utorak, 17. listopada 2017.

Kelj rolat sa prilogom od buče i gljiva

Mesni rolat ili roladu koju možete staviti na stol i za najfinije prigode❊❉❋vjerujte mi neće te se osramotiti, divna je i izgledom i okusom.Uživajte u jeseni svim čulima!!Hranite se šareno i lagano.

Sastojci:

10-tak listova kelja /zeleni /vanjski

500g mljeven junetine/ne jako masne

1žličica senfa

1 jaje

1žličica kečapa

malo ljute paprike/na vrh noža

sol,papar

1/2žličice origana

1/2žličice timijana

1 manji naribani luk

1 protisnuli češanj češnjaka

Ostalo:

100g sira narezanog na fete

1 velika rog paprika

Prilog:


250-300g buče

250g manjih gljiva

150ml povrtnog temeljca/može i mesni ako imate/

sol,papar

100-150ml light vrhnja za kuhanje

1žličica gustina

priprema:

Odvojite lijepe zelene, zdrave listove kelja .Zakuhate u loncu dosta slane vode, prokuhate par minuta listove kelja da smekšaju, izvadite ih u cijedio i pustite da se malo ohlade.
Zamijesite meso tako da dodate sve sastojke u zdjelu pa dobro miješate da se sve poveže po potrebi dodate malo krušnih mrvica pa povežite u finu smjesu.Dio mesa prepržite na suhoj tavi pa izbalasirate okuse i slanost po svojoj želji.Odložite.
Iz sredine svakog lista kelja izvadite tvrdu sredinu.Posložite listove kelja u gusto na papir za pečenje.

Utisnete meso na kelj.Posložite listove sira te narezanu papriku na kockice/ovdje možete koristiti papriku iz zimice samo je malo properite, ne bude loše jer kelj ljubi kiselinu/
Zarolati sve u veliki rolat pomozite se papirom za pečenje koji ste stavili ispod listova kelja,neka bude sve lijepo čvrsto.
Roladu stavite u pekač /ja volim keramičke pa koristim taj a vi koji imate /, nauljite ga maslinovim uljem , stavite roladu ,okolo složite narezane gljive/može i cijele ako su manje/i na kockice narezanu buču koje ste prije toga posolili, poparili i pokapali sa malo maslinovog ulja .Pustite da se sve peče nekih 20min dok se sve fino zapeče, polijete temeljcem pa nastavite peči još 25 min. 

Izvadite roladu iz pećnice.Izvadite povrće u lončić na pa stavite na vatru dodate vrhnje pomiješani sa gustinom, pustite da umak/prilog se zgusne i ukuha, po potrebi dodati još malo temeljca.
Servirati toplo narezane na fete uz prilog.

nedjelja, 15. listopada 2017.

Snježne kocke bez pečenja

Vrlo jednostavan kolač, kremast i fin , bez pečenja.Recept sam dobila od moje drage prijateljice koja je spretna kao i ja sa kolačima 😤😌😌.Ona je radila ovaj kolač sa bez glutenskim keksima, ja sam stavila digestin kekse od cjelovitih žitarica.

Sastojci:


150g digestin keksa

5-6žlica mlijeka

Krema:

500g posnoga sira

100ml vode

400ml mlijeka

2  kesice šlaga u prahu/kesica

1 limun korica + 1žličica soka

3 žlice šećera u prahu ili meda po ukusu

2 kesice instant želatine

Posip:

100g kokosa

1žlica maslaca

1žlica šećera

Priprema:

Pripremite kalup oko 25x20 je moj/što vam je manji kalup to će kocke biti veće/Posložite kekse na dno pa ih pokapate mlijeko,.Stavite sa strane.Pripremite želatinu po uputsvu na kesici.Otopite ga u 100ml vode.
U zdjelu stavite sir i šećer u prahu, izradite ga u kremu štapnim mikserom.Šlag izradite sa 400ml mlijeka.Dodate šlag u sir, izmiješate,dodate limun /korica i sok/i na kraju želatinu.Izmiješate.
Prelite sve u kalup sa keksima pa zagladite.
Rastopite maslac sa mlazem ulja u tavi pa dodate kokos i šećer, miješate sve zajedno da se kokos preprži i dobije finu boju.Prospite po kremi.

Ostavite se ohladi u frižideru i stisne 2h/i brže će to biti ali eto da budete sigurni/.Maknite kalup i narežete na kocke.
Servirati uz kavicu ili čaj.

Comments system

Disqus Shortname