petak, 2. veljače 2018.

Cartoccio/frite nadjevene kremom od ricotte

Fine fritte nadjevene kremom od sira, sicilijanske pokladice koje se tope u ustima.Za nadjev koristite ricottu odnosno skutu,  nemojte koristiti obični svježi sir je on sadrži dosta vode i malo je kiseliji, ako ne možete pronaći skutu onda dobro izraditi običan svježi sir štapnim mikserom da bude fina krema i obavezno dodati tri lista želatine u kremu.

Sastojci;/6 osoba/24 frite

Tijesto:


oko 500g brašna

50g maslaca

1 instant kvasac

1 limun korica

1/2žličice soli

1 jaje

50g šećera

1žlica likera od naranče/ruma

2,5dl mlijeka/toplo

Ostalo:

Ulje  za prženje

šećer u prahu

Krema od ricotte:


250g ricotte/skute

200ml vrhnja za šlag

2-3žlice šećera u prahu

1 vanilija šećer

1 žlica nasjeckanih cendrina/ušećerene kore naranče/ili samo kora od naranče

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite brašno, dodati sol, promiješati.U sredinu brašna napraviti rupicu, staviti jaje, šećer/obje vrste/, koricu limuna, maslac, kvasac i dodati toplo mlijeko, miješati da se sve poveže u finu smjesu.Izručiti na pobrašnjenu radnu plohu dodati po potrebi još brašna, izraditi tijesto da bude glatko, vratiti u zdjelu za miješanje, pokriti prozirnom folijom, staviti da se diže na toplom mjestu dok ne udvostruči obujam/ja to napravim u pećnici na 50C/
Dok se tijesto diže vi napravite kremu.Izradite vrhnje za šlag pa dodati u ricottu koju ste prije toga promiješali sa šećerom i dodali naranči.Odložite do korištenja u frižider.

Nadošlo tijesto izručite na radni stol, lagano premjestite, formirate u kocku tijesto, na režete na trake oštrim nožem.Kalupe za šaumrole premažete lagano uljem, svaku omotate jednom trakom, odložile na tanjur koji ste prije toga posuli sa malo oštrog brašna, ponavljate postupak dok sve ne dovršite.Pokrite čistom krpom, ostavite stajati 15 min.

Zagrijete ulje na najjače/provjerite da li je dovoljno vruće tako da uronite čačkalicu ili drveni štapić od ražnjića, ako se oko nje rade mjehurići ulje je spremno, smanjite na pola/otprilike/ stavljate frite zajedno sa kalupom, pržite sa obje strane dok ne dobije finu zlatnu boju.Odložite na kuhinjski papir da se ocijedi.Pustite da se ohlade, punite ih kremom od ricotte.
Uvaljate ih u šećer u prahu.Servirati uz fini liker.

srijeda, 31. siječnja 2018.

Orah buhtle


Divne mekane buhtle, nadjevene kremom od jabuka i oraha.

Sastojci:/30cm promjer protvana

600g brašna

1 instant kvasac

1žličica soli

4 dl mlijeka

200g šećera

1 limun korica

2 jaja

60g maslaca

1 vanilija šećer


Nadjev:


2 jabuke

1žlica maslaca

1žličixa smeđeg šećera

1 vanilija šećer

korica limuna

1/2žličice cimeta

1 žlica mljevenih oraha

2žlice marmelade po ukusu


Ostalo:


oko 150g mljevenih oraha

100g maslaca+1žlica ulja

Priprema:

Otopite maslac u mlijeku, ostavite da se sve ohladi da bude mlako.U zdjelu stavite prosijano brašno. dodati jaja, kvasac, šećer, sol,promiješati, podliti sve toplim mlijekom sa maslacem pa miješati mikserom nastavkom za tijesta par minuta, po potrebi dodati još malo brašna ili onoliko koliko treba da dobite fino glatko tijesto.Izručiti na lagano pobrašnjen radni stol, nastavit rukama još kratko miješati.Vratiti u zdjelu poklopiti prozirnom folijom, ostaviti na toplom stajati 40-50 min/ja to stavim u pećnicu na 50C tada se digne i brže/.


Napravite nadjev:naribati oguljene jabuke,propirajati ih na otopljenom maslaca, dodati šećer, pirjati dok ispari tekućina, dodati džem i orahe sve pomiješati u smjesu.
Tijesto izručiti na po brašnjenu radnu plohu, lagano primjesiti,Odvojiti na dvadesetak komadića u ovisnosti kolike volite da vam budu buhtle.Nadjenuti svaki komad tijesta nadjevom od jabuka, zatvoriti u okruglicu.Uvaljati svaku okruglicu prvo u maslac a potom mljevene orahe.Slagati u kalup 
promjera30cm/na dno kalupa staviti papir za pečenje, ponavljati postupak dok sve ne nadjenete .
Pokrijte opet buhtle prozirnom folijom ostavite na toplom stajati 30min.
Zagrijete pećnicu na 180C

Pecite buhle nekih 30min /ili dok se lagano ne odvoje/rascvjetaju/
Pustite da se ohlade/ako izdržite/.

utorak, 30. siječnja 2018.

Šareni karnevalski pohanci

Prefino i jednostavno jelo,baš onako šareno i veselo kakvo i treba biti u dane kanervala.

Sastojci:/4 osobe

4 pileća fileta

100g krušnih mrvica

sol,papar

1/2žličice origana

1 jaje

1žlica

Karnevalski umak:

3žlice maslinovo ulja/možda i malo više

1 celer

1 manji poriluk

1/2 luka

1 češanj češnjaka

1 stabljika celera

200g graška/ja koristim smrznuti/

1 žlica koncentrata rajčice

300ml povrtni temeljac

1žličica svježe nasjeckanog lišća peršina

Priprema:

 Operite i osušite pileće filete.Lagano ih premažete maslinovim uljem, posolite i poparite te prospite origanom.Nasjeckate svo povrće na sitne kockice.Grašak stavite u zdjelicu sa strane.Uzmite teflon tavu ili onu sa neprijanjućim dnom, zagrijete u tavi dvije- tri žlice ulja.Pohance napravite klasično prvo pileće filete stavite u brašno/maknete ostatak/onda u jaje, na kraju u prezlu/mrvice/.Prepržite na zagrijanom ulju sa obje strane da dobiju finu boju.Izvadite iz na kuhinjski papir pustite da se ocijede od viška masnoće/ako želite laganiji obrok stavite sve pohance na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje i lagano ga premazati uljem pecite u zagrijanoj pećnici po 10 minuta sa svake strane u ovisnosti o debljini fileta/
U istoj tavi , izvadite višak masnoće, dodate maslinovo ulje. kad se zagrije dodati svo povrće /osom graška/ dinstati kao za sofrito dok sve ne uvene i fino se zaprži.Dodati koncentrat rajčice i temeljac, grašak, pustiti da sve krčka par minuta, vratiti pohance, nastaviti kuhati 10-tak minuta na srednjoj vatri.Dodati sitno nasjeckani peršin.
Servirati toplo uz umak , možete imati i neki prilog tipa krumpir ili rižu, ali meni je najfinije uz komad preprženog kruha sa maslinovim uljem .Uživajte!

ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Slatki karnevalski ravioli

Fini hrskavi jastuci punjeni slatkom kremom od vanilije i pečeni u pećnici milina.Uživajte u ludorijama karnevala i ovim divnim raviolima.Za nadjev možete kuhati kremu od jaja ili napraviti brzu verziju kao ja to ostavljam vama/napisati ću vam obje verzije pa izaberite/

Sastojci:/24 kom/5x5cm

tijesto:


oko 250g brašna

2 jaja

50g maslaca

2 žličice likera od naranče

1/2 limun korica

60g šećera

prstohvat soli

1žličica pecivnog praška

Nadjev:/brzi nadjev:

350ml mlijeka

1 puding vanilija

2 žlice šećera/više manje po ukusu/

korica pola limuna

30g maslaca

Kuhana krema:

3 žumanjak

350ml mlijeka

50g gustina

100g šećera

1 vanilija šećer

korica jednog limuna

Priprema:

Napravite tijesto :otopite maslac.U zdjelu za miješanje stavite jaja šećer, miješate da se poveže /ne mikserom/dodati sol, koricu limuna, liker od naranče i maslac/koji ste malo ohladili/.Postepeno dodati brašno i pecivni prašak da dobijete fino glatko tijesto, dobro ga izraditi na radnom stolu.
Stavit tijesto u prozirnu kesicu i ostaviti stajati pola sata.



Napraviti kremu:
od pudinga:zakuhati polovicu mlijeka sa šećerom, u ostatak mlijeka razmutiti puding dodati ga u uzavrelo mlijeko, miješati na vatri da se zgusne.Maknuti sa vatre pa dodati maslac i koricu limuna, miješati energično dok se maslac ne otopi i spoji sa kremom. Maknete i pustite da se malo ohladi da možete baratati sa kremom.
Kuhana krema:izraditi žumanjke sa šećerom da postanu pjenasti, dodati gustin i pola mlijeka , miješati da se spoji.Zakuhati ostatak mlijeka sa vanilija šećerom, kad prokuhao dodati izrađene žumanjke, smanjiti vatru , kuhati dok se ne zgusne, dodat koricu limuna.Maknete sa strane i pustite da se malo ohladi.

Tijesto podijeli na dva dijela /ako imate ovu malu spravicu za raviole kao ja onda na 4 dijela/.Tijesto razvaljate tanko, stavljate hrpice nadjeva/1 žličicu/ svaku 5 cm, poklopite sa drugim razvaljenim tijestom, lagano prođete prstima da istisnete zrak, kidate male kocke 5x5, ako želite možete i veće.

Zagrijete pećnicu na 180C. Poslažete ravile na lim na koji ste prije toga stavili papri za pečenje.
Pecite nekih15-20min/provjerite dali se lagano zarumenilo.
Pečene raviole dok su tople uronite u šećer u prahu.Ostavite da se ohlade.

nedjelja, 28. siječnja 2018.

Brzi kolač od malina

Ništa inovativno ni novo ali brzo i fino, maline, naranča i piškote,
idealan kolač za blagovanje iza finog ručka.Kolač gotov u tili čas.


Sastojci:/30x20 posuda


250g piškota

250g mascapone sira

200ml mliječnog vrhnja za šlag

3-4 žlice šećera u prahu/po ukusu/

150ml mlijeka

350g smrznutih maslina

4 pune žlice marmelade od malina/ja koristim light/

2žlice likera od naranče ili soka od naranče

3 lista želatina

Priprema:


U zdjelu stavite mascapone, izradite ga sa šećerom u prahu/postepeno ga možete dodavati da vidite po ukusu/.Izradite čvrsto vrhnje za šlag.Pomiješati sa sirom, ispobati , pošećeriti po ukusu.Želatinu pomočite u hladnu vodu na par minuta, ocijedite i otopite u malo vruće vode,dodati u kremu od sira, nemojte zaboraviti jednu žlicu likera od naranče.

U zdjeli sa strane stavite mlijeko .Marmeladu stavite u zdjelu pomiješate sa likerom od naranče.
.Umakati piškote u mlijeko.U zdjelu u kojoj će te slagati kolač na dnu stavite malo kreme, slažete namočene piškote, premažete pripremljenom marmeladom od malina. stavite polovicu kreme od sira, polovicu smrznutih malina  a potom drugi sloj piškota, marmelade i ostatak kreme i malina.
Ostavite sve 1 h u frižideru.


Ohlađeno režite na kocke, po vrhu prospite malo šećera u prahu.

Comments system

Disqus Shortname