petak, 8. rujna 2017.

Dizmana burek/pogača

Dizmana je putni kruh/pogača/burek , jednostavno podijeljene na dijelove.Ovo je druga verzije ove pogače sa punjenjem izvana, prvu jednostavnu verziju  sam vam donijela davno na coolinariku.

Sastojci:

oko 400g brašna

1 bjelanjak

4 žlice maslinovog ulja

250ml  toplog mlijeka

1 žličica soli

1žličica šećera

1žlica instant kvasca

Ostalo:

200g feta sir

150g svježeg sira

80g otopljenoga maslaca + mlaz ulja

ulje za premazati kalup

1 žumanjak za premazivanje

1-2 žlice sezama

Priprema:

U zdjelu stavite prosijano brašno u koji ste dodali sol.U sredinu napravite rupicu, stavite kvasac i šećer pa dodate mlijeko lagano promiješate, dodate ulje, promiješate sve zajedno rukama ili spiralnim nastavkom na mikseru.Ostavite stajati pokriveno folijom na toplom mjestu nekih 1h/ili dok ne udvostruči obujam.
Pomiješate obje vrste sira pa isprobate slanost, dodatno posolite po potrebi.Od gotovog tijesta napravite okruglice veličine jaja.Složite ih u kalup u koji ste prije toga stavili papir za pečenje /koji ste malo nauljili/.Između kuglica utisnete mješavinu sira.Sve preliti otopljenim maslacemkoji ste otopili s mlazom ulja.
Ostavite stajati na toplom pokriveno pola sata.Pecite u zagrijanoj pećnici na 175C/20-25 min dok ne dobiju zlatnu boju.

Ohladite/ako uspijete/i servirate kao mezu.

Andaluzijska salata od tune

Još malo španjolske kuhinje.Vrlo jednostavna salata od tune, fino servirana na fetama rajčice odličan je obrok za sve koji vole jednostavnu mediteransku hranu .Možete je servirati kao prilog, kao salatu, predjelo ili glavno jelo .

Sastojci:

3-4 lijepe tvrde rajčice/oko 500g

150g tune iz salamure

4-5žlica dobrog maslinovog ulja

1žlica kiselih kapara/oprani

1/2žličice origana

sol,papar

2 češanj češnjaka

1 žličica nasjeckanog lišća peršina

2 mlada luka

svijetli vinski ocat

Priprema:

Tunu dobro ocijedite, stavite je u zdjelu pa je izradite vilicom na sitne komade.Na sitno nasjeckate češnjak i mladi luk, dodate tuni, po potrebi na sitno nasjecate i kapare, sve zamiješate sa tunom.Dodati maslinovo ulje, malo octa, nasjeckani peršin i origano.Zamiješate sve fino pa posolite i popaprite po ukusu.Odložite.

Narežite rajčicu na fine šnite pola prsta debele.Lagano ih posolite , po njima stavite salatu od tune.Pokapate sve sa maslinovim ulje i po želji pokapate sa još octa.
Servirati ohlađeno

srijeda, 6. rujna 2017.

Mekana peciva sa kobasicom i lukom

Mekana peciva nadjevena dinstanim lukom i kobasicom po vašoj želji, odlični sendviči za na more, planinu, izlete, druženja.

Sastojci:/10 kom


500g brašna + za miješanje

2 žličice kvasca

1žličica šećera

2žličice/ravne soli

4žlice otopljenog maslaca/oko 50g

200ml mlijeka

100ml vode

Nadjev od luka:

2 luka

2žlice ulja

1žlica koncentrata rajčice

10-tak manjih kobasica ili upola većih/ovisi koje volite i koliko velika peciva želite

Premaz:

1žumanjak +malo mlijeka

naribani sir/može i parmezana za posuti

1žlica origana

Priprema:

Zamijesite tijesto:pomiješate prosijano brašno sa solju.U zdjelu za miješanje stavite toplo mlijeko i vodu dodate kvasac i šećer promiješate rukom dok se ne poveže.Dodate brašno i otopljeni maslac , izmiješate mikserom nastavkom na spirale dok se tijesto ne poveže.Stavite na radni stol po potrebi malo brašna pa stavite tijesto izradite ga rukom dok ne postane glatko.
Vratite tijesto u zdjelu u kojoj ste miješali, pokrijete prozirnom folijom, na toplom ostavite stajati 1h ili do se tijesto ne udupla.
Za to vrijeme nasjeckate na sitno oguljeni luk, pa ga ispirjate dok skroz ne omekša na ulju, posolite poparite i na kraju dodate koncentrat rajčice.Ostavite da se sve ohladi.
Tijesto izručite na radni stol podijelite ga  na deset dijelova , prilagodite veličini kobasica, svaku kuglicu lagano raširite, stavite malo nadjeva, razmažete, stavite kobasicu.Oko kobasice spojite tijesto.Prebacite pecivo na lim na koji ste stavili papir za pečenje .Ponavljate postupak dok ne dovršite sve.Ostavite peciva na toplom stajati 20min.
Premažete peciva žumanjkom , prospite sa malo sira i origanom.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-25 min ovisno kolike su.

Servirati toplo ili hladno.

ponedjeljak, 4. rujna 2017.

Bohça Kebabı

Papir kebab ili fino meso i povrće u papiru za pečenje, jednostavno, starinsko jelo. Ako se pitate kako su to nekad radili kad nisu imali papira za pečenje ovakve stvari su se pekle u posebno obrađenoj životinjskoj koži.Kebab je divan, šaren, pun povrća i vrlo aromatičan s obzirom da se sve peče  u vlastitoj pari .

Sastojci:/4 osobe


1 srednja tikvica

2 manja luka

6 češanja češnjaka

1 balancana

500g mesa po želji/tradicionalno janjetina/

1 manja ljuta papričica/1/4 žličice mljevene ljute paprike

sol,papar

1žličica timijana

150g graška

2 rog paprike crvene

4 žlice maslinovog ulja

4 krumpira/srednja/


Priprema:

Meso narežite na trakice ili kockice, veličine po želji /nemojte meso čistiti od masnoće jer ipak u masnoći je  i dio okusa  a i trebati će vam za svo ostalo suho povrće/odložite.
Narežite oguljeni krumpir na kocke, narežite opranu papriku na kocke.Nasjeckate češnjak i luk na kocke.Balacanu na kockice ne trebate je guliti.Sve stavite u zdjelu, dodate meso, posolite, poparite dodate ostale začine i maslinovo ulje.Sve dobro promiješate.Nemojte zaboraviti grašak.
Podijelite smjesu na 4 dijela.Uzmite papir za pečenje pa svaki dio zamotate zamotuljak vežite kuhinjskim konopom.
Stavite peči u zagrijanu 180/9o min




Gotovi kebab izvadite na duboke tanjure/svakom svoj/, otvorite, isprobate pa doradite okus po želji, pokapate sa još malo maslinovog ulja te pospete nasjeckanim peršinom.

Comments system

Disqus Shortname