subota, 27. svibnja 2017.

Carpacio od rajčice



Fino narezana rajčica posložena na tanjur posebno i aromatično začinjena, servirana sa salatom i kiselim vrhnjem, osvojit će vas na prvu, bilo da treba fino lagano predjelo uz preprženi kruh ili prilog uz glavno jelo.Začin koji se koristi odnosno francuska mješavina 4 začina /koja je naravno potekla sa Bliskog istoka/su jednostavne kombinacije papra/bijelog ali može i crni/ muškatnog oraščića, mljevenog đumbira i češnjaka.Za hrabrije papar možete zamijeniti mljevenim pimentom a đumbir cimetom, no trebati će vam vremena i umješnosti da izbalansirate cimet sa ostalim začinim jer on je dosta intenzivan a i pretjerano cimeta stvara gorčinu u ustima i otupljuje okus.Ove kombinacije začina pronaći će te u finim francuskim terinama, paštetama, varivima i umacima.Ne oklijevajte isprobavajte,  kombinirajte, guštajte.

Sastojci:

5 finih rajčica/možete kombinirati vrste/

4začina:


na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića

1/4žličice bijelog papra/svježe mljeveni/može i crni

1/2žličice mljevenog đumbira

1/4 žličice mljevenog češnjaka

2 žlice kiselog vrhnja

2-3žlice maslinovog ulja

cvijet soli/sol

malo rikule ili tvrđe salate po ukusu

Priprema:

Promiješate kombinaciju začina 4 blaga odložite sa strane.Operite rajčice, osušite ih kuhinjskim papirom.Narežite/oštrim nožem/na tanke fetice, fino ih posložite na tanjur.
Salatu/koju koristite/ili narežeti ako je veća ili samo operite i osušite.
Po rajčice prospite 4 začina.Stavite na to salatu .Pokapate sve kiselim vrhnjem/možete staviti u kiselo vrhnje u kesicu za ukrašavanje pa iscrtati šare.Sve zajedno začinite cvijetom soli ili običnom soli i maslinovim uljem/ja dodam dosta maslinovog ulja pogotovo ako je ovo jelo služeno za predjelo uz preprženi kruh/vi naravno po ukus.

Uživajte u ovoj salati za sva čula.


keksići sa đemom i kokosom



Divni prhki keksici sa slatkim nadjevom umočeni u preprženi kokos.Umjesto naravno džema možete dodati, bijelu čokoladu, tamnu čokoladu, namaze, kikiriki maslac i sl.

Sastojci:/20keksića

330-350g brašna

150g maslaca

100g šećera u prahu

1 vanilija šećer

malo soli

1/2 žličice pecivnog praška

Ostalo:


3-4 žlice kokosa

džem po ukusu par žlica


Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke za tijesto pa zamiješajte fino tijesto koje se lijepi.Tijesto bi trebalo izgledati kao plastelin, trebalo bi  biti glatko i podatno.
Od tijesta izradite dvadeset okruglica veličine marelice.Stavite na lim na koji ste stavili papir za pečenje.
Uzmite cijedilo za naranče pa vršak zabodite sredinu okruglice.Zagrijete pećnicu170C.
Pecite 10-15 min.Izvadite keksiće vani,možete ako su se puno nadigli još jednom u sredinu pritisnuti vrhom cijedila.Ostavite da se ohlade.Za to vrijeme prepržite kokos na suhoj tavi da dobije zlatnu boju.
Otopite džem po izboru u lončiću/ja sam koristila od jagode i marelice da budu dvobojni/
.Svaki keks sa strane omažite lagano otopljenim džemom pa umočite u preprženi kokos.Ostatak ulij te u sredinu kolačića.Ostavite sve da se ohladi i đem opet stisne.
Servirati uz kavicu,čaj.

četvrtak, 25. svibnja 2017.

Mladi krumpir pečen u brašnu i soli


Jako jednostavan i fin pečeni krumpir, kremaste sredine , nadjeven divnom smjesom od maslaca, krem sira i začina, divotaaa.

Sastojci:/4 osobe

10 mladih krumpira/iste veličine otprilike

2žlice brašna

2žlice soli

Nadjev:

2žlice maslaca/sobe temperature

3 žlice krem sira

1/2žličice nasjeckanog peršina

1/2 žličice nasjeckanog kopra /vlasca

1 češanj češnjaka/protisnuli

sol,papar/po ukusu

Priprema:

Napravite nadjev tako da pomiješate sve sastojke za nadjev pa ih stavite u frižider/prije toga naravno isprobate da vidite da vam se okus sviđa.
Krumpir operite /dobro/ odložite/ne trebate ga sušiti/.U zdjeli stavite brašno i sol, promiješate pa u tu smjesu dobro uvaljajte krumpir.
Stavite krumpir u pekač u koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/45 min isprobate čačkalicom ako lagano prolazi čačkalica krumpir je gotov.Vrijeme pečenja se ne može točno odrediti to ovisi o veličini i vrsti krumpira koji odaberete.

Krumpir izvadite na dasku servirate sa nadjevom, Jedete samo unutrašnjost krumpira kora se baci.Možete zato servirati žličicu uz krumpir.

Piling maska od rajčice i šećera

Prirodni i brzi piling iz frižidera koji će vratiti svježinu i sjaj vašem licu.

Sastojci:

1 manja svježa,zrela rajčica

krupni/obični šećer


Priprema:

Rajčicu operite i prepolovite na pola , umočite polovicu rajčice razrezanim dijelom u šećer.Lagano kružnim pokretima masirate lice par minuta na polovini lica uzmite ostatak rajčice opet umočite u šećer i ponovite postupak sa ostatkom lica.Masirate pažljivo tako da ne oštetite lice, malo se više posvetite dijelima lica koji imaju akne ili mitesere budite pažljivi sa n nježnom kožom oko očiju i oko usta.Nakon nanošenja možete ostaviti još par minuta rajčicu na licu a potom isperite mlakom/toplom vodom za masnu kožu ili hladnom vodom za suhu kožu.
Premažite hranjivom kremom koju inače koristite ili uživajte u baršunastom licu.Možete isto tako rajčici izvaditi pulpu pomiješati sa šećerom a onda masirati po licu , meni je ovako lakše.

Prednosti ove maske:

čisti i osvježava lice ,vraća mu sjaj

lagano izbjeljuje ten i izjednačava ga

čisti akne i mitesere, skida vanjski sloj kože

hidratizira kožu lica

opskrbljuje kožu lica C i A vitaminom/kojim je rajčica puna/

uklanja tamne fleke na licu


utorak, 23. svibnja 2017.

Sicilijanska pašta u balancanama

Fina tjestenina u umaku od patlidžana/balancane zapečena u pećnici sa ricottom.


Sastojci:/4osobe

2 balancane/patlidžana

125g paste/tjestenine/penete

200g ricotte

2žlice ribanog parmezana

1velika rajčica/2 žlice nasjeckane iz konzerve

2  češanja češnjaka

sol,papar

1/2žličice šećera

origano/opcionalno

Priprema:

Oprane balancane prerežete po pola/prije toga im otkinete krajeve/.Izdubite ih oštrim nožem, meso sačuvate.Okrenete ih pa malo odrežite zaobljeni dio da mogu stajati barčice na ravnom.Zagrijete vodu sa malo octa ili soka od limuna i solju, kratko blanširajte balancane da smekšaju.Izvadite i ocijedite .
Skuhate tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi.Za to vrijeme na maslinovom ulju ispirjate luk pa dodate nasjeckano meso balancane,kad je uvenilo i lagano se zapeklo dodate rajčicu, posolite, poparite dodate malo šećera i rajčicu , nastavite još par minuta pržiti pa dodate tjesteninu direktno iz vode, promiješate pa prospite sve ribanim parmezanom nastavite miješati da se sve poveže, isprobate slanost i začinjenost po želji dodate još malo soli, papra i origana
.
Ocijeđene barčice od balancane lagano premazite maslinovim uljem prospite sa malo soli, stavite malo izmrvljene ricotte,dodate tjesteninu pa sve završite razmrvljenim komadićima sira.Zapecite u zagrijanoj pećnici na 180C/10-tak minuta.

ponedjeljak, 22. svibnja 2017.

Çıtır Tavuk

Fino marinirana pileća prsa sa hrskavom koricom, turska varijacija ovog finog jela.

Sastojci:

500g pilećih fileta

2 žlice gustog čvrstog/grčkog jogurta

1žlica koncentrata rajčice/ajvar

1žličica soli/ravna

na vrh noža ljute paprike

2 jaja/M

1/2žličice timijana/origano

1/2žličice papra

Ostalo:

2žlice brašna

ulje za plitko prženje

Priprema:

Pomiješate u zdjeli jogurt,, koncentrat rajčice, sol,papar,timijana ili origano, dobro promiješate.Piletinu operite narežete na trake, možete prije toga piletinu malo rastanjiti batićem za meso preko prozirne folije pa onda narezati, ja volim kad je malo deblja piletina /vama po ukusu/.Pileće trakice stavite u marinadu, poklopite i ostavite dva sata u frižideru.
Prije pečenja ostavite meso barem pola sata na sobnoj temperaturi.Pripremite zdjele sa jajem i brašnom.Stavljate trakice iz marinade prvo u brašno a potom u jaje.Pržite u plitkoj masnoći.Ocijedite na papiru za pečenje/iako doista ne popije ulje/.


Servirati uz salate, pita kruh.

Colon detox

Kad vam se dogodi početak sezone, predstavljanja menija, domjenci, večere, fešte raznih vrsta /kao i meni/, ako se osjećate umorno i s manjkom snage,  imate problem sa probavom i spavanjem, onda vam treba colon detox.Kombinacija aloa vere, voća i povrća omogućiti će vam hidrataciju i lagano čišćenje cijelog probavnog sustava i tako stvoriti veći volumen prokrvljenosti istog, tijelo će imati više hranjivih sastojaka i trošiti će manje energije na probavu.Okus je fin meni ne smeta okus aloa vere ako pak ne možete popiti slobodno dodate malo meda.Sok se može piti/ja to tako/ne procijeđeni ili procijeđen.Ako koristite sirovu aloa veru pazite da vam ne upadne žuta sluz, ja kupujem bio /100%sok/od aloa vere u dućanima zdrave hrane.Colon detox se pije polije ručka NIKAKO na gladno, možda će te trebati ponavljati i par dana zaredom ako je probavni sustav jako zaštopan i pun naslaga.Detox vam ubrzava metabolizam i omogućava lakšu probavu i brže mršavljenje.

Sastojci:

1 naranča/sok

2 koluta ananasa

60ml soka od aloa vere/100%/

1/2 krastavca

100ml vode


Priprema:

U blender/sokovnik/mikser za smoothie stavite sve sastojke, miksajte dvije minute da se sve poveže.Možete procijediti/lakše će te popiti/ ja ne cijedim.
Iza ručka/ili obilnog većeg obroka/popijete ovaj detox/ovo je doza za jednu osobu.Ponavljajte postupak dva-tri dana.Djelovanje može biti prvi dan nakon 10-tak sati.

nedjelja, 21. svibnja 2017.

Prženi rezanci sa mladim kupusom

Fini stakleni rezanci i prženi mladi kupus, sladak i fin, sve gotovo u trenu a sve zdravo i fino.Ako vam treba brz, fin i zdrav vege ručak isprobajte ovaj recept.Osim staklenih rezanaca možete koristiti običnu tjesteninu /tipa špageta/.

Sastojci:

1 srednji mladi kupus/naglasak je na mladi/

125g staklenih rezanaca/tjestenine ali tanke po želji/

3 jaja

1 mala ljuta papričica/opcionalno

malo soli

1žličica sezamovog ulja

1žličica ulja

1žlica rižinog octa/bijelo vino

2 mlada luka

na vrh noža ljute mljevene paprike

2 češanja češnjaka

2mlinca bijelog papra

soja umak po ukusu

Priprema:

Zagrijete wok sa malo ulja/pazite da rasporedite ulje po cijelom woku/razradite jaja sa malo soli.Namočite staklene rezance u vodi ili ako koristite obične skuhate ih.
Prepecite razmućeno jaja u woku odvajajući ih drvenom žlicom.Izvadite ih na toplo mjesto i odložite do korištenja.Narežite povrće na tanko.Kupus podijelite na četiri dijela, izvadite srčiku pa svaki dio narežite na sitne trakice.
Stavite  u wok jos malo ulja pa dodate čili papričicu, mladi luk i češnjak,kratko propirjate pa dodate narezani kupus.Promiješate i miješajući dinstate dok malo ne omekša zapamtite da kupus mora ostati hrskav, vratite jaja i dodate ocijeđenu tjesteninu , lagano posolite i poparite bijelim paprom, doradite soja umakom po ukusu.
Servirati toplo, posuti nasjeckanim mladim lukom ili meni bolje paše nasjeckanim svježim peršinom.

Comments system

Disqus Shortname