petak, 11. studenoga 2016.

Spazle/špecle od cikle

Spezle su genijalni prilog ,to je lijevano tijesto koje se može raditi od raznih vrsta brašna i sa raznim kombinacijama .Ovo su špecle sa ciklom u klasičnom umakom od oraha i kadulje ,ja sam ove špecle služila kao prilog mesni rolicama /recept uskoro/ali doista može uz finu salatu biti glavno jelo.

Sastojci:/4 osobe

 1 cikla /200g/kuhana

2 jaja

200g brašna/oštro

1/2 žličice soli

oko 90 ml vode

Umak:

2 žlice /pune maslaca

1 žlica maslinovog ulja

7-8 malih listova kadulje

2 žlice nasjeckanih oraha 

4 žlice naribanog parmezana

sol,svježe mljeveni papar

Priprema:

Kuhanu ciklu narežite na kocke pa je ispasirate štapnim mikserom .Stavite u zdjelu pasiranu ciklu ,jaja,brašno ,sol i vodu miješate drvenom žlicom toliko dugo dok se ne pojave mjehuri i smjesa bude fino izmiješana.

Zagrijete oko 1,5 l vode sa malo soli .Uzmite spravu za spezle ili ovakvu cijedilicu kakvvu ja imam sa malo većim rupama i špatulu/špatlu za kolače .Prelijete cijelu smjesu u cjedilo pa povlačeći špatulu pustite da smjesa od špecli cijedi kroz rupicu u ključavu vodu .Kad ste završili / a to bi trebao ići brzo/maknete cijedilo, pustite da voda još jednom proključa sa špeclama pa iz izvadite vani /najbolje rupičastom žlicom/ .
Zagrijete maslaca i maslinovo ulje pa dodate nasjeckane orahe i oprane i osušene listove kadulje/ako su veliki možete ih i nasjeckati/ pustite da se orasi malo preprže i kadulja pusti svoj miris .Dodate špecle pržite kratko da se specle zasjaje i aromatiziraju .Po ukusu dodatno posolite i poparite svježe mljevenim paprom.
Servirate toplo kao glavno jelo uz finu salaticu ili kao prilog šniclama.




Nema komentara:

Objavi komentar

Comments system

Disqus Shortname