petak, 5. siječnja 2018.

Mirisno teleće pečenje

Vrlo jednostavno i jako aromatično pečenje.Osim teletine na ovaj način možete napraviti svinjetinu ili puretinu, nađite si samo dovoljno veliki komad mesa.Ako želite lijepi oblik pečenja  dodatno ga formirate kuhinjskim koncem.


Sastojci:/6 osoba


800 g telećeg karea bez kosti

Nadjev:

200g riccotte

150g špinata

4-5 listova bosiljka

sol,papar

50g narezane šunke/opcionalno

1 jaje

4žlice naribanog parmezana

Umak:

3 žlice maslinovog ulja

1 luk

1 češanj češnjaka

1/2žličice timijana

100ml bijelog vina

300ml temeljca/pileći

sol,papar

1žličica maslaca


Priprema:

Operite i osušite meso.Posolite ga i poparite.Napravite nadjev:Operite i osušite špinat/ako koristite smrznuti prije toga otopite i ocijedite/.Zagrite ulje u tavi pa dodate svu količinu špinata, lagano dinstante da sve uvene i ispari tekućina, špinat ocijedite pa dodatno nasjeckate na sitno.U zdjelicu stavite riccottu izradite je vilicom, dodati jaje, sol,papar, začine, špinat i parmezan, promiješate sve zajedno da se dobije fina kompaktna smjesa.
Po cijeloj dužini mesa napravite džep, nadjenete ga cijelom količinom nadjeva.
Upaliti pećnicu na 180C.
Zagrijati ulje u tavi pa na njemu prepržiti meso sa obje strane da dobije finu boju.Dodati sitno nasjeckani češnjak, timijan i luk, propijati kratko, podliti sa bijelim vinom, pustiti da sve prokuha.
Meso sa povrćem i vinom  prebaciti u keramički pekač.Peci u zagrijanoj pećnici nekih pola sata/teletina/45-1h svinjetina/ pokriveno folijom ili ako imate poklopcem, odklopiti , podliti temeljcem, nastaviti peći još pola sata da se peče dok meso ne omekša i fino se zapeče.
Meso izvadite iz pećnice zamotate u alu-foliju , umak prebacite u končić na vatri /po potrebi dodati još temeljca/, dodati maslac, maknuti sa vatre, promiješati da se maslac otopi , nemojte zagrijavati.
Meso narezati na fine šnite. Servirati sa umakom i prilogom po želji , moj je savjet kuhano povrće.

četvrtak, 4. siječnja 2018.

BaguetteTourbillon

Davno objavljen recept na mojim stranicama na coolinarici . s obzirom da pokušavam sve recepte uskoro prebaciti ovdje naravno prioritet dajem inim receptima koji doista volim i često radim ./Link/

Sastojci: 4 osobe


550g glatkog brašna

50g maslaca +mlaz ulja

200ml mlijeka 3,2%

65 ml mlijeka

1žličica šećera/smeđeg

1žličica soli

1žlica kvasca/instan

Premaz:

70-80g maslaca + mlaz ulja

sezam /mak opcionalno

1 jaje

Priprema:

.Zamijesite tijesto: 
Napomena: Ja ga uvijek radim za specijalne prilike zamijesim ga navečer/ostavim u kesici za zamrzavanje preko noći u frižideru ,naravno vi po želji.
 U lončiću na laganoj vatri stavite maslac sa mlazom ulja da se otopi .Kad je otopljenog dodate mlijeko i vodu.Pustite da se sve lagano zgrije. U većoj posudi za mijesanje dodaste brašno,sol ,šećer i kvasac.Promiješate da se poveze. Ulite smjesu od mlijeka .Zamijesite tijesto miješajući dok se sve ne poveze i postane mekano i ne ljepljivo.. Poklopite krpom i ostavite na toplom stajati do 1h ili napravite ka ja u napomeni. Otopite maslac.
 Nadošlo tijesto razvaljate na pravokutnik pa ga premažite maslacem.Po želji i u nekim verzijama sada možete tijesto posuti nemljevenim makom ili sezamom.Preklopite jednu i drugu stranu do sredine.Premažete maslacem.Preklopite tijesto pa stavite 15 min.u frižider da se maslac stisne.
 Izvadite tijesto opet ga razvaljajte na pravokutnik pa ponovo premazite maslacem i preklopite kao i prvi put/.Nešto slično je kao kad se radi lisnato tijesto/.Zarolate tijesto.Stavite ga na papir za pečenje na protvan na kojem ćete ga peći.
2. Razmutite žumanjak s malo vode . Narezite bagete oštrim nožem svako deset centimetar .Premazite okolo sa žumanjče i prospite sezamom. Pustite da tijesto odstoji pola sata /ja to napravim u zagrijanoj pećnici na 50C.
3. Bagutte pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/35min. 4. Meni je najdraži topao ali ipak treba pustiti da se ohladi.
Recept je sa stranice de Mina pa tu možete pogledati cijeli postupak motanja. 


nedjelja, 31. prosinca 2017.

Novogodišnje okruglice

❄❄❄❄❄❄ Dragi moji prijatelji želim Vam čestit Božić i sretnu Novu godinu❆❆❆❆❆❆

Donosim vam divne okruglice koje nisu za mlađe od 18 god.Uživajte i slavite uz ovu posebnu slasticu.


Sastojci:

Biskvit:

2 jaja

100g šećera

malo soli

50g brašna

50g gustina

1/2 kesice pecivnog praška

1 vanilija šećer

Preljev:

30ml vode

30g šećera

50ml brandy

Ostalo:

100ml vrhnja za kuhanje

50ml mlijeka 3,2%

200g čokolade za kuhanje

2 žlice instant kave

malo soli/prstohvat

1 vanilija šećer

Priprema:

Napravite prvo preljev tako da zagrijete vodu sa šećerom samo da se šećer otopi ostavite sa strane da se hladi a potom dodate brandy.

Zagrijete pećnicu na 180C.
Napravite biskvit klasično, tako da odvojite žumanjke od bjelanjak.Žumanjke izradite sa 70 g šećera i vanilija šećerom da budu pjenasta dodate vruću vodu pa nastavite kratko miješati da se spoji.Izradite bjelanjke sa ostatkom šećera i prstohvat om soli.Pomiješate brašno sa gustinom i pecivnim praškom.Dodate mješavinu brašna u žumanjke, promiješate a potom postepeno dodati izrađene bjelanjke žlicom.Izručiti dobivenu smjesu u kalup za torte promjera 24cm/koji ste prije toga na mastili ili samo stavili na dno papir za pečenje/.Pecite 20 -25 min.
Izvadite biskvit pustite da se malo ohladi, nabodete ga vilicom.Prelite mješavinom brandija.
U lončić na vatru stavite  vrhnje za kuhanje, mlijeko, šećer, malo soli,vanilija šećer, čokoladu i kavu, pustite da sve lagano prokuha uz miješanje i da se čokolada otopi.Prelite  biskvit, izmiješate sve skupa skupa mikserom da se spoji.Pustite da se ohladi.
Formirate rukom/najbolje staviti gumene rukavice/ male okruglice pa ih uvaljajte u čokoladne mrvice.

Comments system

Disqus Shortname