petak, 18. kolovoza 2017.

Kremasta lisnata peciva



Kremasta peciva premazana krem sirom.Fina, hrskava,  odlična za druženja i meze, uz masline, salate.

Sastojci:

650-700g glatkog brašna

1,5 žličica soli

2 žličice šećera

200ml mlijeka

250ml vode

170ml ulja

1 instan kvasac/pola svježeg

1 cijelo jaje + 1 bjelanjak


Ostalo:

150g kremastog sirnog namaza

oko 100g preprženog sezama

1žumanjak + 1žličica ulja

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite mlako mlijeko , mlaku vodu, šećer,jaja,  ulje i kvasac, sve zajedno dobro promiješate rukom da se sve poveže, ostavite stajati par minuta/taman da operete ruke/.
Izvažite brašno, promiješate ga sa solju.Postepeno miješajući dodate brašno u tekućinu /ja to radim mikserom spiralnim nastavkom za miješanje/miješate dok se ne napravi fino glatko tijesto.Izručite tijesto na pobrašnjenu plohu pa nastavite miješati dok ne dobijete glatko tijesto možete ga i par puta energično udariti u radnu plohu.Tijesto vratite u posudu od miješanja, premažete sa malo ulja, pokrijete prozirnom folijom , ostavite na toplom stajati otprilike 30-45 min /sad je toplo/ili dok se udupla volumen tijesta.
Tijesto podijelite u 4 kugle.Uzmite jednu pa je razvaljate na pravokutnik debljine jednog centimetra.Premažete sirnim namazom, izrežete trake debljine 4cm.Zarolate svaku trakicu tijesta.
Složite ih na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje ili lagano premazali masnoćom.Ponavljate postupak dok sve ne završite.
Razmutite žumanjak sa uljem pa premažete oko tuljaka , svaki uvaljajte u preprženi sezam/ja sezam uvije kupujem u rinfuzi, pola prepržim i čuvam u teglici isto kao i sirovi sezam, a malo je drugačija aroma/.Zagrijete pećnicu na 180C.
Pecite peciva u zagrijanoj pećnici 20-30min ili dok ne dobiju finu boju.Pustite da se lagano ohlade.Servirati uz meze.



srijeda, 16. kolovoza 2017.

Punjabi kukuruz u bogatom umaku

Obožavamo ovo Indijsko jelo, jelo iz Punjabi regije koja je inače bogata kukuruzom.Kukuruz je divan , u laganom kremastom umaku od jogurta začinjen taman po mjeri , vi naravno jačinu začinjenosti možete sebi prilagoditi i vašim navikama, ja sam ipak na mediteranu i nama su ove vrijednosti sasvim dovoljne, sad u sezoni kukuruza nemojte nikako preskočiti isprobati ovo jelo.Možda će vam najpoznatije jelo u Punjab regiji  ipak biti njihov kukuruzni kruh jako začinjen serviran sa  kuhanim lišćem senfa /možete ga zamijeniti kuhanim keljom/inače vrhunsko vege jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.Jelo možete raditi kao prilog i sa smrznut kukuruzom ili iz konzerve, moram priznati da to nije to ali isto bude jako fino.

Sastojci:

4 klipa kukuruza/podijeljeni po pola/

2 žlice ulja

1 veliki luk

2 češanja češnjaka

dva prsta svježeg đumbira

2 žličice kurkume

2 žličice mljevenog kumina/može i u zrnu/

1/2 žličice ljute mljevene paprike

5-6 listova currija/opcionalno/

1žličica šećera

sol

200ml gustog jogurta


Priprema:

Ja da sebi olakšam život prije skuham kukuruz kako je ovo mladi kukuruz ne treba mu duže od dvadesetak minuta.Kuhani kukuruz ocijedite na kuhinjskom papiru.

Zagrijete ulje u woku pa na njemu prepržite kukuruz sa svih strana.
Štapnim mikserom/možete i u mužaru / u pastu izradite sve začine, češnjak i luk /osim curry listova ako će te ih staviti/Zagrijete ulje u woku ili karahi tavi pa na njemu prepržite kukuruz sa svih strana, kukuruz će dodatno aromatizirati ulje, izvadite ga na toplo.
U tavu dodate smiksanu smjesu sa začinima, pržite sve dok se fino ne uprži /8-10min./na laganoj vatri nemojte da vam zagori jer će te morati ispočetka, mirisi koji se šire su predivni. Maknete sa vatre kad se sve preprži pa dodate jogurt, miješate da se sve poveže u finu kremu.Vratite kukuruz u tavu, miješate zajedno da se sve poveže.Kuhate na laganoj vatri pokriveno nekih 10min.
Servirati toplo preliveni umakom.

utorak, 15. kolovoza 2017.

Šareni ljetni složenac

U ovaj divan složenac ide svo povrće koje je sad u stađunu ili ono koje je sad fino, svježe i ljetno.Patlidžani, tikvice, rajčica, paprika i malo piletine, odličan ručak uz malo truda.Recept je bezglutena.

Sastojci:


1 patlidžan

1 tikvica/dvije manje kod mene velike nisam imala

sol

1-2žlice maslinovog ulja

100g topljivog sira

2-3 rajčice šljivarice

Piletina:

400g piletine/fileti

3 žlice jogurta/čvrsti/grčki

sol,papar

na vrh noža ljute paprike

1/2žličice curriya

1 manja  paprika/boja po želji

1žličica ili mlaz maslinovoga ulja

3 jaja

Priprema:

Operite i narežite tikvice i patlidžane na fete/ne trebate guliti koru/Posložite ih u jednom sloju na keramički pekač, premažete maslinovim uljem lagano posolite i popaprite.
Zagrijete pećnicu na 180C

U zdjelu stavite nasjekcanu piletinu na kocke/manje mogu biti ali neće smetati i ako vam ostane malo krupnije/, dodate na kockice nasjeckanu paprike, sol, jogurt, maslinov ulje, jaja , curry prah pa sve dobro izmiješate.Stavljajte otprilike po žlicu nadjeva na svaki komad tikvice i patlidžana, dok ne potrošite sav nadjev.
Na vrh složite nasjeckane rajčice.Stavite peći nekih 30-40min, vidjeti će te po boji.Izvadite vani pa prospite ribanim sirom.Nastavite peći još desetak minuta.
Izvadite složenac , pustite da se lagano ohladi a potom narežite na kocke po želji.Servirati sa naribanimmladim kupusom/sada je najbolji za salatu/.



ponedjeljak, 14. kolovoza 2017.

Villeroy piletina/pohana piletina u kaputiću od bešamela

Možda će vam se na prvu izgledati kao teško jelo, no  doista nije/još ako je pecete u pecnici/ Ovo je divna i sočna i piletina koja će vas oduševiti.vegetarijanci ovo isto mogu napraviti sa bukovačama ili gljivama po izboru.Ovo jelo dobro će vam doći ako nemate dovoljno mesa za nahraniti više usta jer vrlo izdašno.

Sastojci:


500 pilećih fileta

Bešamel:

1žlica maslaca

2 žlice ulja

2 žlice/ravne brašna

2 mlinca bijelog papra

sol

oko 500ml mlijeka

prstohvat mljevenog oraščića

1žlica ribanog parmezana

100g narezane šunke na komade

2 žlice smrznutog graška


Priprema:

Prvo napravite bešamel:U loncu otopite maslaca sa uljem pa dodate brašno, prepržite lagano brašno da se kratko zažuti.Dodate mlijeko miješajući stavite toliko mlijeka da bešamel bude gust.začinite solju i bijelim paprom, pa dodate šunku i grašak.Miješate da se sve poveže.Odložite sa strane da se ohladi.

Pileće fileta rastanjite/ne pretanko, otprilike bi trebalo biti jednake debljine kao i nadjev/.Piletinu posolite i popaprite.Zagrijete u tavi maslinovo ulje pa sa obje strane prepžite kratko piletinu.Izvadite je vani pa na svaki komad piletine stavite sloj bešamela.
Panirate klasično u brašno, jaje/koje ste razmutili sa malo soli/i krušne mrvice.
Prepržite piletinu na plitkoj masnoći da uhvati finu boju sa obje strane.Piletinu možete i peći u pećnici na 220C/15 min.

Servirati uz salatu ili kuhano povće.

Comments system

Disqus Shortname