petak, 29. rujna 2017.

Gljive alla carbonara

Divni šampinjoni nadjeveni nadjevom alla carbonara, moram priznati da sam ovdje malo se pomakla od klasičnog carbonara umaka jer sam dodala malo vrhnja, no istina je da je vrlo važno ne pretjerati vrhnjem, žumanjak u tom slučaju možete ili ne morate dodati.Jelo mogu jesti i vegetarijanci , pancetu mogu zamijeniti dimljenim sirom.

Sastojci:

500g većih šampinjona

Umak:


70-80 g narezane pancete/suhe/

1 češanje češnjaka

1 žličica nasjeckanog peršina

70ml vrhnje za kuhanje

stapke od šampinjona

na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića

sol,papar/ja stavim dosta papra to mi paše u carbonari/

1/4žličice maslaca+mlaz maslinovog ulja


Priprema:

Odvojite stapke od klobuka, sve očistite.Stapke nasjeckate na sitno, klobuke stavite na zagrijanu tavu sa malo maslinovog ulja.Prepržite prvo na par minuta na klobuk da se zazlati, zatim  gljive okrenuti na unutarnju stranu/pazite na tekućinu  da vas  ne bi poprskalo.Odložite gljive na tanjur za seviranje.

U istu tavu stavite maslaca i mlaz maslinovog ulja pa dodate nasjeckanu pancetu, neka se zazlati i pusti masnoću/vegetarijanci neka preskoce  ovaj dio te dodaju sir nakon vrhnja/ potom dodati stapke, pirjate kratko da puste vode, dodate nasjekcani češnjak, nastavite pirjati a potom dodate vrhnje, žumanjak, začine, pustite da se sve kuha na laganoj vatri dok se ne zgusne.Maknete sa vatre.
Klobuke nadjenete smjesom.Na vrh stavite malo naribanog parmezana/ako želite/.
Servirati toplo ili hladno .Možete servirati na salati, sa salatom kao predjelo, kao prilog nekakvim vege popečcima.


utorak, 26. rujna 2017.

Jagerschnitzel

Još jedan klasik njemačke kuhinje, jednostavno jelo.Postoji par caka u pohanju koji ovom jednostavnom jelu daju onaj fini šmek.


Sastojci:


10-tak šnicli/svinjetina a može i piletina/

sol,papar


Pohanje:

5-6žlica krušnih mrvica

sol,papar

3-4 jaja

1žličica češnjaka u prahu

3-4 žlice brašna

1žličica ulja

Jeger umak:

500g šampinjon

450ml goveđeg temeljca

100ml finog crnog vina

2 ravne žlice brašna

60ml vrhnja za kuhanje/može i kiselo vrhnje/ja stavim pola pola/pola mlijeka pola vrhnja /

sol,papar

Ostalo:


par žlica ulja

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 200C

Šnicle operite, osušite i lagano ih potucite batićem za meso.Pripremite sve za pohanju, jaja izradite zajedno sa solju paprom i malo ulja/budite lagani sa solju/, mrvice savite u drugu zdjelu te u njih stavite češnjak/1/2žličice/, isto tako dodate malo soli, brašnu isto tako dodate sol i ostatak češnjaka, promiješate.Meso stavite prvo u brašno/otresite višak/ a potom u jaje i mrvice.
Iako pravilo kaže da tada šnicle idu u duboku masnoću/kombinaciju maslaca i ulja/ja ipak to radim u pećnici:papir za pečenje stavite na lim, nauljite ga sa 3 žlice ulja /rasporedite masnoću/pa složite pohano meso.


Pecite meso negdje 20 min .Za to vrijeme napravite umak: u tavu stavite maslac/1žličicu/i jednu žlicu ulja, prepržite sitno nasjeckani luk dok ne omekša, pa dodate nasjeckane gljive, pirjate dok gljive ne puste vodu i lagano se preprže, dodati brašno, izmiješati, podliti sve vinom i temeljcem, pustiti da prokuha i da se zgusne, dodati vrhnje za kuhanje,/ onoliko koliko je je potrebno ili kombinaciju vrhnja za kuhanje i mlijeka/ umak ne smije biti pregust ni prerijedak a ne smije ni dominirati ,vrhnje  je tu samo za kremoznost i svilekastos umaka nemojte prekrivati okus gljiva sa vrhnjem.




Šnicle izvadite na tanjure po svakom prelite sa  malo umaka,
servirati uz špecle, rižu ,tjesteninu, njoke i sl.
Salata je neizbježna.




ponedjeljak, 25. rujna 2017.

Bavarske kremaste jabuke

Jedan vrlo fini kolač , jabuke, orasi, cimet, kad se sve to spoji nastaje prava jesenska rapsodija,a mirisi morati će te sami isprobati .Recept je iz jedne stare Lise.

Sastojci:

Podloga/biskvit/22cm:

125g mljevenih oraha

120g šećera

150g maslaca

1 vanilija šećer

1/2žličice cimeta

3jaja

50g brašna

2 žličice pecivnog praška

prstohvat soli

Krema od jabuke:


800g slatko-kiselih jabuka

100g šećera

1 vanilija šećer

2žlice/pune/pudinga od vanilije/gustin

1/2 limun sok

2 jaja

Ostalo:

3-4 žlice soka od jabuke

250ml vrhnja za šlag

1-2žlice kakaa

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite maslac sobne temperature/ako ste ga zaboravili izvaditi iz frižidera naribate ga na ribežu odmah će popustiti/dodate šećer/obje vrste/nastavite miješati da se spoji i maslac zapjeni.Zagrijete pećnicu na 170C.
U smjesu od maslaca dodate jedno po jedno jaje iza svakog jaja dugo miješate da se spoji, dodate brašno pomiješamo sa solju i pecivnim praškom te mljevene orahe i cimet, nastavite miješati.Prelite smjesu u okrugli kalup za torte/može i neki po vašoj želji, nemojte ga zaboraviti zamastiti/izravnate, stavite peči nekih 25-30min/provjerite čačkalicom/.Izvadite pečeni biskvit lagano ga nakapate sokom od jabuka, pustite da se malo ohladi/nemojte skidati obruč od kalupa/.




Za to vrijeme ogulite i naribate jabuke, stavite u lonac za kuhanje pa dodate dva cijela jaja, šećer, vanilija šećer, sok od limuna i dvije žlice pudinga, stavite na vatru , kuhate sve skupa miješajući da se zgusne.Prelite kremu na biskvit, zagladite.Stavite sve u frižider da se sve ohladi i stisne.
Izradite



 Tortu uresite tučenim vrhnjem i prospite kakaom u prahu.
Pustite da se sve dobro ohladi nekih sat vremena.




Servirati uz kavu.

Comments system

Disqus Shortname