subota, 11. studenoga 2017.

Mesne hrskave bombice

Jelo koje je servirano kao prvi slijed, fine začinjene polpetice/okruglice zamotane u lisnato tijesto na umaku od  rajčica.Ovako pripremljeno jelo možete servirati kao toplo predjelo ili glavno jelo, no možete ako želite i kao  party hranu/jer su jako fine i hlade/ove okruglice raditi manje/od zalogaja/ a umak od rajčice servirati kao dip, u tom slučaju u svaku okruglicu zabodite čačkalicu.

Sastojci:/4 osobe


500g mljevenog mesa

200g lisnatoga tijesta

1 manji luk

2 češanja češnjaka

1 jaje

2 šnite kruha/par žlica mlijeka

sol,papar

1 žličica origana

1žličica senf

1žličica kečapa

Umak od rajčice:

400ml pelate

1žličica timijana

sol

1žličica šećera

1 žličica pecivnog praška

1 žlica maslinovog ulja

1 protisnuli češanj češnjaka

Premaz:

1 žumanjak

Ostalo:

100g naribanog sira

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180C.
U zdjelu stavite sredinu kruha/pupu/ prelite je mlijekom, pustite par minuta da kruh omekša.Za to vrijeme stavite mljeveno meso u zdjelu dodate začine, ocijeđeni omekšali kruh, jaje, posolite i poparite po ukusu/doista ove okruglice možete napraviti po svom ukusu, meni su jako fine sa malo ljute paprike/.
Napravite okruglice veličine po želji.Posložite ih na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje. Pecite /naravno ovisno o veličini okruglica/ nekih 20min.Izvadite ih pustite da se ohlade jer kao što znate na lisnato ne smije ništa vruće.
Razvaljate lisnato tijesto ili ako kupite već razvaljano malo ga rastanjite.Izrežete na veličine ovisno o veličini okruglica.Naribate sir pa na  sredinu svake kocke od lisnatoga tijesta stavite malo sira/možete po želji dodati i malo origana/Na sir stavite okruglice, zamotate.Okruglicu vratite na papir za pečenje/ne morate uzimati novi onaj na koji su se pekle okruglice biti će dostatan a eventualna ocijeđena masnoća dati će ekstra okus okruglicama i tijestu.Pazite da spoj bude sa donje strane.
Premažete okruglice žumanjkom , pecite još 20-tak minuta u pećnici ili dok ne dobiju finu zlatnu boju i počnu se micati po limu.
Za to vrijeme napravite umak od rajčice tako da sve sastojke izradite štapnim mikserom, stavite u lončić , pustite da prokuha, na laganoj vatri kuhate dok se umak malo ne reducira ali i dalje ostane kremast.
Tople ili hladne okruglice servirati sa umakom od rajčice.

srijeda, 8. studenoga 2017.

Zobene noklice

Divni mali oblačići, fini i lagani, naprosto lebde u juhi.

Sastojci:

5žlica zobenih pahuljica

1 jaje

1 žlica otopljenog maslaca

sol,papar

1žlica nasjeckanog lišća peršina

Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke za noklice, dobro promiješate.Ostavite stajati 2 h na sobnoj temperaturi da zob popije sve sastojke i omekša.Zob možete izraditi štapnim mikserom da dobijete glatku teksturu i izgled pravih noklica, ja volim rustikalne pa sam ih samo malo izradila vilicom.
Juhu koju ste kuhali procijedite , zagrijete do vrenja, stavite noklice/vadite ih klasično, žlicom u veličini po želji/Maknete juhu sa vatre, poklopite ostavite stajati 15 min.
Servirati vruće,

utorak, 7. studenoga 2017.

Salsa de Ciruelas sa svinjskim odrescima

Gurmanski odresci iz salamure sa divnom salsom od suhih šljiva, slatko-slano španjolsko jelo za ljubitelje egzotike.Za hrabre savjetujem da u salsu dodaju i malo vanilije.Ja sam isprobala sa piletinom/fileti/meni je to isto fino ali finije mi je sa svinjetinom,  vi po ukusu.

Sastojci:/4 osobe

Salamurenje:

800ml hladne vode

75 g soli

svinjski odresci /4-6 kom ovisno o veličini

2-3 žlice maslinovog ulja

Salsa:

100g suhih šljiva

2 ravne žlice šećera

2žlice maslaca

120ml vina

200ml vode

sol

Priprema:

Rastopite sol u vodi, dodate oprane svinjske odreske.Poklopite i ostavite na pola sata u frižider.
Nakon posla sata izvadite ih, osušite kuhinjskim papirom.
Zagrijete maslinovo ulje u tavi pa na njemu prepržite odreske sa obje strane.Maknete sa strane , zamotate u foliju.
Na isto ulje dodati maslac, narezane suhe šljive, šećer, sol i vodu.Pustiti da sve prokuha pa kuhati deset minuta da voda ishlapi i šljive smekšaju.

Dodati vino i još soli/isprobati/pustiti još 5 min da sve iskuha.
Servirati dio umaka po odrescima a dio dio staviti na stol da svatko doda po želji.

ponedjeljak, 6. studenoga 2017.

Slatki kruh sa cimetom i grožđicama


Kad dođu hladnija vremena i kiša  najljepše se pokriti najmekšom dekicom, uzeti čaj u ruke/pssss uz dodatak ruma/, neku dobru knjigu/krimić ili lagana romantična štiva/i uz to ovaj divan slatki kruh, mekan, lagan, prozračan.

Sastojci:

Tijesto:


450-500g brašna

2,5 žličice instant kvasca

80g maslaca

250ml mlijeka

70g šećera

1 vanilija šećer

1žličica soli

2 cijela jaja

Nadjev:

100g grožđica

75 g šećera

2žličice cimeta

Premaz:

25 g maslaca


Priprema:

Napravite tijesto:
U zdjelicu na vatru stavite polovicu količine mlijeka pa u njoj otopite maslac/brže će vam ići ako često miješate mlijeko/.Maknete sa vatre pa dodate ostatak mlijeka, sve stavite u zdjelu za miješanje pa dodate kvasac, promiješate, poklopite tanjurom ostavite stajati deset minuta.450g brašna posijete pa dodate sol.
Mikserom miješate  jaja sa šećerom da postanu pjenasta,dodate mješavinu kvasca i mlijeka, promiješate da se poveže. Stavite miješalice za tijesto na mikser, dodate polovicu mješavine brašna i soli, miješate spiralnim miješalica ma da se poveže, postepeno nadodate sve brašno stalno miješajući.Pobrašnite radni stol, izručite svo tijesto miješate na radnom stolu još par minuta tijesto da se skroz poveže i prestane biti ljepljivo.Vratite u namašćena zdjelu/žlica ulja biti će dovoljna/premažete malo i tijesto, poklopite prozirnom folijom pa ostavite na toplom stajati 1h.



Nadošlo tijesto prebacite na lagano pobrašnjeni radni stol.Otopite maslac za premazivanje, pomiješate cimet sa šećerom.Razvaljate tijesto da bude pola cm debljine.Premažete ga otopljenim maslacem, prospite mješavinom šećera i cimeta, te prospite suhim grožđicama, malo pritisnite da se sve spoji.

Pripremite lim za  za pečenje lagano ga premažete maslacem ili uljem.Počnite usko savijati savijaču tako da kod svakog savijanja malo povučete prema tijesto prema sebi.Zarolate do kraja.Prerežete na dva dijela da vam stane u pekač.Pokrijete sve prozirnom folijom pa ostavite na toplom stajati još 1h.

Nakon 1h premažete tijesto sa malo otopljenog maslaca.Pecite 40min u zagrijanoj pećnici na 175C.
Pečeni kruh mora imati lijepu zlatnu boju .Ostavite ga da se ohladi, narežite na šnite.
Mala napomena kruh dobro podnosi i zamrzavanje, samo ga ostavite da se otopi na sobnoj temperaturi isto tako možete ga narezati na fete pa osušiti na 70C/20min u pećnici da postane hrskav.

Comments system

Disqus Shortname