subota, 18. studenoga 2017.

Knoblauchsuppe/njemačka krem juha od češnjaka

Jedna tipična njemačka juha od češnjaka, zdrava, zimska, pod uvjetom da volite češnjak.
Još  jedan recept sa coolke.

Sastojci:

3žlice maslaca+ mlaz ulja

10-tak češnjeva češnjaka

2,5dl suhog bijelog vina

400ml vode/temeljca

250ml vrhnja za kuhanje/može light

1žlica nasjeckanog češnjaka

sol,papar

Serviranje:prepržene kockice kruha, prepržene sjemenke bundeve

Priprema:

Zagrijete maslac sa mlazom ulja.Na sitno na sjeckate češnjak.Kratko prepržite češnjak na ulju da fino zamiriše, pazite jer lako zagori a  tom slučaju će te morati ispočetka.Dodati vino pustiti da vino prokuha i alkohol ispari pa dodati vodu ili temeljac, pustiti da prokuha, smanjiti vatru pa na lagano kuhati 15min./da češnjak omekša/.



Maknuti sa vatre dodati vrhnje i isto na sjeckani peršin/bez peteljki/pa sve dobro izraditi štapnim mikserom.Vratiti još kratko na laganu vatru da se vrhnje ugrije i sve poveže.Posoliti i popariti po ukusu.
Servirati po preporuci ili samo.

petak, 17. studenoga 2017.

Ev yapımı Tavuk Döner/pileći doner kebab/Mehdi kebab

Prefini turski kebaba od piletine, ovo je možda način da zavolite tursku kuhinju ako niste.Recept je sa mojih stranica na coolinarici, vrijeme je da se krene😎😂

Sastojci:/4 osobe

700g pilećeg fileta od kosti

Marinada:

1 srednja glavica luka

5žlica maslinovog ulja

1žlica koncentrata rajčice/konšerva

1žličica zataar/majčina dušica

1žličica mljevenog kumina

1/2žličice papra

1/2žličice soli

1/2žličice pimenta

Ostalo:/garnitura

2 crvena luka+sol+crvena ljuta paprika

10-tak kiselih feferona/slatki ili  ljuti to ostavljam vama

300g naribanog svježeg kupusa/sol/papar/ulje/ocat

3 rajčice/malo soli

Umak od jogurta:

250g grčkog jogurta

1 naribani češnjak

sol,papar

1žlica maslinovog ulja

Priprema:

Pripremite piletinu, operite je i osušite, narežete na duge trake.
Napravite marinadu:

U zdjelu stavite naribani luk, maslinovo ulje, začine, sol, koncentrat rajčice, papar.Sve dobro promješate da se poveže.
Prebacite trakice piletine u zdjelu sa začinima sve umasirate da se dobro uhvate začini za meso.

Posložite meso jedan na drugu pa zarolate sve u prozirnu foliju, na ovaj način meso će upiti jako puno okusa.Zarolano meso stavite na 2h u frizer/duboko zamrzavanje/
Prije pečenja meso oštrim nožem narežite poprečno.
Kebabe pecite na suhoj tavi , to je donekle važno da se zapeku začini na mesu, vi ako nemate dobru tavu stavite na nju malo maslinovog ulja.Nakon pečenja meso obavezno začinite maslinovim uljem.
Servirati donere sa tanko narezanim lukom kojeg ste začinili mljevenom crvenom paprikom, solju i paprom.Naribanim začinjenim kupusom te feferonima.Narezanom rajčicom.Za jogurt umak pomiješate sve sastojke.
Servirati uz kruh i umak od jogurta.


četvrtak, 16. studenoga 2017.

Nisastali Borek

Evo samo da se zna ja odavno nisam stavila recept za  burek :-)), volim ih  na sve načine i sa svim sastojcima, vege ili meso sasvim svejedno samo da je burek.Ovo je verzija sa domaćim korama, ono što se meni sviđa je da nije puno mastan, da je hrskav i razlistan , inače rađeni od jufki koji se rade sa kvascem.Uživajte!!!

Sastojci:/veliki okrugli lim za pite ili najveći iz pećnice

Tijesto:


100ml ulja

100ml vode

100ml mlijeka

2 jaja/bjelanjak

1žličica soli

1žličica šećera

1žlica octa

1žlica kvasca

550-600g brašna

3-4 žlice gustina/koliko treba

Nadjev:


400g mljevenog mesa

1/4žličice ljute paprike

1/2žličice slatke paprike

sol,papar

1 naribani ili sitno nasjeckani luk

2 naribana češnjaka

1/2žličice kumina

Premaz:

dva žumanjak 

sezam

3 žlice maslinovog ulja


Priprema:

U zdjelu stavite šećer, mlako mlijeko, mlaku vodu, promiješate da se sve poveže, ostavite stajati minutu-dvije, dodate ulje i bjelanjak te ocat, promiješate opet da se poveže.Dodate polovicu brašna i sol, nakon toga postepeno dodate ostatak brašna miješajući dok se tijesto ne poveže.
Stavite tijesto na radni stol, nastavite miješati na radnom stolu dok tijesto ne postane vrlo glatko gotovo kao plastelin/ako imate dobar mikser možete miješati spiralnim nastavcima/.
Tijesto odložite na pet minuta taman toliko koliko treba da pripremite meso/pokrijete ga čistom krpom/Za meso samo promiješate sve sastojke da se povežu.Možete odvojiti komadić mesa prepržiti ga na suhoj tavi, da isprobate slanost i začinjenost, ako ste zadovoljni odložite ga sa strane.
Tijesto podijelite na dva dijela.Razvaljate svaki dio tijesta što tanje.Premažete ga gustinom da bude skroz pokriven.Zarolate ga u usku roladu a potom u puža.Ponovite to još jednom.

Svaki puž tanko razvaljate na veličinu lima ili koliko ide, pazite da vam se ne razdvaja.Prvu koru stavite na lim/možete prije toga staviti papir za pečenje/ na nju utisnete svu količinu mesa da bude pravilno raspoređeno, stavite na vrh drugu koru, lagano pritisnete da se spoji.
Zagrijete pećnicu na 50C/Tijesto narežete na kocke pa stavite u pećnicu da se diže 30min.
Nakon pola sata, izvadite burek iz pećnice, pećnicu pojačajte na 180C.
Premažete burek žumanjcima , prospete sezamom, prelijete sa malo maslinovog ulja.Vratite u pećnicu na 20-30min ili dok ne dobije finu boju.
Gotov burek ostavite kratko stajati, servirati mlako.

utorak, 14. studenoga 2017.

Bavarska salata od kiselog kupusa

Divna salata pod uvjetom naravno da volite kiseli kupus.Salata mora stajati u frižideru.Ova salata često se koristi u sendvičima, hot-dogu i sličnim stvarima, doista je jako ukusna i izvrsno paše uz kuhane stvari/kobase, kuhano meso, čak i leberkase/.

Sastojci:/4osobe

250g kiselog kupusa

1 veća mrkva

1 manji luk

2 stapke celera

1 crvena rog paprika/može i iz zimice/manja

Preljev:

3 žlice šećera

na vrh noža ljute paprike

1žličica sjemenki senfa/dijon senf

50ml jabučnog octa

90ml ulja

sol,papar/po želji i ukusu

Priprema:

Narežite papriku na male kocke.Kupus stavite u zdjelu , dodate narezanu papriku, naribanu oguljenu mrkvu, nasjeckani celer, lagano zgnječena zrna senfa/dijon.Izmiješate sve stavite sa strane.


U lončiću na vatri stavite ulje, ocat i šećer, pustite da par minuta kuha da se šećer otopi, Prelijete sve preko kupusa, ostavite stajati , preko noći.Najoptimalnije bi bilo napraviti salatu dva dana prije i ostaviti u frižideru tada e okusi skroz spoje.

ponedjeljak, 13. studenoga 2017.

Popečci od špecle/spätzle/

Špecle naprosto obožavam bilo da su domaće ili kupovne .Ovo je još jedan način kako ručak napraviti zanimljivim.Recept je sa stranica Chefkoch.

Sastojci:


500g špecli

2 manja luka

100g brašna/glatko/

sol,papar

5 jaja

100g narezanog špeka/pancete

1žlica nasjeckanog peršina

na vrh noža  naribanog muškatnog oraščića

Priprema:

Skuhate špecle u slanoj vodi dok ne isplivaju, ocijedite ih dobro.Prođite par puta rukama ili vilicom kroz špecle da se odlijepe.Pustite da se ohlade.
Narežite luk na sitno.Zagrijete malo ulja u tavi pa na njemu propirjate luk i špek, dok luk ne omekša.Pustite sa strane da se ohladi.

Narežite na sitno peršin.Pomiješate sve sastojke sa špeclama , po potrebi dodati malo više brašna,smjesa vam mora biti gusta ali ne pregusta da možete formirati male palačinke.
Zagrite par žlica ulja u teflon tavi , vadite žlicom popečke.Pecite sa jedne strane dok ne dobiju finu boju, okrenete pa nastavite peći i sa duge strane.Popečke izvadite na papir za pečenje da se dodatno ocijedi.

Servirati uz goveđi gulaš sa graškom .

Comments system

Disqus Shortname