petak, 13. listopada 2017.

Mornarska tava od piletine i kadulje

Fino, aromatično jelo, jednostavna pečena piletina iz tave sa svim guštima mediterana.

Sastojci:

1 kg piletine/dijelovi po želji najbolje bataci/

5 kom mesnatih zrelih rajčica/pelate

2 žlice maslinovog ulja

2 srednja luka

2 češanja češnjaka

sol,papar

1žlica nasjeckane kadulje

200ml pilećeg temeljca

1žlica kapara/opranih iz salamure/

1/2žličice šećera

Priprema:

Operete piletinu, osušite je kuhinjskim papirom.Piletinu posolite i poparite.U dubljoj tavi ili loncu zagrijete maslinovo ulje, prepržite piletinu sa obje strane da dobije finu zlatnu boju/ako vam se ocijedilo previše masnoće slobodno odlijete iz tave , ali nikad ne zaboravite da je u masnoći i dio okusa/.Dodate luk, prepržite kratko, potom narezanu rajčicu, šećer, češnjak i kadulju pa sve nastavite pirjati par minuta.

Podliete temeljcem, poklopite i nastavite na laganoj vatri pirjati nekih 35 min.Otklopite poklopac , dodati oprane kapare/ako su velike možete ih i nasjeckani ali obično domaće kapare nisu velike/ostavite da se sve pet minuta reducira na malo jačoj vatri .Preokrenete često piletinu da se obavije finim umakom.


Servirati toplo ili mlako/čak i na sobnoj temperaturi je fino/uz kuhano povrće i preprženi kruh.




Trokut peciva



Prefina peciva koja cesto radim.Mekana , odlične teksture , idealna kad radite više vrsta da se razlikuju i oblikom.

Sastojci:/10-12 kom

500g glatkog brašna

1 instant kvasac

1žličica soli

250g posnoga sira

140ml vode 

40ml nekog biljnog ulja/može i otopljeni maslac

1žličica šećera

Priprema:

U zdjelu stavite sir, lagano ga izradite vilicom.Zagrijete mlijeko, može biti i malo jače zagrijano, pa dodate siru , promiješate, sad bi jedno i drugo trebalo biti mlako, dodate ulje, brašno, kvasac , šećer i sol.Sve dobro promiješate u finu smjesu, po potrebi dodate još malo brašna.Miješate na radnoj plohi da sve postane glatko.Odložite sa strane pokriveno prozirnom folijom, neka bude na toplom nekih pola sata.
Od tijesta napravite okruglu pogaču na radnom stolu, podijelite je na pola, svaku polovicu na 4-5-6 šnita.Posložite kruščiće na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Pospete ih brašnom, narežite ih na par mjesta oštrim nožem.Ostavite stajati pokriveno 20min.
Zagrijete pećnicu na 250C/max.Stavite nadošle kruščiće u pećnicu pecite 5 min.smanjite na 175C pa nastavite peći 20min dok ne dobiju finu boju.Ako želite jako hrskave kruščiće na dno pećnice stavite zdjelicu vruče vode dok se peku.
Servirati ohlađeno.

četvrtak, 12. listopada 2017.

Piletina sa kremom od naranče

Vrlo lagano i jednostavno jelo a puno okusa i mirisa.Idealno za pileće filete pečene na naglo.Ja ovo jelo dosta popaprim.

Sastojci:


500g pilećih fileta

2-3žlice brašna

sol,papar

1/2žlice maslaca

1-2žlice maslinovog ulja

80ml bijelog vina

1 velika naranča/sok i korica

Priprema:

Filete pripremite, operite  te posolite i popaprite.Uvaljajte ih u brašno.
Zagrijete maslinovo ulje u tavi na njemu s obje strane prepržite pileća prsa, da dobiju finu boju.Kad su prsa gotova polijete sa vinom, pustite kratko da ishlapi alhokol.Polijete s sokom od naranče i par žlica vode, posolite poparite , dodate koricu naranče, pustite da kuha par minuta.



Kad se umak malo reducirao maknete sa vatre pa dodate maslac , pustite da se maslac otopi i stvori finu kremu.
Servirati toplo, preliveni umakom sa prilozima po želji.


srijeda, 11. listopada 2017.

Kolo od jabuke i mandarine



Jednostavan kolač od jabuke i madarine kao divan dodatak kavici ili čaju.Za cure 😃🙆😋😋😋😋

Sastojci:/kalup26


2 jaja/L

1 Vanilija šećer

2 mandarine/kora i sok

na vrh noža cimet/opcionalno/

220g ricotte/skuta

150g šećera

220g brašna/glatko

1 pecivni prašak

2-3 jabuke/ja am koristila slatko-kisele vi po ukusu/

Priprema:

Namastite kalup za torte .Zagrijete pečnicu na 180C
U zdjelu stavite jaja pa ih dobro izradite sa obje vrste šećera, miješajte dok se ne zapjene.Doadati koru i sok od mandarine i skutu nastaviti mješati da se sve spoji.Pomiješati pecivni prašak sa brašnom i cimetom.Dodati sve u jaja.Nastaviti miješati kratko da se sve povežeže u smjesu.Preliti u kalup.
Jabuke ogulite ako nisu prskane onda i netrebate, narežite ih na fete i očistite od sjemenki. Možete ih pokapati sa malo soka od limuna da ne potamne.Posložite u krug.



Pecite kolač 35-40min.Pustite da se ohladi, pospite šećerom u prahu.

Ja sam servirala uz sladoled od vanilije i karamel preljev.

ponedjeljak, 9. listopada 2017.

Suđuk pole

Fine, aromatične pole krumpira sa suđukom, vi naravno možete korisiti bilo koju sušenu kobasicu pikantnu ili manje pikantnu po ukusu.

Sastojci:

500g većih krumpira

2-3 žlice maslinovog ulja

malo soli

1/2žličice timijana/origana

70 g tanko narezanog suđžuka ili kobase po ukusu

oko 70g naribanog sira

sitno nasjeckana peršin ili vlasac

Priprema:

Krumpir oguliti, oprati i narezati na ploške, ne pre tanke.Poslagati na lim na koji ste stavili papir za pečenje, pokapati /premazati/ maslinovim uljem, lagano posoliti i poparite te posuti timijanom.Peči u zagrijanoj pećnici na 200C/20-25 min , dok ne dobije finu boju.
Poslagati na svaki krumpir fetu suđuka , posuti ribanim sirom , vratiti na 5 min. u pećnicu da se sir otopi, izvaditi, posuti sitno nasjecanim peršinom ili vlascem.

Comments system

Disqus Shortname