subota, 17. lipnja 2017.

Simit pogačice

Jednostavne male pogačice za meze i druženja, gotove u trenu , bez dizanja tijesta , a divne hrskave bilo da će te ih nadjenuti sirom ili peći same.Na slici servirane uz caprese od smokve.Mahlep možete zamijeniti mljevenim anisom ili cardamom ili naprosto preskočiti.Melasu možete zamijeniti medom no onda nećete dobiti ovako lijepu boju kruščića.


Sastojci:/20kom


oko 500g glatkog brašna

1 jaje/L

50g maslaca

80ml ulja/obično

110g jogurta

1žličica šećera

1 ravna žličica soli

1/2žličice mahlep/opcionalni

1 pecivni prašak

Nadjev:

150g feta sira/svježeg sira

Premaz:

1žličica melase

1-2žlice vode

sezam

Priprema:

Otopite maslac .U zdjelu za miješanje stavite jogurt, maslac, ulje i jaje .Dodate šećer i sol pa pomiješate da se sve spoji.Dodate postepeno miješajući brašno i pecivni prašak dok ne dobijete glatko tijesto.Formirate od tijesta 20 kuglica.U svaku kuglicu stavite komadić sira.Zamotate u lopticu.
U zdjelicu stavite melasu pa je razmutite sa malo vode u drugu zdjelicu stavite sezam/možete ga prije toga prepeći na suhoj tavi ali i ne morate/Kuglice prvo umočite u melasu a potom u sezam/možete umakati cijele kuglice ili samo vrh meni su ljepše samo sa vrhom a vi po želji/.
Posložite pogačice na papir za pečenje.Svaku zarežite na križ.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/35-40min , vidjeti će te kad dobiju finu boju i počmu se micati po limu.




Servirati uz nekakvu mezu, salatu , juhu ili varivo.

četvrtak, 15. lipnja 2017.

Šareni ljetni kolač

Divan i sočan kolač za ljeto, prepuno voća .Razlika je malo u pripravi a to ovom kolaču daje posebnu lakoću i pjenastos, Recept je inače od Marthe Stewart.Uživajte u divnom receptu!!!Samo da pozdravim curke moje sa kavice, bas smo gustale i moramo to uskoro ponovit!!!

Sastojci:

125g maslaca

80g šećera

1 vanilija šećer

3 žumanjak

240g brašna/glatko/

na vrh noža soli

150g grčkog/gustog/čvrstog jogurta

50ml mlijeka

Bjelanjci:

3 bjelanjak

80g šećera

2žličice /ravne pecivnog praška

Voće:

3 marelice/breskve

70g ribizla/jagoda

70g malina


Priprema:

U zdjelu stavite maslac/ako te ga zaboravili izvaditi iz frižidera naribate ga na ribežu/ dodate šećer i vanilija šećer pa izradite mikserom da se fino zapjeni.Dodate jedan po jedan žumanjak, izradite do kraja.U smjesu stavite svu količinu brašna koji ste prije toga izmiješali sa šećerom.Dodate jogurt i mlijeko, nastavite sve miješati da dobijete finu smjesu.
Odložite sa strane,Uzmite bjelanjke pa ih izmiksate, dodate šećer nastavite miješati/mikserom naravno/dok se šećer po prstima više ne osjeti u bjelanjku pa dodate pecivni prašak.


Bjelanjak dodate špatulom ili bilo kojom žlicom u mješavinu maslaca i brašna, pazite sad više ne tučete mikserom jer nam treba pjenastos bjelanjka.Prebacite sve u dugi kalup za kruh /koji ste prije toga ili obukli u papir za pečenje ili lagano namastili po brašnili.

Na vrh stavite narezane marelice na kocke, borovnice i ribizle .Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C 45-50 min.
Servirati ohlađeno narezani na šnite , ja sam servirala sa sladoledom od zelenog čaja i mente sa komadićima oraha.

srijeda, 14. lipnja 2017.

Marinirani slanutak

Ako volite slanutak ovo će vas jelo oduševiti, divan marinirani slanutak koji u frižideru u teglici može stajati tjedan dana i što duže stoji to je bolji.Servirati kao hladni prilog mesu sa grilla , laganu večeru uz preprženi kruh, fino paše uz pohano meso, povrće itd.

Sastojci:/4 osobe

200 g slanutak/konzerva kuhanog

3 paprike/rog

Marinada:

5žlica ulja

4 žlice octa

1 žlica meda/može i šećer

2 lista lovora

2 češanja češnjaka

3 komada pimenta

1/2žličice soli/više manje po ukusu

1/2žličice kopra


Priprema:
Skuhate slanutak u vodi/ ja ga navečer namočim u hladnu vodu s malo sode bikarbone /vodu za kuhanje slanutka nemojte soliti, možete samo ako želite stavite jedan list lovora.Kuhate pola sata do 45 min dok slanutak ne omekša. ocijedite ,vodu sačuvate.



Paprike očistite i narežite na kocke prepecite ih da malo smekšaju/ako želite ja sam to napravila jer mi je ostalo zimnice, koristite paprike iz zimnice ukiseljene/

Zagrijete lončić na vatru pa dodate sve sastojke za marinadu i 4-5 žlica od kuhanja slanutak ,možete dodati i više ovisno po želji , vidjeti će te uma je fin.Sve prokuhate da se sve spoji i otopi.Prelijete preko slanutak i paprike, stavite u zdjelu ili  teglicu u frižider da se ohladi i marinira,
Servirati kao prilog salatu dodatak bilo mesu ili povrću ili laganu večeru.Nemojte zaboraviti sa slanutkom izvaditi i marinade.

utorak, 13. lipnja 2017.

Carpacio od cikle i kruške

Cikla je vrlo podatno povrće, bilo da će te je jesti pirjanu, kuhanu, pečenu ili sirovu .Možete od nje raditi umake i juhe, peče je kao pomfri, možete raditi divne tjestenine, špecle, slatke i slane kremice, sladoled, majonezu i niz drugih stvari.Cikla je divana, jer je ima kupiti cijele godine a mediteranu se stalno sije i bere, razlika je gotovo gurmanska u nijansama, proljetna i ljetna cikla su idealne za carpacio, tjesteninu, specle  , jesenska za razne kremice i umake  jer je fina i sočna a zimska cikla je naintezivnija i aromom i bojom odlicna za variva, juhe i pečena u pecnici..Najzdravija je naravno sirova cikla no ima intenzivan okus, zemljani i teško je za jest a kao i sve repaste biljke nije za one koji pate od kamenaca, osim toga je  teška za probavu , zato je najbolje piti sok od sirove cikle.Ovo je samo mali dio priče o jednom jako zdravom povrću za koje nemate opravdanje ako je ne probate u bilo kojoj od nabrojanih jela.Na mojim stranicama ovdje, na blogu i na coolki pronaći će razna jela od cikle.


Sastojci:/4 osobe

1 manja kruška

4 srednje cikle/kuhane

3 žlice maslinovog ulja

1žličica senfa/dijon

sol,papar

2žlice ribano parmezana

2žlice vinskoga ili jabučnog octa

1 šaka rikule

2žlice nasjeckanih oraha


Priprema:

Narežite na tanko fetice kuhane cikle ako ste odvažni možete i sirove .Posložite ih na tanjur u krug.Narežite na kockice krušku/ne moram ni govoriti da je prije toga dobro operete, pazite samo da kruška nije prezrela jer će se onda cijediti puno tekućine/Prospite kockice preko cikle.Prospite i nasjeckane orahe.



U zdjeli sa strane izmiješate senf, sol, papar, maslinovo ulje, žlicu vode, naribani parmezan i ocat, smjesa ne smije biti ni prerijetka ni pregusta, isprobate pa doradite okus po svome, pazite preljev mora biti malo slaniji.Prelite preko cikle,Ostavite u frižideru bar pola sata da se sve fino ohladi i marinira.Na vrh stavite rikulu.
Servirate kao predjelo uz preprženi kruh sa češnjakom ili prilog/salatu bilo kojem jelu.jako je je kao lagana večerica uz krekere i bijelo vino.

nedjelja, 11. lipnja 2017.

Aloo tamatar

Indijski curry od krumpira, rajčice i jogurta, odlično jelo za vegetarijance uz salata ili prilog bilo kakvom meso pečenom na naglo.

Sastojci:/4 osobe


1 kg krumpira

1žlica ulja

1 luk

1žličica naribanog đumbira

sol,papar

2 male chilli paprike/malo ljute i jedna obična crvena paprika/

1žličica sjemenki senfa

na vrh noža sjemenki piskavice/nema zamjene za taj začini ako nemate preskočite/

2 rajčice/svježe

4žlice čvrstog jogurta


Priprema:

Kuhate krumpir u kori.Ogulite i narežite.

U wok ili tavu debljeg dna stavite ulje , zagrijete, dodate sjemenke senfa kratko prepržite, dodate nasjeckani luk, pržite da se zažuti, dodate na trakice narezanu papriku i naribani đumbir, sve kratko pržite tek toliko da paprika malo omekša.Sad je vrijeme za rajčicu koju ste narezali na kockice/malo veće/nemojte guliti kožu nije potrebno, kratko pirjate pa stavite narezani krumpir, posolite i
poparite/možda će vam trebati malo više soli/dobro promiješate sa začinima i povrćem.Maknete sa vatre umiješate jogurt, više ne zagrijavate.
Servirati samo uz salatu posuti nasjeckanim svježim korijanderom ili peršinom.


Kao prilog!

Comments system

Disqus Shortname