subota, 3. lipnja 2017.

Kremasta salata od rotkvice

Rotkvica je kraljica ljeta , divna mala loptica gorkastog okusa u salatama pravo osvježenje.Uživajte u ovoj laganoj salatici!!!

Sastojci:

10-tak rotkvica

1 zelena jabuka

100g finog sira

1 stabljika celera

1 mladi luk

Preljev:

100g gustog grčkog jogurta

sol,papar

1žličica senfa/dijon

1/2žličice meda

Priprema:

Rotkvice narežete na tanke šnite/par možete ostaviti za ukrasiti oko salate/narežete ih na trakice/nece vam biti problem/Jabuku ogulite narežete isto na trakice.Isto napravite i sa sirom/ako vam je problem možete ga naribati/nasjeckate celer i mladi luk .Stavite sve u zdjelu.
U drugoj zdjelici pomiješate sve za umak.Umak umiješate u nasjeckano povrće, dodate jogurt promiješate po želji možete i malo zakiseliti sokom od limuna.Ostavite da se ohladi u frižideru.Prebacite na tanjur za serviranje, okolo stavite opranu i osušenu rikulu a oko salate posložite narezane fete rotkvice.

petak, 2. lipnja 2017.

Sogan kebabi


Malo turske kuhinje i divan kebab sa lukom iz pećnice, fino, jednostavno i zdravo jelo.Sogan kebab je ukras svakog stola, divan i šaren a domaćice se uvijek potrude da ga maksimalno urese divnim povrćem,Uživajte u ovom  receptu.

Sastojci:

Meso:

500g mljevene junetine/malo masnije ne skroz nemasne/može i piletina

1 žlica maslinovog ulja

1 naribani manji luk

2 naribana češanja češnjaka

1/2žličice kumina

sol,papar

malo ljute paprike

1/2žličice mljevene slatke paprike

1/2žličice timijana/origano

1 jaje

krušne mrvice po potrebi

1žlica nasjeckanog peršina


Ostalo:

2-3komada luka

1 dl vode

1 veća rajčica

1 velika zelena paprika


Priprema:


Izmiješate sve sastojke za meso.Miješate dobro, da se svi sastojci spoje i fino prožmu.Komadić mesa odvojite pa prepržite na suhoj tavi da vidite slanost i začinjenost, ako ste zadovoljni odložite pola sata u frižider/htjela sam još samo dodati da ovo starinsko jelo jednostavnog sastava sve nade polaže u dobre namirnice i kombinaciju začina/.
Radite od mesa okruglice veličine otprilike manje marelice, potrudi te se da kuglice budu otprilike iste veličine.

Pripremite luk:prepolovite ga pa izvlačite polovice , spajate ih oko kuglica.Stavite kuglice u keramički pekač, trebale bi komotno stajati da još možete utisnuti rajčicu i papriku.
Papriku i rajčicu narežete na šnite .Utisnete ih između kuglica da dobijete fini izgled.Sa strane možete staviti papriku, u obruču okolo rajčicu a u sredini opet papriku.Možete se još poigrati bojama rajčice i paprike a to je na vama, da kebab sto bolje izgleda.Prelijete sve vodom,
Pokrijete sve alu-folijom pa pečete u zagrijanoj pećnici na 180C /30 min.Otkrijete pa nastavite peći još 30min ako je potrebno dodate još vode tokom pečenja.

Kebab servirate sa pida kruhom uz neku finu meza salatu sa jogurtom.neka se na stolu nađe i nešto maslina i sira.Možete naravno servirati uz rižu ili krumpir.




četvrtak, 1. lipnja 2017.

Jogurt rolat bez pečenja

Vrlo jednostavan i lagan recept, slatko-kiselog okusa iz frižidera idealna slastica za ljeto a ne tako kalorična Uživajte!!!!

Sastojci:

Tamni dio:


150g mljevenog keksa po želji/možete uzeti bez glutena

3,5 žlice gorkog kakaa

80g šećera u prahu

oko 150g gustog /grčkog jogurta

1žlica kokosa

Svijetli dio:

1žličica šećera u prahu

120g gustog čvrstog jogurta

1-2žličice kokosa

1 vanilija šećer


Priprema:

Vrlo je jednostav kolač pa zato neće biti puno ni priče.Prvo pomiješaste sve suhe sastojke za tamni dio.Uzmite jogurt/morao bi biti gust ako ga ne možete nabaviti, kupite čvrsti jogurt u dućanu pa ga preko noći ostavite u sito u koje ste prije toga stavili jednu čistu gazu, ali ja vjerujem da danas svugdje ima kupiti grčki jogurt/ pa postepeno miješajući dodate žlicu po žlicu jogurta miješajući da dobijete gustu smjesu.
Uzmite papir za pečenje pa na njega prospite malo šećera u prahu, kakaa ili kokosa , razvučete smjesu u pravokutnik debljine po želji.
isti postupak vam je i sa bijelom smjesom.Razmazite je po smeđim dijelu/ravnomjerno koliko ide/Zarolate u roladu.Stisnete sve u papir za pečenje pa ostavite u frižideru oko1h da se stisne i dobro ohladi.




Narežite na šnite po želji.Ukrasite po ukusu ja sam stavila samo borovnice.

srijeda, 31. svibnja 2017.

Nodine sa češnjakom

Divne grickalice kojima nećete moći odoljeti, češnjak maslinovo ulje u finim mašnicama.Uživajte ja sam ih radila uz bogati mineštrone.

Sastojci:

Premaz:

3-4 žlice maslinovog ulja

2 češanja češnjaka


Tijesto:

400g brašna/glatko/

2žlice maslinovog ulja

1/2žličice šećera

1/2kesice instant kvasca

1,5žličica ravna soli

250ml mlake vode

Priprema:

Prije nego počnete bilo što raditi naribate u zdjelicu češnjak prelite sa maslinovim ulje dodate malo soli i ostavite stajati dok sve ne dovršite da se ulje lagano aromatizira češnjakom.
U mlaku vodu stavite šećer i kvasac lagano promiješate rukom , odložite par minuta dok se kvasac lagano ne aktivira.Dodate ulje, brašno sa solju.Zamiješate tijesto da bude fino.Razradite ga dodatno na radnom stolu da bude fino i glatko.
Tijesto razvaljate na tanko.Premažete smjesom češnjaka i maslinovog ulja.Narežete na duge trake otprilike 5x12cm.Svaku trakicu malo rastegnete u ruci i savijete jednom da dobijete mali čvor u sredini koji nije puno stisnut.Ponavljate postupak dok sve ne završite .
Pokrijete nodine čistom krpom ostavite stajati do 1h na toplom mjestu ili dok se fino ne podignu.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20min ili dok ne dobiju finu boju i počnu se micati po limu.

Pita od marelice i kokosa

Divna pita od marelica, kokosa, prhkog tijesta i meringom.Uživajte!!!!


Sastojci:

Podloga:

100g maslaca

100g brašna

1 jaje

3 žumanjca

50g kokosa

80g šećera u prahu

1 vanilija šećer

prstohvat soli

50g gustina

Meringa:


3 bjelanjka

40g kokosa

80g šećera

Ostalo:

3-4 žlice marmelade od marelice

5 marelica


Priprema:

Tijesto, sve izvaganu stavite u zdjelu i pomiješate u tijesto.Tijesto će biti malo ljepljivo i mekano.
Nauljite kalup/oko25x30/ i prospite ga brašno ja stavim papir za pečenje.Vlažnim rukama rasporedite pravilno tijesto.Premažete marmeladom.Stavite u frižider dok ne napravite meringu.
Zagrijete pećnicu na 180C.
Kajsije ogulite od kože/ja sam imala domaće zrele one se bez problema gule/ako vam se ne žele guliti uronite ih kratko u vruću vodu i povucite kožicu.Nasjeckate kajsije na sitno.posložite po  tijestu koje ste prije toga namazali marmeladom od marelice.
Za meringu uzmite ostatke bjelanjak pa ih istucite u snijeg postepeno dodate šećer tučete dok meringa ne postane sjajna i dok se po prstima ne osjeti više šećer.Lopaticom ili žlicom umiješate kokos.Premažete meringu preko marelica.Zagladite.
Pecite nekih 25 min.

Servirati ohlađeno izrezani na kocke ili trake uz sladoled od vanilije.

Zengin salatasi

Fina turska bogata salata od fažoleta/mladoh graha,snakebean/, kukuruza.

Sastojci:

350g mladih fažoleta

4 mlada luka

2žlice nasjeckanog lišća peršina

3-4 crvene manje rog paprike

1/2žličica nasjeckanog kopra

sol,papar

3-4 žlice maslinovog ulja

4 žlice kuhanog kukuruza

par žlica soka od limuna/može i aceto balsamico


Priprema:

Skuhate fažolete u slanoj vodi/nemojte ih prekuhati/dovoljno vam je par minuta da lagano smekšaju a ostavu fino zeleni i hrskavi.Ocijedite ih.Papriku narezati na trakice.
Zagrijete maslinovo ulje , dodate sitno nasjeckani luk, prodinstate da uvene, dodate paprike pa nastavite pirjati da paprika uvene, 
Dodate kukuruz i fažolete.Preokrenete na tavi kratko da se obaviju masnoćom i zasjaje.Ostavite da se ohlade, a potom začinite sa solju, paprom, koprom, dodate po potrebi malo maslinovog ulja i sok od limuna , aceto balsamico.

ponedjeljak, 29. svibnja 2017.

Pizza sorrento

Divna pizza koja objedinjuje sve divote Sorrenta/grad na jugu Italije / , dobro maslinovo ulje, sir , orahe i limun.Tradicija koja će vas ostaviti bez daha jer ovo je mediteran u onoj svojoj starinskoj , siromasnoj osnovi.Volim tradiciju i stara jela jer upravo tu treba početi svoje istraživanje gastronomije i okusa, to je baza iz koje onda možete izgraditi svoj gastronomski put, svoj stil i stav o hrani.Napisati ću vam tijesto iako možete koristiti tijesto za pizzu koje inače koristitite .Uživajte u gurmanskom okusu ovog jednostavnog jela!

Sastojci:

Tijesto:

400g brašna

250ml tople vode

1/2žličice kvasca

10g soli

1žličica maslinovog ulja

Nadjev:

100 g fioridilatte sira /mozzarelle

2žlice provalone/jači/parmezan/grana padano

60g oraha

2žlice dobrog maslinovog ulja

1/2 limuna korica


Priprema:

Tijesto:zamiješate sve zajedno sa toplom vodom, ostavite stajati 1h.


Razvaljate tijesto/ja sam to napravila na dugo vi možete raditi okruglu pizzu to ostavljam vama, no ako radite pizza party morate odvojiti oblikom okuse/.Tijesto bi trebalo biti tanko a pizza kasnije hrskava.  ne kruhasta.Premažete tijestom maslinovim uljem/trebalo bi biti baš onako dobro maslinovo ulje da se ipak malo osjeti/naribate/natrgate po pizzi mozzarellu, lagano posolite.
Zagrijete pećnicu na maksimum.Stavite je na deset minuta u pećnicu.Izvadite je stavite orahe pa vratite još na 5 min u pećnicu/orasi će se tostirati pustiti svoje ukusno ulje po pizzi/rasporedite ih pravilno.Pizza je gotova kad se počne micati po limu, najbolje i najednostavnije će biti da je stavite na papir za pečenje /iako to nije baš po pravilu ali mi doma nemamo krušne peći/.
Pizzu izvadite prospite ribanim parmezanom i koricom limuna, pustite minutu-dvije da se sve otopi i spoji, narežete i servirate.





Comments system

Disqus Shortname