subota, 5. kolovoza 2017.

Paprike sa roštilja nadjevene sirom


Prefine paprike, pečene na roštilju nadjevene riccotom/skutom , mozzarellom,češnjakom i origanom, vrlo mirisno jelo , bogato ako će te kao samostalno jelo ili prilog mesu sa roštilja.

Sastojci:


4 velike rog paprike

3-4žlice maslinovog ulja

200g mozzarelle

100g riccotte

1žličica origana

2 češanja češnjaka

6-8 crnih maslina

sol,papar

Priprema:

Operite i prepolovite paprike, izvadite im sjemenke/otkinite ih.Zakuhate slanu vodu pa uronite paprike na pet minuta da se kuhaju.
Izvadite ih vani , ocijedite i pustite da se malo ohlade.Premažete paprike izvana i iznutra maslinovim uljem,posolite .
Naribate mozzarellu ili je narežete na kockice dodate izmrvljenu ricottu, ostatak maslinovog ulja, sol,papar, origano i sitno protisnuli češnjak, sve dobro promiješate.
Napunite paprike polovinom smjese.Stavite ih na roštilj.Poklopite aluminijskom folijom ili metalnim poklopcem, pecite nekih pet minuta.Otvorite/pokušajte ignorirati mirise 😃/ stavite ostatak smjese i masline, opet poklopite pa nastavite peči još pet minuta.





Trganci sa povrćem

Fino dinstano povrće i "rezanci", spezle iliti krpice, ručak gotov u deset minuta fin i lagan za ljetne vrućine.Umjesto vodom od kuhanja podlijevati možete i nekim povrtnim temeljcem.

Sastojci:

Tijesto:

500g brašna

1/2žličice soli

1,5dc vode

Povrće:

1 paprika

1 balancana/10min namočena u slanoj vodi/

1 tikvica

1 luk

2 češanja češnjaka

sol, papar

1žlica nasjeckanog peršina

200g bukovača /gljive po ukusu/

1žličica maslaca

1žličica maslinovog ulja



Priprema:

Napravite tijesto tako da zamijesiti mekano tijesto koje se ne lijepi.Operite povrće.
Balancanu narežite na prst debele fete/šnite pa potopite u slanu vodu/o tome sam već puno puta pisala naime to je blisko istočni pristup tretiranju balacana prije pečenja, ovako namočene one ostaju sočne izgube svu gorčinu i budu jako fine i manje pikantne/.
Zagrijete lonac sa slanom vodom do ključanja , malo smanjite vatru , dodate malo ulja.Tijesto raširite neka ne bude tanko, pa čupkate trgance ili kao ja režite nožem na veličine po želji , ja sam rezala na trokute veće i manje da baš izgledaju rustikalno.Bacajte ih u slanu vodu kuhate nekih 5-6 min.Ocijedite.Sačuvate dio tekućine od kuhanja.Krpice lagano odvojite prstima da se ne poljepe.
Zagrijete tavu sa maslacem i maslinovim uljem, dodate sitno nasjekcani luk, pirjate da uvene, dodate nasjecne na kockice gljiva, balcane, tikvice, papriku .Pirjate  dok sve lagano ne uvene i omekša, dodate češnjak, timijan, pa podlijte vodom od kuhanja/2-3žlice/, posolite i popaprite po želji.U tavu stavite krpice, pokrečite ih da se obavije umakom i masnoćom, opet isprobate okus, posolite i popaprite po ukusu.

petak, 4. kolovoza 2017.

Lomo de orza

Poznati španjolski tapas, hladno narezek, oduševiti će vas i vaše goste,a vrlo je jednostavno u pripremi.Fino meso koje se prvo ispeče a potom cijelu noć marinira u finoj marinadi koja mu daje potpuno novu dimenziju, u toj marinadi može stajati par dana u frižideru i rezati se po potrebi.Isprobate ovo divni hladni narezak koji se priprema dan prije a noć provede u banji od maslinovog ulja , soka od limuna i divnih svježih začina.Ostatke marinade stavite u teglicu, koristite za mariniranje pečenog povrća, mesa, piletine, krumpira isl.

Sastojci:

700g svinjskoga karea bez kosti

sol,papar

2žlice maslinovog ulja

1/2limuna sok 

200ml maslinovog ulja

1/2žličice svježeg timijana/listići

3 žlice sitno nasjeckanog lišća ružmarina

4 češanja češnjaka

Priprema:

Svinjske odreske narežite otprilike na prst debele odreske, ne treba te ih tuči batićem za meso, oni moraju biti deblji, nemojte niti skidati masnoću to će te napraviti sutra dan ako želite kad budete rezali meso.Posolite ih i poparite.
Stavite u tavu dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu prepržite na naglo odreske da dobiju boju a potom smanjite vatru i nastavite peći nekih 15tak minuta da meso ostane sočno a ipak bude pečeno.
Izvadite meso i stavite u keramičku zdjelu dovoljno veliku da vam stanu svi odresci u jednom sloju.
Maslinovo ulje stavite u zdjelicu dodate sitno nasjeckani ružmarin , listiće timijana, sitno nasjeckani češnjak.Sve promiješate pa prelijete po mesu.
Zatvorite zdjelu prozirnom folijom i stavite u frižider.Sutra dan izvadite barem dvadeset minuta prije konzumacije da meso bude sobne temperature, narežite  meso poprečno na tanko .Složite komade mesa na tanjur i prelite sa malo marinade, nemojte staviti puno kao da začinjate salatu pa savim malo više..Pokapate ili stavite komade limuna na jedan tanjur da svako može sebi pokapati.

Servirati kao tapas sa kruhom, maslinama , salatama.

srijeda, 2. kolovoza 2017.

Fina salata od rajčice

Vrlo jednostavna i jako fina salata za oko i nepce.Uživajte rashladeno uz kriške preprženog kruha!!!


Sastojci:

4 rajčice

1 krastavac /libanonac /ili dva manja

1 mladi luk

2 jaja

150ml jogurta

1žlica majoneze/light

sol,papar

1 češanj češnjaka

1/2žličice nasjeckane metvice



Priprema:

Operite rajčice .Narežite ih na fete. Posložite ih na tanjur u krug.Izradite  jogurt,majonezu , nasjeckani mladi luk, metvicu, sol i papar u preljev.
Krastavac narežite na krugove , kuhana jaja ogulite i narežite na sitno.Sve pomiješate sa umakom stavite u sredinu rajčice.
Rajčice začinite solju, svijetlim aceto balsamicom i maslinovim uljem.
Dobro rashladite.

ponedjeljak, 31. srpnja 2017.

Rustikalna torta od limuna i ricotte

Jedna vrlo stara i jednostavna torta, sastojci su gotovo sirotinjski i vrlo jednostavni, u davna vremena radila se sa maslinovim uljem  sada se dodaje obično ulje, torta je jako sočna , osvježavajuca a gotova u trenu.

Sastojci:

230g brašna

2 jaja

70ml ulja

110g šećera

1 vanilija šećer

1/2žličice sode bikarbone

1/2kesice praška za pecivo

2-3 žlice soka od limuna

kora dva limuna

Preljev:

300g ricotte

kora jednog limuna

3 žlice šećera/manje više po ukusu


Priprema:/kalup za torte 20-22cm/

U zdjelu pomiješate brašno, sodu bikarbonu, malo soli, prašak za pecivo.Sve dobro promiješate da se poveže.
Zagrijete pećnicu na 170C.
Izradite jaja sa obje vrste šećera pa dodate sok od limuna, ulje i koricu limuna.Sve dobro izradite da se poveže.Dodate brašno izradite to dobro da se poveže u finu smjesu.
Prebacite u kalup za torte koji ste prije toga premazali masnoćom i posuli brašnom.
Izradite ricottu sa šećerom i limunom da se poveže i da postane lagano kremasta.Rasporedite grumene ricotte po tijesto.
Pecite u zagrijanoj pećnici 40min.Pustite da se dobro ohladi a potom narežite.

Bogata salata

Jedna bogata meza salata.

Sastojci:

3 srednje kuhane cikle

2 kuhana kukuruza

150g feta sira

1 rajčica 

4-5 žlica maslinovog ulja

3 žlice vinskoga octa

2 manja češanja češnjaka

1 žlica peršina

3-4 lista peršina za dekoraciju

sol,papar

Priprema:

Ciklu ogulite prepolovite i narežite na polumjesece.Kukuruz ogulite od klipa.Rajčicu izdubite

U zdjelicu stavite nasjeckani češnjak i peršin pa ga začinite maslinovim uljem i vinskim octom , posolite i poparite.
Posložite okolo ciklu, stavite feta sir i kukuruz, lagano začinite solju, paprom octom i uljem.Mješavinu ulja, češnjaka i peršina stavite u izdubljenu rajčicu , ukrasite listićima peršina.Pustite da svako sebi začini po ukus.
Servirate hladno.

Comments system

Disqus Shortname