subota, 2. prosinca 2017.

Žuto-crni kuglof

Kuglof od bundeve,kurkume i kakaa


Sastojci:

Osnovno tijesto:

170g šećera

3 jaja/L

100ml mlijeka

200ml ulja/obično

 1 Vanilija šećer


 Žuti dio: 

110g Pšenično glatko brašno 

 1 šalica/250mlml kuhane pasirane bundeve

 na vrh noža kurkume 

na vrh noža cimeta

 korica limuna 

Tamni dio: 

110g Pšenično glatko brašno 

 1žlica mlijeka

 3žlice kakaa u prahu 

 Ostalo:

 maslac i oštro brašno za kalup

Priprema:


U zdjelu stavite jaja sa šećerom pa ih dobro izradite da budu pjenasta. Ogulite i skuhate buču .Ispasirate je vilicom ,pustite da se ohladi. Dodate vanilija šećer ,ulje i mlijeko pa nastavite jos par minuta miksati. Podijelite smjesu na dva dijela .U jedan dodate kurkumu  i bundevu/ispasiranu ,koricu limuna i cimet.Promiješate da se poveze . U druga dodate kakao i žlicu mlijeka pa i to izmiješate do kraja da se poveze. Najvažniji dio je da da dobro premažete kalup za kugluf maslacem i prospete oštrim brašnom da cijeli bude pokriven. Ulite prvo žutu smjesu pa onda tamnu .

Ako želite šareniji kuglof stavljate žutu , tamnu naizmjenicno,dobit cete uzorak kao mramorni. Staviti kuglof peci na 17 C na najdonjoj vodilici 40min.
 Kuhani kuglof pustite da se ohladi i onda izvadite iz kalupa prvo laganu truckajući o drvenu podlogu onda postavite tanjur i okrenete.Nije neki problem ako imate dobar kalup za kuglof i ako ga fino zamastite. 


četvrtak, 30. studenoga 2017.

Polpete/čufte u tijestu

Fine male čuftice/polpetice ušuškane u mekano tijesto, idealno jelo za party, tulume, domjenke veselice.Zamotane u foliju mogu stajati dva dana da budu fine i meke, mogu se jesti i tople i hladne.

Sastojci:/30kuglica/8 osoba

250ml mlijeka/mlako

200ml vode/mlake

1žlica/ravna/instant kvasca

2žlice ulja

1 ravna žličica šećera

1žličica soli

550-600g brašna


Polpete:

400g mljevenog mesa

1 jaje

1žličica kečapa

1žličica senfa

1žličica nasjeckanog peršina

sol,papar

1 mali naribani luk

2 češnja češnjak/naribani

na vrh noža ljute paprike

1-2 žličice krušnih mrvica/ po potrebi

1 /2žličice timijana

1/2žličice kumina

1žlica maslinovog ulja

Premaz:

1žiumanjak

1žlica mlijeka

sezam


Priprema:

U zdjelu stavite ulje, mlijeko, vodu /neka budu mlake/tople/ šećer i kvasac, promiješate, poklopite , ostavite stajati par minuta.
Izvažete brašno pomiješate ga sa solju.Dodate postepeno u kvasac, miješate rukom dok ne dobijete glatko tijesto.Sve stavite na radni stol, miješate tijesto da ga dobro izradite desetak minuta da postane jako glatko.Vratite tijesto u zdjelu , lagano ga nauljite.Pokrite zdjelu prozirnom folijom, ostavite stajati 45 min/dok tijesto ne naraste.


Za to vrijeme napravite polpete: sve sastojke/ osim sira i ulja/ stavite u zdjelu sve dobro izradite rukom da se poveže/vi možete napraviti popete po svom receptu kojeg volite i inače radite samo moraju biti čvrste/narežite sir na kockice.Od mesa formirate polpete, u svaku utisnete jednu kockice sira, neka budu sve iste veličine koliko to ide ne morate biti precizni skroz a ako baš želite možete svaku izvagati,  iako to meni nije kuhanje /ako se ne možemo igrati/.Zagrijete ulje u tavi, stavite popete, prepržite da se uhvati korica i fino zarumene.Izvadite ih, pustite da se ohlade.

Podijelite nadošlo tijesto, na onoliko komada koliko ste napravili polpeta, svaku polpetu zamotati u tijesto.Posložiti na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Poklopite čisto krpom i ostavite tijesto na toplom mjestu stajati još pola sata.

Nadošle kuglice premažete mješavinom mlijeka i žumanjak te prospite sezamom.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C /dok ne dobiju finu zlatnu boju.


srijeda, 29. studenoga 2017.

Kabak Kebabı/tikvice kebab

Kebab sa mljevenim meso i tikvicama,fino sočno.Još jedan moj recept sa coolinarike/Link/


Sastojci 4 osobe
Meso:

 500g mljevenog mesa/junetina

1 manji luk

3-4 češnjeva češnjaka

1 jaje

1žlica mrvica/opcionalno

1/4 žličice ljute paprike

1žličica timijana

1/2žličice kumina

sol,papar

 Tikvice:
 3-4 srednje tikvice

 2žlice maslinovog ulja

sol

 Ostalo:

2žlice ulja/za foliju

 100gribanog sira/gauda i sl.


Pripremite meso: 


U posudu stavite mljeven meso.Naribate luk i češnjak na ribežu.Dodate jaje, mrvice, sol, papar,l jute papričice ,timijan i kumin.Sve dobro dobro izradite rukama kao da mijesite tijesto. Zagrije suhu tavu pa na njoj prepecite malo meso da vidite dali vam odgovara začinjenost.Odložite meso u frižider na pola sata. Operite i osušite tikvice.Narežite ih na fetice jednake debljine, pazite da budu ravno izrezane, estetike radi. Stavi te ih u zdjelu pouljite posolite. Složite kebabe tako da stavite 3 kuglice mesa i 4 fetice tikvica.Provučete ražnjić, lagano zarolate da se formira i stisnite. Narezite komade alu folije pa je premazite lagano sa uljem/možete ovo napraviti i u papiru za pečenje a potom zamotati u foliju.

Posložite u svaki komad folije jedan ražnjić,zatvorite foliju pa stavite peci u zagrijanu pećnicu na 180-200C 30-40min. Nakon toga otvorite kebabe pa ih prospite ribanim sirom.Zapecite sve 10 min.
Servirate uz meza salate.Ja sam servirala uz pečene paprike sa želim maslinama i dinstanim mahunama. 

utorak, 28. studenoga 2017.

Gusto varivo sa njokima

Fino jelo na žlicu, njoki, meso, toplo i krepko jelo za zimske dane.Ako ne volite njoke zamijenite ih kuhanim krumpirom.

Sastojci:

500g mljevene junetine

1žlica maslaca

3 žlice maslinovog ulja

1 veliki luk

5 češnjeva češnjaka

3 lista lovora

2 grančice timijana

na vrh noža ljute paprike

1žlica /ravna dimljene paprike

1 puna žlica koncentrata rajčice

2 mrkve

250g njoka/domaći ili kupovni

1,3 l temeljca/pileći ili povrtni

2 ravne žlice brašna


Priprema:

Zagrijete dvije žlice ulja u loncu debljeg dna pa na njemu prepržite meso, začinite ga solju i paprom, pazite da tokom pečenja razdvojite meso da ne bude grudica, preprženo meso izvadite šupljikavom žlicom na toplo mjesto.

Dodati maslac i ostatak masnoće pustiti da se zagrije, dodati na sitno nasjeckani luk, prijati pet minuta miješajući da se dobro uprži.Dodati češnjak i mrkvu narezanu na kockice, obje vrste paprike i brašno, promiješati da se malo sve spoji, podliti temeljcem, nastaviti miješati da se sve poveže i razbiju eventualne grudice.

Vratiti meso u lonac, dodati ostale začine i koncentrat rajčice.Pustiti da sve prokuha pa odklopljeno kuhati oko pola sata.
Nakon pola sata dodati njoke , pustiti da se njoki kuhanju dok ne omekšaju, pet minuta prije kraja dodati grašak.
Servirati toplo.


Mozzarella gremolata by Nigella Lawson





Predivna mliječna mozzarella sa divnim posipom od gremolate/gremolade.Gremolada je inače posip , ekstra dodatak kojeg najčešće vezujemo uz ossobuco i ribu to je u pravilu kombinacija korice limuna, peršina i češnjaka /vrlo sitno nasjeckanog/, ovo je malo obogaćena verzija .Isprobate kao doručak , finu mezu ili dip uz preprženi kruh.Uživajte u bojama i okusima.Još jedan recept sa mojih stranica na coolinarici.


Sastojci/4 osobe

 2 kuglice/250g mozzarelle

1 crvena mljevena paprika/manje ljuta ili slatka

2žlice nasjeckanog peršina

 1 limun korica

 6-8 masline crne ili zelene/odkoštene 

1/2 češanja češnjaka 

1/2žličice soli 

3-4žlice dobrog maslinov

Priprema:

1. Izvadite mozzarellu iz vode ocijedite je .Rukama je razdvojite na tanjuru na kojem cete je i servirati.Lagano posolite. Napravite gremoladu: Sitno nasjeckate papriku ,masline/zelene ili crne ,Naribate češnjak ili ga protisnite .Sve stavite u zdjelicu dodate naribanu koricu limuna ,nasjeckani peršin,maslinovo ulje.Promiješate sve dobro. Prelite sve preko mozzarelle. Doradite slanost po ukusu.
 2. Servirate uz preprženi kruh kao mezu. 

3. Možete i kao prilog za mušku večeru ;-)




ponedjeljak, 27. studenoga 2017.

Pita od jabuka s preljevom od karamela




Ja obožavan kolače ,pite ,torte od jabuka, ova mi je famozna i vrlo jednostavna za napravit.Kombinacija karamela , jabuka, kremee, mmm.Još jedan sa mojih stranica sa coolke.


Tijesto:

 300g glatkog brašna 
100g smeđeg šećera 
180g maslaca sobne temperature
 1 jaje

 Jabuke: 

4 jabuke/granny smith 
1žličica cimeta 
2žlice vode 2 
žlice sećera

Krema: 

375   ml mlijeka
 2 žlice/tbsp Pudinga od vanilije 
1 žlica šećera
 1žličica arome vanilije

 Karamel umak: 

100g šećera
 250ml vrhnja za kuhanje/za šlag ali bez šećera
 50g maslaca
 2žlice listića bajama


Priprema:


Zagrijete pećnicu na 180c/vruci zrak 160C. Lagano zamastite kalup 20x30 cm.

Napravite tijesto: U posudu stavite brašno i sol promiješate ,dodate šećer i omekšali maslac miješate prstima dok se ne naprave mrvice pa dodate jaje.
Zamijesite tijesto . Odvojite 1/3 tijesta u plastičnu vrećicu pa stavite u duboko zamrzavanje.Ostatak tijesta utisnete u kalup pa stavite peci na 20 min. u zagrijanu pećnicu. Jabuke ogulite i nasjeckate na kockice. Jabuke ,cimet i vodu zakuhate u loncu .
Poklopite i na laganoj vatri kuhate nekih 5 min.dok jabuke ne smekšaju.Procijedite ih od tekućine i odložite. U loncu stavite prasak za puding,aromu vanilije ,šećer i mlijeko stavite na srednju varu i miješajući pustite da kuha dok ne stisne. Izvadite polupeceno tijesto prelite ga pudingom ,posložite kuhane jabuke .na vrh naribate ostatak tijesta iz frizera prospite listićima bajama.
 Vratite u pećnicu pa nastavite peci još 35 min.
Dok se pece pita napravite karamel preljev: U posudu dubljeg dna stavite šećer pa zagrijavate na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi i karamelizira ,možete povremeno promijesati.nemojte se dovest u napast polizati žlicu jer karamel je jako vruci.Maknute karamelizirani šećer sa vatre dodate jako oprezno vrhnje za šlag i maslac .

Vratite na laganu vatru i pustite da kuha dok se karamel ne poveze sa masnoćom i lagano zgusne. Prelite preko pečene pite .Pustite da se sve ohladi . Po želji na vrh možete dodati i tanko narezana komadić jabuke za ukras.

Posluživanje Pita je najbolja kad se servira sa sladoledom od vanilije.

Nastrine/slatki talijanski kolačići /peciva


Nastrine je ustvari radila moja pokojna nona, no u svim prevratima ,seobama i sličnim ludostima knjižica recepata se izgubila a ja sam zapamtila samo okus i način izrade.Otkrila sam prije nekoliko godina da Mullino bianco ima slična peciva pa kad sam imala priliku uvijek bih obnavljala zalihu.Sad sam na moje veliki zadovljstvo pronašla i recept za ova divna peciva koji su okusom gotovo identičnim onima koje je radila moja nona.Uživajte!!! Recept je naravno sa mojih stranica na coolinarici.


Sastojci:


200ml mlakog mlijeka

1 kockica svježeg kvasca ili jedna kesica instant

500g glatkog brašna

1 limun/korica

50g maslaca sobne temperature

50g šećera

3 žumanjka

prstohvat soli

Premaz:

150g maslaca

150g šećera


Priprema:

Napravite tijesto: U posudu za miješanje razmrvite kvasac/možete koristiti i kesicu instant kvasca ,ja sam radila i sa jednim i sa drugim jednak je učinak ili barem ja nisam primijetila bitnu razliku/dodate toplo mlijeko i malo šećera/prstohvat/pa sve par minuta rukom miješate da se poveze i kvasac rastopi.Ostavite deset minuta da stoji . Za to vrijeme pomiješate prosijano brašno, ostatak šećera, sol, koricu limuna i maslac sobne temperature i žumanjke.Dodate izraženi kvasac . Sve zajedno desetak minuta miješate dok dobijete glatko tijesto .Poklopite ga cistom kuhinjskom krpom pa pustite da kisne nekih 1h. Za to vrijeme izradite maslac sa šećerom da bude pjenasti i da se dobro poveže.
  Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljate na pravokutnik otprilike 20x35 cm. Polovinu duže strane premazati dijelom maslaca pa preklopite drugom/gornjom stranom / polovicom. Sad krenite preklapati cik-cak mažete uvijek gornju stranu sa tankim slojem izrađenog maslaca. Ako želite manje nastrine prerežete pravokutnik kad prvi puta preklopite /slikica1/po dužoj strani.
 Kad ste preklopili režite trakice debljine oko 2cm. Okrenete ih i stavite na lim na koji ste stavili papir za pečenje . Svaku nastrinu zamotate jednom po sredini kao na slici .Kad je stavite na papir malo raširite krakove. Ostavite da se nastrine na toplom dižu još 1h.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/15 minuta Kad se malo ohlade one postaju hrskave tada ih pospite šećerom u prahu.
Servirati posuta šećerom u prahu .

nedjelja, 26. studenoga 2017.

Hrskavi mesni zagrisci

Jednostavni mali zagrisci od mesa i lisnatoga tijesta.

Sastojci:/16kom

250g mljevenog mesa

1 manja tikvica

1 manji luk

2 češnja češnjaka

1/2žličice timijana

1/2žličice origana

sol,papar

1/2žličice kumina

1žličica koncentrata rajčice

100ml pilećeg temeljca

1žlica maslinovog ulja

100g naribanog sira


Priprema:

Raširite lisnato tijesto na papir za pečenje, narežite ga na pola, pa svaku polovicu poprečno po pola, podijelite uzdužno po sredini tijesto a potom svaku kocku dijagonalno.Rezacem za pizzu /rotolon/zarežite oko pola milimetra ruba svakog trokuta./vidi sliku/
Napravite nadjev:nasjeckate luk i češnjak, zagrijete maslinovo ulje u tavi, prodinstate luk i češnjak da uvenu, dodati meso, propirjati da se meso ispeče , dodati tikvicu,  nastaviti pržiti dok tikvica ne uvene.Dodat koncentrat rajčice i sve začine, promiješati.Podliti sve temeljcem, pustiti par minuta da sve kuha na laganoj vatri i da se umak skroz reducira.Prebacite sve u drugu posudu ostavite par minuta da se malo ohladi/ne smijete nadjevat na lisnato dok je vruć nadjev/.

Stavite nadjev na trokute pazeći da ne prelazite nacrtani rub.Prospite sirom, pokapate sa još malo maslinovog ulja.
Peci u zagrijanoj pećnici na 180C/15-20min ili dok se trokutići ne zarumene i napušu te se miču po papiru, moraju biti hrskavi da čvrsto stoje u ruci.
Servirati toplo ili hladno.

Tyropsomo

Vrijeme je da prebacim i ovaj recept na blog, ne znam malo mi sve to već na coolki otužno i žalosno.Grčki kruh neobičnog motanja, nadjeven feta sirom, po želji možete staviti u nadjev origano ili timijan./Link/

Sastojci:

500g glatko brašna/ili pola glatko pola miješano

1/2žličice soli

na vrh noža šećera

1žlica ulja

mlake vode koliko treba

Nadjev:

200-220g feta sira

3žlice maslinovog ulja/1žlica za zdjelu

1žličica/origano ili timijan/opcionalno

Premaz:


1žumanjak

3-4žlice sezama


Priprema:

Od sastojaka za tijesto zamijesiti tijesto kao za pizzu.Formitrate tijesto u kuglu, pokrite obično kesom ili poklopce, ostavite na toplom stajato 40-45min.Razmrvite feta sir.

Tijesto stavite na radni stol na koji ste stavili malo brašna.Raširite tijesto u krug prvo oklagijom a onda možete malo i rukama, da ne bude pretanko kao za jufke ali ne predebeli.
Premažete ga maslinovim uljem a potom ako želite stavite origano ili timijan pa prospite feta sirom.
Na dijelu prema sebi probijete rupu/prstima/ neka rupa bude do sredine kruga, rolate rukama na jednu i drugu stranu dok ne zarolate u veliku kobasu, kad ste došli do kraju rastvorite raširite kobasu da bude ravna.
Okruglu keramičku zdjelu nauljite .Zarolate kobasu u krug/puža/pazeći da se krajevi ne razdvoje.Pokrite ga čistom krpom i pustite da se diže 30min.Zagrijete pećnicu na 200c.
Puža bogato premažete žumanjkom pa prospete sezamom.

Pecite u zagrijanoj pećnici dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Servirati toplo ili hladno , meni je najdraži topao.

Comments system

Disqus Shortname