petak, 15. rujna 2017.

Pileći odresci u šporko

Prefini ,sočni odresci kuhani u tavi sa povrćem, jednostavno jelo za cijelu obitelj.Jelo se serviralo ili uz prepečeni stari kruh sa češnjakom i maslinovim uljem ili uz kuhani ječam začinjen češnjakom, maslinovim uljem i parmezanom.Uživajte u sirotinjskoj kužini svim čulima .

Sastojci:

500g pilećeg fileta

4 rog crvene paprike

2 žute paprike/babure

2 češanja češnjaka

1 srednji luk

sol,papar

1žličica koncentrata rajčice

1-2žlice brašna

1/2žličice timijana

1žlica nasjeckanog peršina


Priprema:
Narezati na sitno luk i češnjak.Pileće filete narežite na tanko pa ih posolite i po paprite.Tavu zagrijete dodate dvije žlice maslinovog ulja/nemojte da vam se pregrije/odmah dodati narezani češnjak i luk, prodinstati kratko a potom dodati na kocke narezanu papriku.Dinstati sve skupa 5-10 min ovisno o paprici samo da malo uvene.Dodati koncentrat rajčice i par žlica vode.Pustiti da se sve minutu dvije poveže.
Pileće filete stavite u brašno ili ih pobrašnite pa stavite u tavu kraj paprike, polijete sa žlicom dvije vode.Pustite da se sve poklopljeno kuha , par puta otvorite po potrebi dodate još malo vode te okrečite piletinu.Prospite gotovu piletu sa nasjecanim peršinom.
Servirati uz začinjeni kuhani ječam ili prepržene fete kruha sa maslinovim uljem i češnjaka.




četvrtak, 14. rujna 2017.

Fougasse nadjeven jajem



Divna hrskava peciva , odlična za doručak, nadjevena jajem i kurkumom, doručak koji će te obožavati.

Sastojci:/4 komada

Tijesto:

140g glatkog brašna

60g oštrog brašna

140ml vode

1ravna žličica instant kvasac

1žličica šećera

1 ravna žličica soli


Nadjev:

2 kuhana jaja

1žlličica dijon senfa

1/2žličice mljevene kurkume

2žlice majoneze

sol,papar

4 žlice naribanog sira/po ukusu

1žličica nasjeckanog peršina

Priprema:

Stavite mlaku vodu u zdjelu za miješanje, dodate šećer i kvasac, promiješate , najbolje će biti rukom, pokrijete prozirnom folijom ostavite stajati deset minuta.Maknete foliju dodate sol i brašno/obje vrste, koji ste prije toga pomiješali/zamijesiti glatko tijesto koje se nelijepi.Pokrijete opet prozirnom folijom pa ostavite stajati pola sata.
Za  nadjev:naribate kuhano jaje, pomiješate ga sa ostalim sastojcima, isprobate po potrebi dodatno posolite i poparite.Odložite do korištenja.
Tijesto stavite na radni stol pa podijelite na 4 dijela.Svaki dio razvaljate u polukrug , na jednom dijelu nadjenete nadjevom, ostavite pola centimetra sa sa strane , pa preklopite donjim dijelom, forrmirate suzu/list, prebacite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.
Razrežite tijesto na limu na par mjesta , nema pravila, samo morate razrezati do kraja a onda lagano prstima raširite rupe, trebali bi izgledati kao listovi.Ponavljate postupak dok sve ne dovršite.Pokrijete ih krpom pa ostavite stajati 15 min.

Zagrijete pećnicu na 180C
Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu 15 min.Trebali bi ostati svijetli i hrskavi.Izvadite ih vani pa ih premažete sa malo maslaca.
Servirati toplo ili hladno.

srijeda, 13. rujna 2017.

Okruglice u chimichurri umaku sa feta sirom


Mesne okruglice u hladnom umaku /ovaj umak porijeklo vuće iz Južne Amerike/ iako ga sa malim odstupanjima možete naći i na cijelom mediteranu/ e, sad tko je kome pokazao recept ne znam, znam samo da je vrlo ukusan, u ovom slučaju za serviram uz mesne okruglice.Na coolinarici možete naći, u mojim receptima, ovaj umak u kombinaciji sa povrćem pa pogledajte i taj recept ako želite laganiji obrok.Uživajte u još jednoj varijaciji.

Sastojci:
 .
oko 650 g mljevenog miješanog mesa/srednje masno po ukusu/

1žličica senfa

1 žličica kečapa

sol,papar

1 jaje

malo ljute mljevene paprike

malo timijana

1 češanj češnjaka

malo krušnih mrvica

Chimichurri umak:

6-7 žlica maslinovog ulja

sol,papar

150g feta sira

2češnja češnjaka

1/2žličice svježeg origana/suhi

2 žlice nasjeckanog peršina

3žlice vinskoga octa/svijetli/

1žličica soka od limuna

Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke za meso izradite sve dobro miješajući da se meso poveže , dodati toliko mrvica koliko je potrebno da se dobije fina smjesa.odložite na pola sata .Iz smjese radite komadiće otprilike veličine marelice /bitno je da se kuglica može pojesti u jednom zalogaju/.Stavite okruglice na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje , možete ih po želji pokapati sa malo maslinovog ulja prije pečenja.Pecite okruglice pola sata u zagrijanoj pećnici na 180C.


Dok se okruglice peku vi napravite umak :stavite u posudu sve sastojke osim feta sira pa dobro promiješate, isprobate okus pa ga doradite u slanost i kiselosti po želji, možete naravno dodati još začina to ostavljam vama.Ostavite da se dobro ohladi.

Posložite pečene okruglice na tanjur za serviranje, pospete  umakom, te okolo prospete razmrvljenu fetu.Servirate sa preprženi trokutima tortilja, začinjenim po vašem okusu ili kupite već gotove tortilje.

nedjelja, 10. rujna 2017.

Rujanski kolač od oraha

Dok vani puše i pada kiša skuhate si finu kavicu, čaj, kakao i servirate uz ovaj jednostavni kolač.

Sastojci:

Biskvit:

2 cijela jaja

150g šećera

200 g brašna/glatko

malo soli

1 vanilija šećer

1/2pecivnog praška

100ml mlijeka

80g otopljenog maslaca

Ostalo:

180 g nasjeckanih oraha

2žlice šećera

60g maslaca

2 žlice mlijeka

Priprema:

U zdjelu stavite jaja dodate ovdje vrste šećera pa sve izradite mikserom da se jaja zapjene a šećer otopi.Dodate otopljeni maslac pa  nastavite kratko miješati.Pomiješate brašno sa solju i pecivnim praškom.Dodate brašno miješajući u smjesu od jaja.Prelijete u lim za pečenje koji ste prije toga lagano zamastili i posuli brašnom.Zagladite.
Pripremite orahe:zagrijete u tavi ili loncu maslac da se otopi, dodate šećer ,orahe i mlijeko , miješate da se sve prožme, šećer otopi i orasi lagano preprže.Prospite mjestimično po kolaču.

Pecite kolač u zagrijanoj pećnici na 175C/25min
Pustite da se kolač ohladi pa narežete na kocke.



Comments system

Disqus Shortname