ponedjeljak, 5. lipnja 2017.

Složenac od patlidžana i krumpira

Predivan složenac u koje možete uživati cijelo ljeto, mladi krumpir, prepečeni patlidžani u jednostavno gratinirani sa malo rajčice, milina od okusa.Uživajte ako želite nešto lagano, sezonski i fino.

Sastojci:

4 srednja krumpira

2 patlidžana

1 rajčica

150g mozarelle ili topljivog sira po ukus/ovo je kod mene light mozzarella/

1-2žlice maslinovog ulja

2 češanja češnjaka/možete izbjeći ako ne volite/

sol,papar

Priprema:

Ogulite krumpir od kore ili je istružite nožem.Narežite ga na šnite/fete/oko pola cm debljine.Skuhate krumpir u slanoj vodi neće vam trebati više od desetak minuta pazite da ostanu u komadu da se ne raspadaju.Ocijedite i ostavite ohladiti.
Narežite patlidžan na fete , posolite ga ostavite stajati 5 min.Osušite ga , premažete svaku fetu samo malo maslinovog ulja pa prepržite na grill-tavi sa svake strane da omekša.
Uzmite keramički pekač/okrugli 28cm/premažete ga uljem pa prospite krušnim mrvicama.Slažete u krug prvo prepečene balancane , između stavite šnite krumpira.Prospite sve sitno nasjeckanom rajčicom i češnjakom, posolite poparite po ukusu, pokapate sa dvije-tri žlice maslinovog ulja pa prospete ribanom mozzarellom ili sirom po ukusu.

Peci u zagrijanoj pećnici na 180C/30 min ili dok sve fino ne omekša i sir se rastopi.



Servirati uz salatu ili kao prilog uz nekakvo meso.

nedjelja, 4. lipnja 2017.

Rolice sa šparogama




Fine rolice nadjevene šparoga u slatkom vinu.Delicija koja će vas svojom jednostavnoscu i finoćom okusa oboriti s nogu.

Sastojci:/4 osobe


500g mekanog junećeg odreska od buta

10-tak šparoga/tanjih malo više

3-4 žlice sirnog namaza

sol,papar/svježe mljeven

4-5 žlica slatkog vina/prošeka

2 žlice maslinovog ulja

3 žlice parmezana


Priprema:

Šparoge očistite ,otkinete tvrdi dio.Meso raširite , malo potucite batićem za meso da se rastanji.Sirni namaz pomiješate sa naribanim parmezanom da se poveže u finu kremu, isprobate pa posolite, poparite po ukusu.Premažete sirnim namazom/dio/ posolite i poparite svježe mljevenim paprom.
Šparoge kratko blanširate u slanoj ključavoj vodi.Izvadite i pustite da se lagano prohladne da možete s njima baratati.
Odreske narežite tako da možete zarolati šparoge koje bi trebale malo viriti van mesa.Šparoge narežite na komade da mogu se zarolati u meso.
Zarolano meso prikačite na mjestu gdje se spaja čačkalicama.Odložite dok sve ne završite.Zagrijete u tavu maslinovo ulje pa na njemu desetak minuta sa svih strana/pažljivo okrečite/prepržite meso.Izvadite meso na toplo mjesto pokrijete folijom.U tavu u koji ste pekli ulijete slatko vino , deglazirate tavu stružući dno tave drveno žlicom da se dignu sve divote s dna, kratko prokuhate, dodate ostatak  sirnog namaza i malo vode.Pustite da se sve otopi i umak zgusne.Isprobate pa posolite i poparite/ja sam dodala malo crvenog papra vi na ravno ako nemate dodate crni/.Vratite meso.

Meso servirate na tanjure preliveni sa malo umaka.Servirati uz salatu.

Comments system

Disqus Shortname