petak, 12. siječnja 2018.

Mısırlı Salatası

Predivan i aromatična zimska salata oduševiti će u ovo tamno i hladno doba sa vaša čula, vratiti će vam energiju i obogatiti vas mineralima i vitaminima.Uživajte u egipatskoj salatici sa turskim tvistom.Količine možete smanjitivati i povećavati u ovisnosti koje povrće više volite.

Sastojci:

350g cvjetića brokule

1 konzerva kukuruza

350g crvenog kupusa

4 mlada luka

3 žlice nasjeckanog peršina

Preljev:

3-4žlice maslinovog ulja

1 češanj češnjaka/

sok od limuna/nemojte zamjenjivati octom

sol,papar


Priprema:

Operite i narežite brokulu na cvjetiće.Skuhate je u slanoj vodi  par minuta/nemojte je prekuhati /ona može biti pod zub, ocijedite, ohladite.
Nožem narežite kupus na trake, stavite u zdjelu dodati malo soka od limuna i soli, lagano stisnuti par puta rukom.Odložite.

Na dnu zdjele stavite sve sastojke za preljev, izradite metlicama u kremu, isprobati po potrebi dotjerati okus.Ocijedite dobro kukuruz.

Nasjeckati na sitno mladi luk i peršin.Sve dodati u zdjelu za serviranje, dobro izmiješati, isprobati doraditi okus.Servirati kao salatu.




srijeda, 10. siječnja 2018.

Fırınsız Patates/ krumpir salata sa sezamom iz tave

Fina bogata salata/prilog sa sezamomo i začinima , malo drugačija od uobičajenih salata na koje ste navikli, možete je jesti toplu ili hladnu uz malo soka od limuna.Tko nije od velikog apetita može uz salatu imati kompletan obrok.Začine prilagodite svom ukusu pa je najbolje da krenete prvo sa malom količinom.


Sastojci:/4 osobe

2 žlice ulja

7-8 kom krumpira

1žlica koncentrata rajčice

3 žlice sjemenki sezama

100ml vode od kuhanja krumpira

po 1/2 žličice sumaca, crnog mljevenog papra, timijana/majčina dušica i ljute mljevene paprike

sol

sok od limuna/ opcionalno

Priprema:

Operite i ogulite krumpir.Narežite na kocke ili komade po svojoj želji ili kako inače radite krumpir salatu.U lonac stavite vodu, sol i žlicu ulja.Dodate krumpir pa ga skuhate .Ocijedite ga , sačuvati oko 100ml vode od kuhanja u šalici.

Zagrijete tavu, dodate svu količinu sezama, pržite par minuta miješajući da se sezam prepži, budite pažljivi da vam ne zagori jer će te morati otpočetka.Kad je sezam prepržen dodati žlicu ulja, koncentrat rajčice, sve začine i vodu od kuhanja krumpira, promiješate, pustite da prokuha pa dodati krumpir.


Pržite  par minuta uz miješanje, prebaciti na tanjur, posuti svježe nasjeckanim peršinom te pokapati po želji sa malo soka od limuna.
Servirati toplo ili hladno.



Flammkuchen tost

Za ljubitelje flammkuchena, divan i brzi tost koji okusom ne odstupa puno od originala a puno je mnaje truda.Jelo je fino i za doručak i za brzi ručak.Ako ste vegetarijanac umjesto pancete vrhnje malo pospite crvenom dimljenom slatkom paprikom ili dimljenim tofuom.

Sastojci:

8 kom tosta /integralni ili bijeli

8 žlica kiselog vrhnja/ 20%

80g pancete

100g sira ementala

sol,papar

1 srednji poriluk

Priprema:

Prepecite tost u tosteru.Izvadite ga i staviti na lim za pečenje.Zagrijete pećnicu na najjače/grill program/Na svaki komad tosta stavite žlicu vrhnja/premažite/ .Prospite na sitne kockice narezanim porilukom, te sitno nasjeckanom pancetom i sirom.Posolite i poparite.
Pecite nekih 5 min ispod na najvišoj vodilici ispod grila ili dok se sve malo ne zarumeni i sir se rastopi.Servirati uz salatu.Prije serviranja možete posuti svježe nasjeckanih peršinom.

utorak, 9. siječnja 2018.

Jogurtice

Divna aromatična peciva koja za tijesto ne koriste nikakvu drugu tekućinu osim jogurta.Mekana a uz dodatak češnjaka i peršina doista posebna.

Sastojci:

300ml  gustog/čvrstog/grčkog jogurta

80ml ulja

1 jaje/L

1,5 žličica šećera

1/2 žličice soli

1/2 kesice kvasca/instant

oko 500g brašna


Ostalo:

50 g maslaca+ mlaz ulja

1 češanj češnjaka

1žličica nasjeckanog peršina

Priprema:

U lončić/možete u u veći lonac ako će tre kasnije tu zamijesiti tijesto/ stavite svu količinu jogurta, dodati, sol,šećer i ulje pa sve skupa staviti na vatru lagano zagrijati da postane mlako.Maknuti sa vatre, dodati jaje i polovicu količine brašna a potomom kvasac, izmiješati.Uz miješanje dodavati ostatak brašna, dok ne tijesto ne postane glatko i ne lijepi, možete ga dodatno istresti na radnu plohu , miješati da se tijesto izradi i postane glatko i podatno.Staviti u zdjelu, pokriti prozirnom folijom ili običnom kuhinjskom kesom.Staviti na toplo mjesto/ja sam stavila u zagrijanu pećnicu  na 50C/ na nakih 30-45 min dok ne naraste.
Nadošlo tijesto podijelite na 16 dijelova.Svaki dio lagano raširite, zarolati pa dodatno izraditi na radnom stolu da se formiraju šiljci na vrhovima.Prebaciti na lim za pečenje.Ponavljate postupak dok ne izradite sva peciva.Pokrite kuhinjskom krpom ostavite još pola sata na toplom mjestu.Otopite maslac sa mlazom ulja dodati sitno nasjeckanog peršina i češnjaka, izmiješati.
Nadošla peciva zarežite uzdužno.Lagano žlicom stavite pripremljen mješavinu češnjaka i peršina, možete lagano dok stavljate žlicom proširiti utor.Peciva premažete  žumanjkom.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-tak min.
Servirati toplo ili hladno.

Comments system

Disqus Shortname