na sitno nasjeckani luk i češnjak, prodinstate da sve uvene i omekša.Dodati narezane paprike i šampinjone pa nastaviti pržiti dok  sve 
ne omekša,Maknete sve sa strane.
Izvadite meso nakon 15 min, stavite po njemu povrće i naribani sir, možete sve posuti sa malo timijana.Vratite u pećnicu na još pola sata.
Izvadite pečenu pitu vani, pustite kratko da se ohladi.Narežete.Servirati uz kuhano povrće.



srijeda, 1. studenoga 2017.

Dilim Poğaça


Predivne turske pogačice/grickalice nadjevene sušenom kobasicom.U turskoj bi ovo servirali uz popodnevni čaj , mi smo ovo uz fino društvo jeli uz vino, masline, salatu.

Sastojci:/25 kom

oko 500g glatkog brašna

100ml vode/mlako

100ml mlijeka/mlako

1žličica soli

1žličica šećera

60ml ulja

1 jaje

1 žlica instant kvasca

Nadjev:

50-100g tanko narezane dimljene kobasice

100g naribanog sira

Premaz:

1 žumanjak 

sezam

Priprema:

U zdjelu stavite mlaku vodu, ulje , mlako mlijeko, šećer i kvasac.Promiješati rukom da se sve poveže i otopi, pokriti krpom na par minuta pa pustiti da se lagano zapjeni, pa dodate cijelo jaje, pomiješate.Postepeno dodate brašno, dodate svu količinu soli pa nastavite sve miješati da dobijete glatko tijesto.Odložite na toplom pokriveno prozirnom folijom nekih sat vremena ili dok ne uduplasvoj volumen.Razvaljate tijesto na tanko pa ga podijelite na tri dijela, trebalo bi biti dugi a uski.

Premažete sve maslinovom uljem , u sredinu staviti naribani sir, posložite suhu kobasicu.Posložite/odnosno preklopite/kao štrudlu u tri dijela.Režete na dva prsta debele fete/trebati će vam oštar nož/možete raditi i deblje ako želite veće pogačice.Premažete žumanjkom i pospete sezamom.
Peci u zagrijanoj pećnici na 180C/25 min ili dok ne dobiju finu boju.Servirati toplo ili hladno.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/35 min ili dok ne dobiju finu boju.Servirati toplo ili hladno.


ponedjeljak, 30. listopada 2017.

Krem kocke od kestena/bez pečenja/


Jako fine, kremaste kocke bez pečenja, bas ono kad vam se gosti najave u zadnji tren.Žao mi je sto nisu ljepše slike za ovaj divan kolač ali naprosto nisam stigla bolje slikati sa gladnim gostima 💚💚💚😊😊

Sastojci:/kalup20x30

250g keksa/petit beurre/

250g kesten pirea

1žlica đema od marelice

1žlica ruma/10-15 kapi arome/

oko 1,5 mlijeka/da dobijete gustu smjesu/

Krema:


350ml mlijeka

1 puding vanilija burbon

1žličica gustina

80g maslaca

1 vanilija šećer

100g šećera

250ml vrhnja za šlag

1žličica gorkog kakaa za posuti

Priprema:

U zdjelu stavite kesten pire, natrgali keks, đem, rum i toliko mlijeka da dobijete glatku gustu smjesu.
Sve dobro izradite u smjesu , isprobate ako vam nije dovoljno slatko dodati malo šećera u prahu, ja nisam nama je bilo dovoljno.
Utisnete smjesu na dno kalupa, lijepo je zagladite, odložite u frižider.
Napravite kremu:
U lončić na vatru stavite obje vrste šećera i mlijeko/dio mlijeka odvojite da možete zamutiti puding i gustin prije nego ga stavite u mlijeko/Kad prokuha mlijeko i šećer dodati puding, miješati dok se sve ne poveže u glatku smjesu, maknuti sa vatre, dodati maslac, energično miješati da se maslac poveže u smjesu sa pudingom /ako vam se bude odvajala masnoća nastavite samo miješati sve će se to povezati/


Prelite kremu po podlozi od keksa i kestena, zagladite.Stavite na pola sata u frižider da se stisne.Izradite vrhnje u gusti šlag.
Stisnuti kolač narežite na kocke.Po vrhu istinite ružice šlaga.
Pospite po vrhu kakaom u prahu.Servirati uz fini liker ili topli napitak.



nedjelja, 29. listopada 2017.

Mekani grissini

Jako volim ovaj recept pa je i red da ga prebacim sa coolke na svoj blog/LINK/, odlučila sam da ću sve recepte koji su mi dragi polako prebaciti ovdje.

Sastojci:/24 kom

230ml vode

3žličice instant kvasca

2žlice omekšanog maslaca

1 jaje

450g glatkog brašna

60g šećera

1žličica soli

Premaz:

6 žlica otopljenog maslaca

1žličica soli

1/2žličice češnjaka u prahu


Priprema:

U posudu za miješanje stavite toplu vodu, šećer i kvasac.Promiješate rukom, dok se šećer ne otopi i sve spoji.
Pustite par minuta da odstoji.

Dodati jaje i otopljeni maslac. Promiješati.
Brašno promiješate sa solju pa dodati u smjesu sa kvascem.Miješate mikserom dok se sve promiješa.
Isteresite na lagano pobrašnjenu radnu plohu pa nastavite miješati nekih 5 min da se tijesto dobro izradi i dobijete glatko tijesto.


Odložite na toplo mjeso, pokriveno prozirnom folijom ili čistom krpom, pustite da se diže nekih 1,5h dok se ne udubla.
Razvaljate tijesto na veličinu 20x30.Narežite na 12 traka, prepolovite ih na pola da dobijete 24kom.

Prebacite trake na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Ostavite poklopljene da se diže nekih 25min/ja stavit u lagano zagrijanu pećnicu/ i da se napušu.
Stavite peči grizine u zagrijanu pećnicu na 175C/15 min


Gotove grizine umočite ili premažete otopljenim maslacem te prospite solju i češnjakom u prahu.

subota, 28. listopada 2017.

Açme punjene sirom

Jako mekana peciva, idealna za grickanje uz mezu ili čaj, možete ih puniti sirom, mesom, dinstanom mrkvom i sl. meni su jako fina i bez ikakvoga nadjeva.

Sastojci:/24 kom

900g brašna

1,5 žličica/puna/soli

400ml mlijeka/toplo/

120ml vode/tople/

3 žličice/pune/šećera

170ml ulja

30g otopljenog maslaca

2 žličice kvasca/instant/

2 jaja/1 žumanjak odvojiti/

Nadjev:

4-5žlica maslinovog ulja

100g feta sira

100g svježeg sira

sol/opcionalno/

Ostalo:

1 žumanjak

1žličica ulja

sezam

Priprema:

U zdjelu stavite mlaku vodu, otopljeni maslac, šećer,kvasac i mlako mlijeko, promiješate lagano rukom, pustite deset minuta da miruje, poklopljene.
Dodati ulje i jaja/jedan žumanjak odvojite za premazivanje/, promiješat.
Brašno pomiješati sa solju, sve zajedno miješajući dodati u smjesu sa kvascem, dok ne dobijete glatko tijesto.Prebaciti sve na radni stol, miješati dok se ne dobije glatko tijesto.Poklopiti prozirnom folijom i ostaviti stajati 40-45min.
Prebaciti nadošlo tijesto na radni stol, podijeliti ga u u 25 dijelova, svaki dio uobličiti u kuglicu/veličina i količina acmi ovisi o vama pa prilagodite je sebi/.Pripremite sir, pomiješate obje vrste sira, izradite ih vilicom, po potrebi posolite, isprobati prije.

Svaki dio razvaljati tanko, premazati maslinovim uljem/možete i maslacem ako nemate/staviti u jedan dio sir.Zarolati u malu štrudlu, omotati par puta štrudlu oko sebe, zarolati u okruglo, podvući jedan kraj u drugi/ tijesto je gumeno pa neće biti problema, vrlo je jednostavno za korištenje/.
Zagrijati pećnicu na 180C.Žumanjak pomiješati sa uljem.
Poslagati acme na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje, premazati ih žumanjkom, posuti sezamom.
Peci u zagrijanoj pećnici nekih 25min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju.


Pustiti da se lagano ohlade.Servirati po želji.

petak, 27. listopada 2017.

Riblji fileti na hrskavom krumpiru

Fini riblji fileti /kod mene bakalar/ pečeni na hrskavom krumpiru, uz dodatak maslina.Vrlo jednostavno jelo za petak a puno okusa i mirisa.Uživajte!!


Sastojci:/4 osobe

700g fileta ribe/izaberite po ukusu/

1 kg krumpira

sol,papar

25 g maslaca

4 žlice maslinovog ulja

2 žlice nasjeckani peršina

100g crnih maslina/mesnate najbolje kalamate/

Priprema:

Operite i ogulite krumpir.Narežete ga na tanke šnite koliko ide, možete koristiti i mandolinu za čips.Stavite ga u hladnu vodu na pola sata neka bude skroz pokriven.Izvadite nakon pola sata krumpir, ocijedite ga i osušite kuhinjskim papirom.Otopite maslac sa maslinovim uljem. Nasjeckate na sitno češnjak.
Pripremite keramički pekač/ne mora biti ni keramički možete uzeti onaj koji inače koristite/ stavite papir za pečenje ili nauljite stavite jednu trećinu krumpira, premažete trećinom pripremljen masnoće i češnjaka, posolite , poparite te prospite sa na sjeckanim maslinama, stavite drugi dio krumpira ponovite postupak, dok ne završite slojeve.Poklopite sve alu-folijom.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 200C/pecite pokopnjeno krumpir nekih 20min, otvorite pa nastavite peči još 10 min otklopljeno ili dok krumpir ne dobije finu boju.
Pripremite ribu, očistite ili dodatno provjerite dali je fileta bez kosti, pokapate dobro ribu maslinovim uljem, poparite je i posolite, možete dodati još malo češnjaka po vrhu.
Pecite ribu u zavisnosti od debljine fileta najviše 10 min, nemojte ribu prepeći.
Izvadite ribu na tanjur za serviranje, pokapati sa malinovim uljem/ja tu ne škrtamin/pa prospite narezanim peršinom.

četvrtak, 26. listopada 2017.

Bataci u poriluku


Prefino grčko jelo, pečena piletina pirjana u poriluku , luku i crvenom papru.Crveni papar ustvari ni nije papar to je sušeni plod jedne zimzelene biljke, koristi se najčešće u mješavina papra, a sam u umake od piletine, svinjetine i divljač, naći čete ga i u likerima te aromatičnim napicima u zadnje vrijeme koristi se dosta u slastičarstvu zajedno sa crvenim voćem. Daje finu aromu, slatko-gorko pikantni, vrlo rafiniran okus.Možete ga zamijeniti marinirani zelenim paprom.

Priprema:

Marinada:


10-12 pilećih bataka/bez karabatka/

sol,papar

1/2žličice mljevenog anisa/malo manje ako niste ljubitelj/

1žličica origana

1/4 žličice ljute mljevene paprike/može i slatke ako ne volite ljuto/

sol, papar

4 žlice maslinovog ulja

1 žlica soka od limuna

Ostalo:


2-3žlice maslinovog ulja

sol

1žličica cijelog crvenog papra

4 srednja poriluka

2 velika crvena luka

2,5 dl pilećeg temeljca

2 dl vode

Priprema:


Sve sastojke za marinadu stavite sve u zdjelu , pomiješate sve dobro da se poveže, isprobate trebalo bi biti slanije.Batačiće operite, osušite, marinirate ih u marinadi miješajući da cijeli batačić bude obavijen marinadom.Maknete sa strane da se na sobnoj temperaturi marinira pola sata/ako je vani ljeto i prevruće slobodno stavite u frižider na deset minuta a onda opet ostavite na sobnoj temperaturi da meso se malo ugrije, vidjeti će te razliku , meso je puno ukusnije ako se ne priprema prehladno iz frižidera/.
Zagrijete maslinovo ulje u dubljem loncu.Stavite batačiće/pola po pola/da se preprže, po potrebi kad dodate drugu turu batačića dodati još malo ulja.Prepržite ih sa obje strane da dobiju finu zlatnu boju.Izvadite ih na toplo mjesto, ponavljati postupak dok sve ne dovršite.
U istom loncu staviti cijelu količinu sitno najsjeckanog luka i poriluka, bit će toga dosta.Pirjati dok ne uvene i fino se prepži, miješate često da vam ne zagori /jer će te u tom slučaju morati sve ispočetka/ ovdje je to primaran okus, poriluk i luk moraju dati svoju slatkoću u umak/.Podlijete sve temeljcem i vodom/toliko vode da malo prekriju batačiće/Posolite, popaprite te dodati, crveni papar.

Kuhati sve poklopljeno 20min, odkopiti, nastaviti kuhati još 10-15 min. da se malo reducira.Servirati toplo, posuti na sjeckanim peršinom uz prilog po želji, ja sam servirala uz integralni bulgur.

srijeda, 25. listopada 2017.

Šumarski kolač

Jedan jako jednostavan i sočan kolač, naravno jabuke i orasi su glavni likovi u ovom kolaču.Prava jesenska ljepotica.Uživajte!!!

Sastojci:

Jabuke:


2-3 jabuke ovisno o veličini

2 žličice šećera

1 žličica soka od jabuke

malo soli

Posip:


70g smeđe šećera

1žličica cimeta

Tijesto;

80g otopljenog pa ohlađenog maslaca

150g šećera

1 vanilija šećer

125ml mlijeka

malo soli

200g brašna

1,5 žličica pecivnog praška

100g nasjeckanih oraha

2 jaja


Priprema:

U zdjelici pomiješate smeđi šećer i cimet,odložite.Narežite jabuku na kocke/ako koristitite domaću neprskanu kao i ja nemojte je guliti u svakom drugom slučaju to učinite ipak nikad se zna, isto je prije guljenja operite/pomiješate kockice jabuke sa malo soka soka od limuna, pospete šećerom i cimetom. Odložite
U zdjelu za miješanje stavite maslaca pa ga dobro izradite mikserom zajedno sa šećerom.Dodate jedno po jedno jaje miješate dugo iza svakog jaja. Dodate mlijeko, sol, vanilija šećer, dodate svu količinu brašna pomiješanu sa pecivnim praškom, miješate da sve pomiješate u glatku smjesu.




Uzmite dugi uski kalup za pečenje kruha, zamastite ga i prospite brašnom, možete na križ staviti papir za pečenje.Na dno stavite polovicu tijesta prospite pripremljen im cimetom sa šećerom, te polovicom jabuka i polovicom nasjeckanih oraha.Prelijete ostatak tijesta.Pospete po vrhu pola cimeta sa šećerom cijelu ostatak jabuka i oraha, te pospete ostatak šećera sa cimetom/on će tokom pečenja stvoriti fini sloj karamela na vrhu/
Pecite u zagrijanoj pećnici na 175C/35-40 min.

Gotovi kolač ostaviti na hladnom mjestu da se ohladi.
Narezati na šnite, servirati uz kavicu ili čaj.



ponedjeljak, 23. listopada 2017.

Lungić u zelenom

Prekrasan lungić pečen u tikvici , nadjeven sirom i bosiljkom.Za ovaj recept odaberite malo veće tikvice i fino ih izdubite, tikvice će dati dodatnu vlažnost mesu,  neće dozvoliti da se presuši.Jelo je jako dekorativno, možete izabrati i nekakav šareniji prilog ovog jelu, ja sam se odlučila da sve bude u zelenom tonu.


Sastojci:/4 osobe


700g lungića

2-3 velike tikvice

sol,papar

2-3žlice maslinovog ulja

1žlica svježih listova bosiljka/na krupno nasjeckan/

1 žlica svježih listova/na krupno nasjeckan/

4-5  feta sira/emental/sa malo više ukusa


Priprema:

Lungić operite, osušite kuhinjskim papirom.Obavezno ga očistite od žilica.Prerežete ga cijelom dužinom samo jednom, rašite ga ,posolite i poparite ga  s obje strane.Pokapate s maslinovim uljem, fino umasirate.U utor lungića stavite nasjeckani bosiljak i peršin te listove sirom, spojite lungić.
Zagrijete pećnicu na 200C
Tikvicu izdubite, lagano je premažete iznutra maslinovim uljem i malo posolite, utisnete lungić do kraja.Ostatak lungića otkinete pa utisnete u drugu izdubljenu  tikvicu.
Peći u zagrijanoj pećnici nekih 30-35 min ako želite bolje pečeno produžite pečenje  za još 5 min.Izvadite iz pećnice zamotate u foliju, ostavite 5 min.
Narežete na fete debljine po želji.Umaku koji se iscijedio u foliji dodate malo soli i žlicu dvije maslinovog ulja, promiješate pa pokapate po narezanom meso.

Campana pizza/kruh


Fina pizza/kruh sa mozzarellom, sirom sa začinskim biljem i bosiljkom.Meza kruh koji paše uz sve nareske, sir, razne dipove, umake i sl.

Sastojci:


200g glatkog brašna+ po potrebi

50g oštrog brašna

2 žumanjka

1/2žličice šećera

1žličica soli

125ml mlake vode

1,5 žličica instant kvasca

60g otopljenog maslaca

Ostalo:

200g mozarelle

50g sirnog namaza sa začinskim biljem

1-2žlice krušnih mrvica

malo soli i papra

listovi bosiljka


Priprema;

U zdjelu za miješanje stavite mlaku vodu, šećer i kvasac.Izmiješate dobro rukom da  se sve poveže pa poklopite na deset minuta .Dodate otopljeni maslac  u koji se otopili sol /lagano ohlađen/ žumanjke i brašno /obje vrste/ dodate postepeno dok ne dobijete fino glatko tijesto.Izručite tijesto na radni stol/lagano pobrašnjen/ pa nastavite miješati dok ne dobijete glatko tijesto, vratite ga u brašnom posutu zdjelu, pokrijete prozirnom folijom, ostavite 1h sat stajati na toplom mjestu.


Razvaljati tijesto na tanko/0,5cm/premazati tijesto sirnim namazom, staviti natrganu mozzarellu, posoliti i lagano po papriti.Saviti lagano krajeve pa zalolati u 10cm debelu štrucu.Staviti u dugi kalup za kruh/da spoj bude na donjoj strani/ koji ste prije toga premazati maslinovim uljem i posuli mrvicama/ .Zarezati na par mjesta oštrim nožem pa spojiti dva po dva kraja, da dobijete veće rupe/nemojte previše duboko zarezati važno je zarezati samo vanjski sloj tijesta/.Poklopiti prozirnom folijom, ostaviti stajati na toplom mjestu pola sata.

Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180C/25-30 min/pogledati nakon 15 min. pa kontrolirati da se prepeče.
Pustite da se sve malo ohladi, narežete na šnite.U  utore stavite listiće svježeg bosiljka.

utorak, 17. listopada 2017.

Kelj rolat sa prilogom od buče i gljiva

Mesni rolat ili roladu koju možete staviti na stol i za najfinije prigode❊❉❋vjerujte mi neće te se osramotiti, divna je i izgledom i okusom.Uživajte u jeseni svim čulima!!Hranite se šareno i lagano.

Sastojci:

10-tak listova kelja /zeleni /vanjski

500g mljeven junetine/ne jako masne

1žličica senfa

1 jaje

1žličica kečapa

malo ljute paprike/na vrh noža

sol,papar

1/2žličice origana

1/2žličice timijana

1 manji naribani luk

1 protisnuli češanj češnjaka

Ostalo:

100g sira narezanog na fete

1 velika rog paprika

Prilog:


250-300g buče

250g manjih gljiva

150ml povrtnog temeljca/može i mesni ako imate/

sol,papar

100-150ml light vrhnja za kuhanje

1žličica gustina

priprema:

Odvojite lijepe zelene, zdrave listove kelja .Zakuhate u loncu dosta slane vode, prokuhate par minuta listove kelja da smekšaju, izvadite ih u cijedio i pustite da se malo ohlade.
Zamijesite meso tako da dodate sve sastojke u zdjelu pa dobro miješate da se sve poveže po potrebi dodate malo krušnih mrvica pa povežite u finu smjesu.Dio mesa prepržite na suhoj tavi pa izbalasirate okuse i slanost po svojoj želji.Odložite.
Iz sredine svakog lista kelja izvadite tvrdu sredinu.Posložite listove kelja u gusto na papir za pečenje.

Utisnete meso na kelj.Posložite listove sira te narezanu papriku na kockice/ovdje možete koristiti papriku iz zimice samo je malo properite, ne bude loše jer kelj ljubi kiselinu/
Zarolati sve u veliki rolat pomozite se papirom za pečenje koji ste stavili ispod listova kelja,neka bude sve lijepo čvrsto.
Roladu stavite u pekač /ja volim keramičke pa koristim taj a vi koji imate /, nauljite ga maslinovim uljem , stavite roladu ,okolo složite narezane gljive/može i cijele ako su manje/i na kockice narezanu buču koje ste prije toga posolili, poparili i pokapali sa malo maslinovog ulja .Pustite da se sve peče nekih 20min dok se sve fino zapeče, polijete temeljcem pa nastavite peči još 25 min. 

Izvadite roladu iz pećnice.Izvadite povrće u lončić na pa stavite na vatru dodate vrhnje pomiješani sa gustinom, pustite da umak/prilog se zgusne i ukuha, po potrebi dodati još malo temeljca.
Servirati toplo narezane na fete uz prilog.

nedjelja, 15. listopada 2017.

Snježne kocke bez pečenja

Vrlo jednostavan kolač, kremast i fin , bez pečenja.Recept sam dobila od moje drage prijateljice koja je spretna kao i ja sa kolačima 😤😌😌.Ona je radila ovaj kolač sa bez glutenskim keksima, ja sam stavila digestin kekse od cjelovitih žitarica.

Sastojci:


150g digestin keksa

5-6žlica mlijeka

Krema:

500g posnoga sira

100ml vode

400ml mlijeka

2  kesice šlaga u prahu/kesica

1 limun korica + 1žličica soka

3 žlice šećera u prahu ili meda po ukusu

2 kesice instant želatine

Posip:

100g kokosa

1žlica maslaca

1žlica šećera

Priprema:

Pripremite kalup oko 25x20 je moj/što vam je manji kalup to će kocke biti veće/Posložite kekse na dno pa ih pokapate mlijeko,.Stavite sa strane.Pripremite želatinu po uputsvu na kesici.Otopite ga u 100ml vode.
U zdjelu stavite sir i šećer u prahu, izradite ga u kremu štapnim mikserom.Šlag izradite sa 400ml mlijeka.Dodate šlag u sir, izmiješate,dodate limun /korica i sok/i na kraju želatinu.Izmiješate.
Prelite sve u kalup sa keksima pa zagladite.
Rastopite maslac sa mlazem ulja u tavi pa dodate kokos i šećer, miješate sve zajedno da se kokos preprži i dobije finu boju.Prospite po kremi.

Ostavite se ohladi u frižideru i stisne 2h/i brže će to biti ali eto da budete sigurni/.Maknite kalup i narežete na kocke.
Servirati uz kavicu ili čaj.

petak, 13. listopada 2017.

Mornarska tava od piletine i kadulje

Fino, aromatično jelo, jednostavna pečena piletina iz tave sa svim guštima mediterana.

Sastojci:

1 kg piletine/dijelovi po želji najbolje bataci/

5 kom mesnatih zrelih rajčica/pelate

2 žlice maslinovog ulja

2 srednja luka

2 češanja češnjaka

sol,papar

1žlica nasjeckane kadulje

200ml pilećeg temeljca

1žlica kapara/opranih iz salamure/

1/2žličice šećera

Priprema:

Operete piletinu, osušite je kuhinjskim papirom.Piletinu posolite i poparite.U dubljoj tavi ili loncu zagrijete maslinovo ulje, prepržite piletinu sa obje strane da dobije finu zlatnu boju/ako vam se ocijedilo previše masnoće slobodno odlijete iz tave , ali nikad ne zaboravite da je u masnoći i dio okusa/.Dodate luk, prepržite kratko, potom narezanu rajčicu, šećer, češnjak i kadulju pa sve nastavite pirjati par minuta.

Podliete temeljcem, poklopite i nastavite na laganoj vatri pirjati nekih 35 min.Otklopite poklopac , dodati oprane kapare/ako su velike možete ih i nasjeckani ali obično domaće kapare nisu velike/ostavite da se sve pet minuta reducira na malo jačoj vatri .Preokrenete često piletinu da se obavije finim umakom.


Servirati toplo ili mlako/čak i na sobnoj temperaturi je fino/uz kuhano povrće i preprženi kruh.




Comments system

Disqus Shortname