petak, 6. listopada 2017.

Piccatine sa teletinom i povrćem

Fine teleće šnicle u baršunastom umaku od paprike i povrća još jedno brzo i okusima puno jelo, servirano uz mlade čimulice na pari/izdanci kupusa/.

Priprema:

800g telećih šnicli

1 roga paprika

1 mrkva

1 luk

1 češanj češnjaka

400ml nasjeckane rajčice

1/2 žličice šećera

sol,papar

2žličice brašna

50ml bijelog vina /temeljca ako nemate/

1/4žličice ljute paprike

4 grančice timijana

3-4 žlice maslinovog ulja


Priprema:

Teleće šnicle potucite batićem za meso, posolite ih i popaprite,Brašno stavite na tanjur pa i njega posolite i po paprite .Uvaljajte šnicle u brašne, otresite višak,.Zagrijete ulje u tavi/pola količine maslinovog ulja/ pa prepržite šnicle sa jedne i druge strane po minutu/nemojte pretrpavati tavu da vam se šnicle ne počnu kuhati umjesto da vas se uprže, naprosto ponavljate postupak dok sve šnicle ne ispečete/Gotove šnicle izvadite na tanjur.Tavu prelite sa bijelim vinom , drvenom žlicom maknete sve zapečene divote sa tave/to će dodati točku na i vašem umaku/prelijete umak po mesu, pokrite folijom.
Operite povrće, ogulite mrkvu pa je narežite na trakice, narežite na trakicu rog papriku, narežite crveni luk, prisnite češnjak nožem.U tavu stavite ostatak maslinovog ulja pa stavite pritisnuti češnjak, nakrivite tavu pa pustite da se lagano češnjak prži da bi aromatizirao ulje, izvadite ga, dodate luk, dinstate da uvene, potom papriku i mrkvu izdinstate par minuta.

Dodate rajčicu pustite da kuha desetak minuta pa dodate timijan, sol, papar, ljutu papriku, šećer, neka kuha još par minuta, da se sve ukuha a potom dodate meso sa umakom.Kuhate još par minuta da se sve spoji u divan gusti umak.
 Servirati uz kuhano povrće/ja to tako radim/ili uz tjesteninu, rižu i sl.



utorak, 3. listopada 2017.

"Soufflé" sa punjenim vege paprikama

Fensi naziv za jednostavno, lagano vage jelo, pečene paprike nadjevene krumpirom i mrkvom u divnom nabujku od jaja.Uživajte uz finu salatu neka bude puna povrća.

Sastojci:

6 velikih lijepih rog paprika

6 lijepih krumpira

3 stabljike celera

2-3 češanja češnjaka/ako volite ukus/

4 mrkve

4-5 žlica maslinovog ulja

2žličice nasjeckanog lišća ružmarina

sol,papar

Preljev:

400ml mlijeka

3 jaja

sol,papar

2žlice brašna

Priprema:

Skuhate oguljeni i narezani krumpir u slanoj vodi da omekša.
Operite paprike pa ih cijele stavite peči na papir za pečenje na 200C/20 min ili dok ne potamne i dobiju finu boju.Zamotate paprike u taj isti papir u kojem su se pekle pa ostavite da se upare i ohlade te ih ogulite.
Prepolovite oguljene paprike pa izvadite sjemenke, ostavite peteljku.
Pripremite nadjev:Na malo maslinovog ulja ulja stavite naribanu mrkvu i na stino nasjeckani celer, pirjate dok ne omekša a potom dodate češnjak/sitno nasjeckan ili protisnut/, pustite da dobro zamiriše a potom staviti cijeli krumpir , dodate 4 žlice maslinovog ulja/možete i više ako je krumpir suh/miješate i gnječite krumpir zajedno sa povrćem i češnjaka da se sve poveže, obavezno isprobate pa dodatno posolite i poparite.Maknete sa starne pa pustite da se malo ohladi da možete nadjenuti paprike.
Paprike nadjenete nadjevom, neka bude dobro nadjeveno/možete prije podijeliti nadjev na onoliko paprika koliko ste ispekli.Nauljite keramički pekač pa posložite paprike.Ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Sastojke za preljev:dakle mlijeko, brašno, sol, papar i jaja dobro izradite pa prospete preko paprike.Peci na 180C/40min ili dok tijesto ne nabuja i lijepo se zapeče.

ponedjeljak, 2. listopada 2017.

Kotleti na šalši

Jednostavni zapečeni kotleti na šalši iz pećnice, još jedno brzo jelo kad nemate puno vremena za razna ukuhavanja.Ostaci ljetne kužine/kuhinje, pogodni za podgrijavanje/nama je to važno s obzirom da svatko jede u svoje vrijeme, jer nam je tjedni ritam  vrlo različit. Uživajte !!

Sastojci:

6-7 svinjskih ii telećih kotleta

sol,papar

1/2žličice origana

maslinovo ulje

Šalša:

500 g oguljenih nasjeckanih rajčica/zrele/pelate

1ravna žličica šećera

1/2žličice sol

1/2žličice timijana

1/2 žličice pecivnog praška

1žlica maslinovog ulja

papar

1veći češanj češnjaka/naribani

Ostalo:

100g finog naribanog sira/gauda zrela


Priprema:

Operite kotlete pa ih osušite papirom za pečenje.Premažete maslinovim ulje , posolite ih i poparite te prospite origanom.Odložite da se sve marinira.
Napravite šalšu :na maslinovo ulje stavite nasjeckane oguljene rajčice dodati sve ostale začine, pustiti da kuha desetak minuta.Isprobati pa doraditi okus po želji.Preliti cijelu količinu u keramički
pekač/paziti pekač mora biti dovoljnoo velik, da stanu svi kotleti u jednom sloju.Kotlete prepecite u tavi sa zagrijanim maslinovim uljem sa obje strane da se fino karameliziraju i ispeku.Stavite ih u keramički pekač na šalšu.Okrenete jednom kotlete da se premažu fino šalšom.Prospite ribanim sirom i timijanom.
Kotlete pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/30 min.


nedjelja, 1. listopada 2017.

Mirisni krumpir iz pek-papira


Koliko vas se samo puta dogodi da iz vreće krumpira od brzine ili lijenosti/ vadite uvijek one najveće krumpire a onda na dnu ostanu oni sramci maleni krumpiri sa kojima ne znate što bi, e pa ovo je taj recept, divni mali krumpiri pečeni u pek papiru /papiru za pečenje/sa cijelim češnjakom ii aromatičnim bilje/ divota kojoj neće moći odoljeti.Nakon pečenje krumpir stisnete vilicom pa po njemu razmažete istisnuti češanj pečenog  češnjaka.Uživajte u jendostavnom mediteranskom jelu.

Sastojci:

3 grančice ružmarina

4-5 grančica timijana

4-5 češanj češnjaka sa korom

1/2žlice krupne soli/više manje po ukusu/

4 žlice maslinovog ulja

1 list papira za pečenje



Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180C.
Operete krumpir u kori, osušite ga kuhinjskim papirom.Stavite papir na lim za pečenje, stavite krumpir, polijete sve maslinovim uljem/ja ne štedim jako ga volim/posolite, stavite oprano svježe začinsko bilje, fino rukama promiješate.Okolo stavite razdvojene češanje češnjaka u kori.Složite papir oko krumpira potom ga okrenete da spoj bude odozdo/pazite da krumpir bude ušuškan u papir tako da ne pretjerujete u količinama ako vam treba veća količina podijelite u dva dijela/napravite dva zamotuljka/ pa pecite na najvećem limu iz pećnice.

Pecite u zagrijanoj pećnici 40-45 min nakon toga otvorite papir pa pustite još deset minuta da se sve zapeče.
Gotovi krumpir lagano rastvorite vilicom pa na svaki stavite malo istisnutog pečenog češnjaka on će postati jako sladak i kremast.Servirati kao prilog ili uz salatu kao cjelovito jelo.

Comments system

Disqus Shortname