petak, 26. siječnja 2018.

Juneća rebra u gustom saftu

Prefino jelo od junećih rebara .. da.. da .. upravo tih koje najčešće kupujete za juhu i svi frkču nosevima jer ne vole kuhano meso, a sutra dan izmišljate toplu vodu kako da se pojede pa tada nastupaju razne salate, jaja i sl.Osim toga juneća rebra su jeftina a ovo jelo možete služiti i za najizbirljivije goste i u najsvečanijim trenucima.

Sastojci:/6 osoba

1,2 kg junećih rebara

3-4 žlice maslinovog ulja

sol,papar

1 veliki luk

2 stalka celera

2 mrkve

2 lista lovora

1 češanj češnjaka

3žlice koncentrata rajčice/konšerva

400ml temeljca/goveđi

300ml crnog vina

1 žličica šećera

6-7 listova kadulje

sol,papar

Priprema:

Rebra operite i osušite, posolite ih i poparite/savjet: možete skinuti veće količine masnoće na rebra koje su vidljive naravno nemojte sve skinuti to će dati ekstra aromu umaku kojeg uvijek naknadno možete odmastiti/.Zagrijete lonac/pazite lonac koji može u pećnicu/ u lonac stavite maslinovo ulje, prepržite rebrica sa obje strane da dobiju finu boju.
Povrće nasjeckate na sitne kockice možete ga izraditi u multipraktiku.Prepečena meso izvadite na toplo, dovršiti sve do kraja.
Zagrijati pećnicu na 170C
Ocijediti višak masnoće od pečenja neka ostane oko dvije žlice, staviti svo nasjeckano povrće i lovor, prodinstanti da sve uvene i lagano se zaprži.Dodati koncentrat rajčice, kratko prodinstate, podliti sve vinom,  i temeljcem.Stavite meso uzajedno sa umakom /ako se iscijedio/, dodate kadulju, pustite da sve zakuha, poklopite lonac.Stavite u pećnicu.


Poklopljeno meso peći nekih 2,5-3h vremena.Ne trebate ništa miješati , samo povremeno provjerite da li je potrebno dodatno podliti tekućinom/temeljcem/


Gotovo meso se treba lagano odvajati od kosti.Meso pustite da se malo ohladi, odvoji meso od kosti, maknete i višak masnoće ako ga ima, meso razdvojite na trake..Umak ispasirate štapnim mikserom/izvadite lovor/, vratite u lonac, dodate meso, pustite da sve kuha onoliko koliko želite da vam je umak reduciran.Isprobati umak po potrebi doraditi solju i paprom ili ako netko baš želi ljutom papričico.
Za to vrijeme napravite njokete/mini njoke koji se ne provlače kroz ribež ni vilicu/

Servirati bogati umak sa njokima i mesom.

četvrtak, 25. siječnja 2018.

Hrskava pita od jabuka

Kad volimo jabuke :-) i lisnato tijesto :-), još jedna divna i sočna pita od jabuka zamotana u lisnato tijesto, obožavati će te je svaki ugrizom, odlična je za doručak, za čajanku ili kavicu a super je i za djecu jer se može jesti iz ruke.Torta/pita je vrlo jednostavna i brzo gotova a jako ukusna i izdašna.

Sastojci:/kalup za torte 22cm


250g lisnatoga tijesta

Nadjev:

3 lijepe oguljene jabuke

1 žličica cimeta

2-3žliće šećera

prstohvat soli

1 žličica maslaca

Tijesto:

2 jaja

200g jogurta

250g brašna/glatko

malo soli

3 žlice ulja

1žlica ruma

140g šećera

1 vanilija šećer

1 pecivni prašak

Priprema:

Jabuke ogulite i narežete na kocke.Zagrijete maslac u tavi sa mlazom ulja, stavite jabuke, po šećerite ih i stavite cimet/šećera naravno možete staviti manje i više u ovisnosti od jabuka i vašeg ukusa/propirjate kratko jabuke da malo omekšaju i da se šećer oko njih karamelizira, prebacite na tanjur da se ohlade. 
Raširite lisnato tijesto tako da bude do vrha kalupa.



Napravite smjesu tijesta:u zdjelu stavite jaja izradite ih pjenasto sa šećerom, dodate jogurt i rum nastavite miješati da se poveže, potom ulje, nastavite miješati kratko.Izvažite brašno pa ga pomiješate sa solju, pecivnim praškom, šećer vanilijom, dodate u smjesu sa jajima i jogurtom, promiješate.

Zagrijete pećnicu na 180C

Pecite35-40 min.

Comments system

Disqus Shortname