petak, 24. studenoga 2017.

Pita od limuna i oraha

Predivna pita, sočna, možete je koristiti u Božićnim paketa samo je narežete na manje kocke.Vrlo je jednostavna u izradi.

Sastojci:/20x30

250g glatkog brašna

prstohvat soli

150g maslaca

100g šećera

1 vanilija šećer

100g kiselog vrhnja

1 jaje

1žličica praška za pecivo

Premaz:

1 cijeli limun

100g oraha

80g šećera

150g grožđica

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180C.

Pripremite kalup tako da ga premažete masnoćom i prospete brašnom ili na dno kalupa stavite papir za pečenje stranice zamastite, to ostavljam vama.

U zdjelu za miješanje stavite maslac pa ga izradite sa secerom da sve postane kremasto i da se šećer skoro otopi.Dodati jaje pa nastaviti miješati da se dobro izradi.Potom dodati sve ostale sastojke te brašno pomiješan sa malo soli i pecivnim praškom.Stavite cijelu količinu tijesta na lim za pečenje, zagladite.Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 20-25 min /ovisi kakva je pećnica ali tijesto mora imati koru/.
Za to vrijeme napravite premaz.Operite i narežite cijeli limun sa korom, dok režete izbacite špice.Dodati grožđice, orahe i šećer, izraditi sve u multipraku u gustu glatku smjesu/gotovo glatku/.
Izvadite koru iz pećnice pa premažete nadjev, zagladite, vratite na još 10-15 min da se zapeče.Proces koji se događa vrlo je jednostavan, dakle limun se pretvara u divan slatko-kiseli đem koji dodatno navlaži tijesto i daje prefinu svježu aromu ovom kolaču.
Narežete  kad se ohladi na kockice.

srijeda, 22. studenoga 2017.

Pečena piletina sa grahom i ružmarinom

Vrlo aromatična piletina pečena u pećnici sa grahom i ružmarinom, bogatstvo okusa mediterana.Uživajte u ovom pravom zimskom mediteranskom jelu uz koji možete servirati rižu ili tjesteninu, ja je uvijek serviram uz preprženi kruh i zelenu salatu.

Sastojci:

1,250g dijelova piletine po ukusu/kod mene krila i bataci/

2 žlice maslinovog ulja

sol,papar

3 fileta slanog inćuna

500ml pasirane rajčice

2 grančice ružmarina

4 češanja češnjaka

125 ml vode

1 šaka zelenih maslina/prepolovljene/

400g kuhanog graha/canellini/

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180C.
Piletinu  operite i osušite, maknete sve baš masne dijelove, pa je premažete maslinovim uljem te posolite i poparite.U dublji lonac/dublju tavu/zagrijete maslinovo ulje pa na njemu prepržite piletinu sa obje strane strane, pazite uvijek ide onaj dio sa kožom prema dolje.Kad piletina dobije lijepu zlatnu boju izvadite je na keramički pekač u koje će te sve kasnije peći.

Sitno nasjeckate češnjak, skinite listiće ružmarina sa jedne grančice sitno ih nasjeckajte.Iz lonca ako je potrebno, možete ocijediti višak masnoće ako mislite da nije puno ostavite, dodate inćune, češnjak i ružmarin miješate razbijajući inćune u pastu, to brzo ide.Dodati ocijeđeni grah, pasatu, masline i vodu.Pustite da sve prokuha, pa isprobate slanost i začinjenost, posolite i poaprite po ukusu, budite oprezni jer su inćuni i masline slani.
Prebacite piletinu u umak, kratko neka se zagrije a potom sve vratiti u pekač, staviti grančice ružmarina, pokriti poklopcem ili folijom.Peci u pokriveno u zagrijanoj pećnici 20min.maknuti pokrivač pa nastaviti sve peći još 20min.

Gotovu piletinu servirati sa prilogom po želji.

utorak, 21. studenoga 2017.

Mini moline

Mi nismo baš ljubitelji slatkih peciva, zato možete pretpostavti da su ova divna peciva bila za jedan dječji party, stajala su stidljivo u kutu dok nisu otkrivena a onda su vrlo brzo brzo nestala.Divna slatka peciva sa čokoladom ili grožđicama, nadjevena kremom od vanilije, mekana i mirisna, nema ljepše.Uživajte!!

Sastojci:

200g oštrog brašna

300g glatkog brašna

170ml mlijeka/toplog/

110ml vode/tople/

120g šećera

1 vanilija šećer

na vrh noža soli

1 instant kvasac

na vrh noža soli

1 žumanjka

Krema od vanilije:

1 vanilija šećer

20g šećera

1 žumanjak

150ml mlijeka

20g glatkog brašna

Ostalo:

50-60g kapljica čokolade ili grožđice


Priprema:

Posijete obje vrste brašna u jednu zdjelu. U drugu zdjelu stavite toplo mlijeko, dodate malo šećera i kvasac, izmiješate pokrijte prozirnom folijom ostavite stajati 10-15 min.Dodati mlaku vodu, sve ostale sastojke za tijesto, izmiješati da se poveže.Lagano po brašniti radnu plohu staviti tijesto miješati desetak minuta da istisnete sav zrak i da tijesto postane glatko i gusto.
Vratiti tijesto u zdjelu, pokriti prozirnom folijom/ako nemate prozirnu foliju prekrijete sve običnom kesicom iz dućana, vrlo je važno da tijesto ne dođe u dk se diže u dodir sa zrakom onda napravi kori i sporije se ili se gotovo prestane dizati/ostaviti stajati 45-1h vremena ili dok se tijesto ne udupla/u ovisnosti o toplini stana to može biti i puno prije/.


Za to vrijeme napraviti kremu od vanilije.U lončić na vatru staviti polovicu količine mlijeka da prokuha zajedno sa šećerom/obje vrste/ u zdjelici sa strane staviti ostatak mlijeka, žumanjak i brašno pa lagano izraditi da se poveže bez grudica pa preliti u lončić na vatri miješajući, nastaviti miješati dok se smjesa ne zgusne i skuha.Maknete sa vatre, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.

Nadošlo tijesto razvaljati na veličinu 30x40 cm , na gornju polovicu razmazati kremu, posuti čokoladnim suzama, preklopiti.Narezati trakice oko 1 cm debljine, možete čak i tanje ili deblje ovisno koliko velike želite moline.

Svako rolicu prvo za rotirate oko sebe a potom u krug.Stavite ih na papir za pečenje.Prije pečenja ih možete premazati umučenim žumanjkom.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 175C/20-25 min ili dokle n dobiju finu zlatnu boju.Po želji ih možete posuti šećerom u prahu.

Pustite da se ohlade prije serviranja.

ponedjeljak, 20. studenoga 2017.

Kugluf od sira i naranče

Najbolji kugluf ikad, već godinama otkada sam ga isprobala od nase Tee/Veteranke sa coolinarike ,ja ne odustajem od njega, divan sočan, aromatičan.Ja sam ga samo nadogradila suhim voćem i dala mu pravi božićni izgled drugo je sve po original receptu, vi možete naravno i bez suhog voća .


Sastojci:

250g svježeg sira

125g maslaca

5 jaja

200g šećera

50g oštrog brašna

250g glatkog brašna

1 vanilija šećera

1 pecivni prašak

1žlica ruma

korica i sok od naranče

50g kandirane naranče

50g kandiranog limuna

50g grožđica

Priprema:

Otopite maslac/pustite da se malo ohladi/. U zdjelu stavite sir, vanilija šećer i šećer pa sve izradite mikserom u glatku smjesu.Odvajati žumanjek od bjelanjak, postepeno dodavati jedan  po jedan žumanjak, miješati dobro iza svakog, otprilike jednu minutu neka se baš dobro izradi.

Dodati ruma, sok od naranče i koricu te rastopljeni maslac.Sve dobro izmiksati da se poveže.

Pomiješate obje vrste brašna sa pecivnim praškom, posijete ga na smjesu, dodati kandirano voće, dobro promiješate.
Izradite bjelanjak sa malo soli , lagano žlicom umiješate bjelanjak u tijesto.
Prebacite sve u namašćeni, pobrašnjeni kalup.Izravnate vrh.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C /najnižoj vodilici /45 min /isprobate tankim ražnjićem dali je gotov.

Gotov kugluf izvadite vani i pustite da se ohladi u kalupu, okrenete, prospite šećerom u prahu, možete preliti sa bijelom čokoladom i posuti mrvicama čokolade.

nedjelja, 19. studenoga 2017.

Cevizli Lahanalı Pancar Salatası/turska salata od cikle i kupusa


Jako fina turska salata od kupusa, oraha, cikle idealna za zimu.Recept na mojim stranicama na coolinarici.

Sastojci:

2 srednje cikle

250g kupusa/svježi

7-8 kiselih feferona/slatki ili ljuti po ukusu

1žlica maslinovog ulja

Preljev:

1žličica kopra

2žlice nasjeckanih oraha

3žlice maslinovog ulja

200g čvrsti /gusti grčki jogurt

1 češanj češnjaka/sitno nasjeckan

sol,papar


Priprema:

Naribate ciklu na ribežu na trake/mali savjet da ne obojite ruke prije ih namažete uljem, ali najbolje je staviti rukavice.Naribate i svježi kupus na ribežu za kupus, naravno ako ste spretni i imate oštar nož sve to možete i ručno.U tavi zagrijete žlicu ulja pa na njoj prepržite ciklu i kupus , nekih desetak minuta da ispusti vodu i sve lagano omekša.
Na sjeckati na sitno orah/ne samljeti jer moraju hrskati pod zub u salati/to je fino radi teksture.U zdjelicu stavite jogurt i sve ostale sastojke za preljev pa izradite sve dobro u fini preljev, slanost doradite po ukusu.Umak prelijete po salati, promiješate , stavite sat vremena u frižider.
Servirati posuti peršinom u finoj zdjeli sa par polovica oraha.







Milföylü Biber Sarma /punjene paprike u lisnatom

Fina turska sarma, paprike, feta sir, lisnato tijesto, jeli može bolje .-))Jos jedan recept sa coolke.

Sastojci:

250g lisnatoga tijesta

200g feta sira

4 crvene rog paprike

1 žumanjak

1 žlica sezama

jogurt za serviranje

Priprema:
Operite papriku pa je razrežete na povrce utisnete dio feta sira.


Razvaljate lisnato narežete ga na trake, svaku traku motati oko paprike.
Zagrijete pećnicu na 180C.Paprike premažete žumnajkom te pospete sezamom.
Pecite u zagrijanoj pećnici dok paprike ne dobiju finu boju i počnu se micati po limu.
Servirati tople ili hladne sa jogurtom/najbolje gusti grčki.


Comments system

Disqus Shortname