subota, 26. kolovoza 2017.

Sirni keksići sa šljivama

Jakooo jednostavni sirni keksići sa svježim šljivama malo smeđeg šećera i cimeta, milina, zamijesite ih dok kuhate kavicu a taman kad se kava slegne i prijateljice zazvone na vrata kolačići će biti spremni jer su jako fini i topli i hladni.Sto su rekle???Nestali su sa stola dok stigao  sok , srećom recept je toliko izdašan da je ostalo nešto i za kasnije.Isprobajte ove fine dekorativne keksice.

Sastojci:

400g glatkog brašna

200g sira/krem sira

6žlica mlijeka

1 jaja

3žlice ulja

1pecivni prašak

malo soli

100g šećera

1 vanilija šećer

par žličica smeđeg šećera

1žličica cimeta

10-tak šljiva


Priprema:

zagrijete pećnici na 180C
U zdjelu za miješanje dodate sir, jaje, ulje, mlijeko, šećer, sol, lagano pomiješate žlicom a zatim dodate brašno sa praškom za pecivo .Zamijesite glatko tijesto koji se ne lijepi.

Napravite roladu pa režite prst debele šnite veličine po želji ili kolike su vam već šljive.Složite na lim na koji ste stavili papir za pečenje, složite po keksićima narezane šljive.Prospite smeđim šećerom svaki keks i sa malo cimeta.Pecite 15-20min.

Složite hrpu kolačića na tanjur za serviranje i prospite šećerom u prahu.



četvrtak, 24. kolovoza 2017.

Ljubičasti rimski njoki u umaku od gorgonzole

Za jednu finu večeru servirano kao predjelo Jednostavno jelo, vrlo efektno i ukusno.

Sastojci:/4-8osobe


750ml mlijeka 2,8%

150g griza

1 žlica maslaca

1 veća cikla

220g gorgonzole/picante

30g ribano parmezana

sol

Priprema:

Zagrijete 650ml mlijeka sa solju u velikom loncu.Ogulite kuhanu ciklu pa je ispasirate štapnim mikserom, stavite u mlijeko.Dodate cijelu količinu griza miješajući dok se sve ne ugusti i griz skuha.Prelite sve na lim na koji ste stavili papir za pečenje/ja sam to radila na velikom limu za pečenje iz pećnice/ zagladite pa stavite drugi papir za pečenje, zagladite do kraja.Ostavite da se ohladi pod papirom.
Kad se ohladilo , pripremite lim sa novim papirom,zagrijete pećnicu na 180C.
Okruglim kalupićem radite okrugle njoke/5 cm/ sa nešto manjim izvadite prste iz sredine.Slažite dva po dva tornjića u sredinu utisnete jedan mali krug.Ponavljajte postupak dok sve ne potrošite.U sredinu svakog kruga stavite malo gorgonzole, prospite parmezanom.Pecite u zagrijanoj pećnici 10min da se sve malo zapeče i sir otopi.
Za to vrijeme otopite žlicu maslaca dodate 1/2 žličice brašna, podliete mlijekom pa metlicom miješate da se sve spoji dodate ostatak gorgonzole i parmezana pa pustite da se sve zgusne i otopi.
Servirate kao predjelo tako da na tanjur stavite žlicu umaka na umak dva komada njoka.Kao glavno jelo servirate uz salatu ili prepečenu šniclu.

Hrskavi čajni kolač

Jako fini čajni kolač sa hraskavom korom od lisnatoga tijesta .Ja sam ga radila sa šljivama a vi možete sa bilo kojim voćem ili bez čak i bez ikakavoga voća.Za ovu verziju sam  koristila šljive jer sam dobila bas fine.Uživajte!!!

Sastojci:/dugi pleh za kruh


3 jaja

180g jogurta/čvrsti

1 vanilija šećer

1 korica limuna/opcionalno

2 čašice jogurta šećera/ja stavim jednu i pol/

prstohvat soli

1 pecivni prašak

1/2žličice sode bikarbone

1 čašica od jogurta ulja

2 čašice od jogurta brašna/glatko

1 čašica od jogurta gustina

ostalo:

250g lisnatoga tijesta

10-tak šljiva

1-2 žlica kokosa

2 žumanjak + malo mlijeka

1-2žlice smeđeg šećera/može i bijeli

Priprema:

Priprema je zaista vrlo jednostavna.Stavite jogurt u zdjelu za miješanje pa potom izmjerite sve ostale sastojke nešto sa čašicom od jogurta a nešto sa vagom, izmiješate sve u glatku smjesu.Narežite oprane šljive na trake ili komade.
Namažete dugi kalup za kruh ili stavite papir za pečenje.Stavite na dno pola smjese posložite šljive ili ih razbacate po želji, pa prelijete ostatkom smjese, zagladite.Stavite peći nekih 35 min na 180C.

Ohladite pečeni kolač, izvadite ga iz kalupa.Premažete sa žumanjkom u koji ste dodali malo mlijeka, premažete kolač pa ga prospite kokosom sa svih strana.Stavite kolač na razvaljano lisnato tijesto.Zamotate lijepo kolač u lisnato.Premažete ostatkom žumanjka pa prospite šećerom.
Vratite u pećnicu na 10-15 min da se sve lijepo zarumeni i tijesto postane hraskavo.
Pustite da se ohladi .Narežite rebrastim nožem.Recept je sa bloga Home is..cook!!

Servirati uz kavu ili čaj!!

utorak, 22. kolovoza 2017.

Thai losos u slatko-kiselom umaku sa sezamom

Za ljubitelje azijske kuhinje.Divno aromatično jelo vrlo jednostavno u pripremi a jako fino.Koristiti možete naravo sve vrste riba /fileta  servirati uz zdjelicu riže.

Sastojci:

4 odreska lososa

Sol,papar

Preljev:

3žlice sezama/bijelog

1/4žličice ljutoga sriracha umaka/ljutog kečapa/manje više po ukusu/opcionalno

1žlica sezamovog ulja

4 žlice slatko-kiselog umaka/thai umak sweet &soure

1-2žličice soka od limete ili limuna

papar

1/4 žličice šećera

1žlica nasjeckanog svježeg korijandra/peršin sa malo korice limuna


Priprema:

Operite ribu, osušite je dobro.Posolite i popaprite je.Prepržite sezam na suhoj tavi ta malo zamiriše i dobije zlatnu boju, maknete sa vatre pa pustite da se lagano ohladi.
U zdjelici pomiješate sve sastojke za umak, izbalasirate okuse , pa dodate sezam.Promiješate odložite.

Ribu prepecite s obje strane dok bude pečena po vašem ukusu, losos se obično peče sa svake strane oko 5 minuta/to naravno ovise o debljini fileta/nemojte ribu prepeći, za ostale filete na primjer bijele ribe trebati će vam kratko vrijeme , budite oprezni ribu prije pečenja premažete sa malo običnog ulja.

Pečenu ribu izvadite na tople tanjure pa prelite sve sa malo umaka.Servirati uz zdjelicu riže.


ponedjeljak, 21. kolovoza 2017.

Španjolski krumpir

Fini aromatični krumpir kao divan prilog.Jos uvijek ostaci Španjolske kuhinje.

Sastojci:/4 osobe

1,250 krumpira

sol,papar

2 rog paprike

2 češanja češnjaka

2 manja luka

1/4 žličice ljute paprike

1/2 žličice kumina

1žličica mljevene paprike

4 žlice maslinovog ulja

1žlica vinskoga octa

1žlica nasjeckanog peršina

Priprema:

Ogulite krumpir narežite ga na kocke.Stavite ga kuhati u slanu vodu dok gotovo ne bude kuhana ada se ne raspada.Ocijedite ga.
Narežite luk na kockice , pritisnite češnjak.U zdjelici sa strane pomiješate sve ostale suhe sastojke/začine sa octom i polovicom nasjekcnaog peršina.
Zagrijete maslinovo ulje u lončiću pa prelijete preko krumpira, dodate začine, opet promiješate.Pecite 20 min u zagrijanoj pećnici na 200C.Nakon toga dodate na kocke narezanu papriku pa nastavite peći još deset minuta ili dok sve ne dobije finu zlatnu boju.
Servirate krumpir sa pečenim/pohanim mesom, salatama isl.


nedjelja, 20. kolovoza 2017.

Zarolana salata od svježeg sira

Zarolana salata/prilog od svježeg sira i povrća.Jelo koje možete servirati samo kao predjelo na listu salate, kao prilog glavno jelu /jako je fino roštilj, pljeskavice/Svježi sir odaberite da je čvrsti tipa ricotta/odnosno da nema puno tekućine u sebi možete korisitit sir bilo koje masnoče, ako ne volite kopar zamijenite ga bosiljkom.


Priprema:

400g svježeg sira

sol,papar

1/2 žličice kopra

1žlica gustog grčkog jogurta

1 češanj češnjaka

2 srednje rajčice

5-6 listova bosiljka

50-80g rikule



Priprema:

Pripremite sir . stavite ga u zdjelu , ocijedite višak tekućine ako ga ima,posolite ga popaprite , dodate protisnuli češnjak, kopar i grčki jogurt, dobro izradite vilicom , isprobate slanost i začinjenost, ako ste zadovoljni odložite.
Rikulu nasjekcate na sitno, dobro je ocijedite prije toga.Rajčicu očistite od sredine i sjemenki narežete na sitne kockice, stavite u zdjelu, posolite poparite, dodate sitno nasjeckani bosiljak pa dobro promiješate.
Na prozirnu foliju rastanjite sir, prospete ga rikulom, pravilno rasporedite.
U sredinu rasporedite nasjeckanu rajčicu.Uz pomoć folije zarolate/spojite rolat, zamotate ga i stavite u duboko zamrzavanje na pola sata do se sve skupa ne stisne.
Servirati narezane na fete sobne temperature.

Comments system

Disqus Shortname